امیرحسین فردی در گفتگو با خبرآنلاین، در خصوص انتخاب نشدن چندین باره کتاب در حوزه ادبیت در جریان برگزاری کتاب سال، تاکید کرد: کتاب انتخاب نکردن نوعی بی احترامی به حوزه ادبیات است چون ادبیات، ریاضیات نیست که با نمره دادن آن را بسنجند و بگویند به حد نصاب نرسید! بالاخره باید یک نفر و یک کتاب انتخاب شود.
فردی تصریح کرد: امکان ندارد جایزه کتاب سال وجود نداشته باشد، هست ولی داوران پیدا نکرده اند و کوتاهی از جشنواره هاست. وی افزود: جشنواره باید کتاب انتخاب کند و اصلا معنایی ندارد که اعلام کنند، کتاب سال نداشتیم.
مدیر مسئول کیهان بچه ها تاکید کرد: به نظرم برخی تنگ نظری ها و حسادت ها در این اتفاق غیرفرخنده تاثیرگذار است و بعلاوه اینکه عدم انتخاب کتاب سال به ضعف تشکیلات و عدم واقع بینی تشکیلات نسبت به امور ادبیات نیز بر می گردد.
وی با اشاره به روند این عدم انتخاب کتاب سال در حوزه ادبیات در سالهای متمادی، تصریح کرد: گاهی در یک دهه سه یا چهار کتاب معرفی شده که این یعنی اصولا وقتی به ادبیات می رسیم به یک سکوت مرگبار می رسیم البته در طول سالهای گذشته گاهی هم کتاب انتخاب می شده اما مسئولان معرفی نمی کردند و بیشتر این تلخی های کتاب سال به دوران اصلاحات بر می گردد.
وی در همین زمینه اضافه کرد: اینکه اسم داورها و شیوه داوری ها را معرفی و تبیین نمی کنند هم از مشکلات است که به نوعی به این رفتارهای غیرحرفه ای دامن می زند. به طور قاطع می گویم که هر جشنواره باید برنده داشته باشد.
وی در تبیین شاخص های کتاب سال با ذکر مثالی گفت: نمی شود بی تفاوت از کنار کتاب سال عبور کرد، فرض کنید یک مسابقه دوی مارتون برگزار می شود و یک عده ای در حال دویدن هستند بالاخره از این بین یک نفر به خط پابان می رسد و ناگزیر باید این یک نفر را برنده اعلام کرد حالا شاید سطح مسابقه پایین بود ولی این ربطی به داوری ندارد نمی شود که گفت کسی برنده نشد!
وی افزود: در بحث کتاب سال هم باید آثار را از وجوه مختلف بررسی کنیم و بر سر چند کتاب به توافق برسیم. جشنواره وظیفه اش معرفی به جامعه است و رسانه ها و ناشران و نویسندگاه و مدیران در ضعف و قوت این انتخاب ها نقش دارند و این ها ربطی به داوری ندارد. می خواهم بگویم انتخاب نکردن کتاب، گناه بدتر از انتخاب کردن اصل کتاب ضعیف انتخاب کردن است چون انتخاب نکردن نوعی بی احترامی به ادبیات و تلاش های اصحاب فرهنگ در حوزه ادبیات در طول یکسال است.
وی با بیان اینکه «ادبیت» در درجه اول و «درون مایه» اثر و دست آخر هم سیاست های کلی جشنواره در هر انتخابی در جشن های کتاب سال باید موثر باشد، تاکید کرد: نباید سیاست های کلی یک جشنواره با این دو اصل انتخاب در تضاد باشد.
وی در تشریح مفید و مضر بودن برگزاری جشنواره ها نیز گفت: جشنواره یکی از عوامل پیش برنده ادبیات است، تقویت کننده است و نقش سازنده ای دارد برای همین اگر جایزه ندهد وظیفه و رسالت خودش را انجام نداده است.
فردی در همین زمینه خاطر نشان کرد: گاهی فکر می کنیم جشنواره بالاتر از مسیر ادبیات است و شان کتب رسیده به جشنواره، پایین در حالی که این غلط است؛ جشنواره جزئی از ادبیات است که نقش مشوق و منتقد و شناسایی استعداد ها را دارد. جشنواره خادم ادبیات است و نه فراتر از آن.
وی که در سال 85 عضو تیم داوران کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بود، در خصوص شیوه برگزاری جشنواره های کتاب سال در کشور و انتقادهای وارد به این جشن ها نیز گفت: هیچ چیزی را نباید پنهان کنند، داورها باید مشخص و اعلام شوند، روند کار بع رسانه ها و مردم گزارش داده شود و به وضوح همه چیز اعلام شود و انتخاب ها هم با موضع گیری های شجاعانه و بی ترس در معرض افکار عمومی قرار بگیرد.
فردی که دبیر جشنواره کتاب سال شهید حبیب غنی پور هست، درباره این جشنواره نیز گفت: این جایزه در دو بخش بزرگسال و نوجوان برگزار می شود.
وی داوران دو بخش این جشنواره را بدین شرح اعلام کرد و درباره شیوه داوری هم افزود: «علی الله سلیمی، فرخنده حق شنو، محمد مهدی شجاعی در بخش بزرگسال؛ جواد محقق، ابراهیم زاهدی مطلق و عباس غدیر محسنی در بخش نوجوان» ما معتقدیم جشنواره باید خودش به دنبال کتاب ها برود و نه اینکه فراخوان بدهد برای همین خودمان همه کتاب را خریداری می کنیم. بعد همه کتاب ها بر اساس رای هیئت های سه نفره که عنوان شد داوری می شوند. برای این دوره بیش از 300 عنوان کتاب به مرحله نهایی رسیده که قرار است دهم اسفند ماه برگزیدگان را معرفی کنیم. وی البته این نکته را هم اضافه کرد که انتخاب های نهایی در دو بخش انجام شده است و برگزیدگان انتخاب شده اند.
وی با اشاره به اینکه «در برگزاری این جشنواره حمایت های وزارت ارشاد را داشته ایم» تاکید کرد: ما حتما در هر دو بخش برگزیده و قابل تقدیر خواهیم داشت.
دبیر جشنواره کتاب سال شهید غنی پور تاکید کرد: در انتخاب نهایی، اسم ها برای ما اهمیت زیادی ندارد کمااینکه نتایج جشنواره در سالهای قبل موید این نکته است که دو اصل «ادبیت و محتوا» برای داوری ما اهمیت داشته. در این جشنواره حاضر نیستیم کتاب ضعیفی انتخاب کنیم که فاقد این دو ملاک باشد.
فردی گفت: کتاب سال شهید غنی پور ابتدا به ادبیات وفادار است و صف بندی های سیاسی و حوزه های نوشتاری، در امر انتخاب نقشی ندارد. در واقع جایزه شهید غنی پور، یک جشن ادبی سالم و متعهد است.
وی با بیان اینکه مبلغ مالی جایزه جشنواره کتاب سال شهید غنی پور، درخور تامل است؛ تاکید کرد: تعدد جشنواره ها در کشور بد نیست اما نه اطلاع رسانی خوبی برای جشنواره ها می شود و نه ناشران و نویسندگان در جریان قرار می گیرند برای همین گاه به نتایج اعتراضات زیادی می شود.
وی در خصوص حوادث بعد از انتخابات نیز نکاتی به خبرنگار برآنلاین، گفت و تاکید کرد: حوادث اخیر ما را ملزوم می کند به بازتعریف هنرمند انقلاب؛ ما در یک جنگ تمام عیار قرار داریم و باید خودمان و حضورمان را نشان بدهیم این حضور هم تنها منحصر به قشری خاص نیست؛ همه قشرهای مردم از جمله هنرمندان و اصحاب فرهنگ باید حضور خود را نشان بدهند.
دبیر جایزه کتاب سال شهید غنی پور با انتقاد از عدم انتخاب کتاب سال در حوزه ادبیات، تنگ نظری و حسادت را از عوامل این عدم انتخاب ذکر کرد و گفت: وظیفه هر جشنواره انتخاب کتاب است و اگر انتخابی ضعیف بود، این به جشنواره ارتباطی ندارد نمیتوان گفت کتابی برای انتخاب وجود نداشته است.
کد خبر 44196
نظر شما