محیطبان تقیزاده که بعد از محکومشدن به اعدام، هشت سال تمام روزهای خود را پشت میلههای زندان یاسوج به شب رساند، به زودی زود رنگ نیلی آسمان دنا را خواهد دید. عصر دیروز پس از تلاش مدام فعالان محیط زیست، مردم و معتمدان سرانجام در مراسم آیین بخشش و آزادی ولی دم رضایتنامه عفو اسعد تقیزاده را امضا کرد تا با بخشش، زندگی و امید جای مرگ و تاریکی را بگیرد.
مراسم بخشش و صلح ، در دفتر آیتالله ملک حسینی، نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد، حاضران شاهد دیده بوسی بیتالله تقیزاده (پدر محیط بان)و اسماعیل رضایی نیک(ولی دم) بودند و خانواده مقتول سرانجام خواستار آزادی محیطبان اسعد شد.
خرداد پارسال بود که حکم استیذان اسعد تقیزاده از محیطبانان محکوم به اعدام دنا صادر شد اما به دلیل همزمانی با ماه رمضان و با اجازه اولیای دم اجرای آن به تعویق افتاد تا اینکه پس از ماهها رایزنی این پرونده به پایان خود نزدیک شد. دیروز مراسم بخشش و صلح در دفتر آیتالله ملک حسینی، نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد و خانواده مقتول با اعلام بخشش، خواستار آزادی محیطبان اسعد شدند. هادی سینایی، رئیس اداره روابط عمومی محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد هم این خبر را تأیید کرده است. او گفته: « اسعد تقیزاده- محیطبان محکوم به اعدام دنا-
از سوی خانواده رضایی عفو و بخشیده شد.»
به دنبال راهاندازی «پویش حیات» و برگزاری مراسم گلریزان و کمکگرفتن از مردم برای جمعآوری دیه بود که راه نجات محیطبانان دنا را هموار کرد. این پویش به راه افتاد تا دست یاری محیطبانان در بند باشد. پویش حیات مجموعهای از طبیعت دوستان و انسان دوستانی است که دستدردست هم با ایدههای خلاقانه دیه محیطبانان محکوم را جمعآوری و آنان را از بند رها کنند.
ولی دم در این مراسم که در حضور فرمانده نیروی انتظامی، فرمانده سپاه استان،معاون سیاسی- امنیتی استان، مقامات محلی، ریش سفیدان ایل و جمعی از معتمدان برگزار شد، گفت:«محیط بان تقی زاده و پسرم یکدیگر را نمی شناختند، او هیچ دشمنی قبلی با پسرم نداشت. به همین خاطر و به حرمت آیت الله ملک حسینی رضایت می دهم. هیچ کدورتی از هیچ کس ندارم، حتی از رسانه هایی که ما را مقصر دانستند.»
اولیای دم با اعلام بخشش رسمی، اجازه دادند که مراحل اداری آزادی محیط بان دنا، امروز انجام شود.
سرابهای حقوقی و استفاده ناصحیح از اسلحه، دو محیطبان دنا را به تاریکی زندان انداخت تا سرانجام با وجود نقض حکم اعدام، قصه آزادی آنها به توافقی میلیاردی گره بخورد و با جورشدن دیه برای اسعد تقیزاده، آزادی او رقم خورد. این اتفاق فقط با کمک مردم و معتمدان و بدون حتی یک ریال کمک هزینهای که سازمان حفاظت محیط زیست قول داده بود، صورت گرفت. برای نجات محیطبان تقیزاده، بسیاری قلم به دست گرفتند و هنرمندانی هم وارد گود شدند و با حضور در خانه اولیای دم، تقاضای بخشش کردند. نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد هم به همراه جمعی از روحانیون، معتمدان، بزرگان طوایف کهگیلویه و بویر احمد و نماینده مردم بویراحمد و دنا در مجلس، مدیرکل دادگستری و برخی مسئولان استانی دیگر ازجمله این افراد بودند. اولیای دم «مجتبی رضایی» در این جلسه بخشش محیطبان تقیزاده را به آیتالله ملک حسینی سپردند. غلامحسین خالدی اما دیگر محیطبانی است که در انتظار جورشدن دیه در زندان روزگار میگذراند. او پنج سال آزگار است که پشت میلههای زندان انتظار میکشد. تیر 1389 بود که در درگیری با شکارچیان در ارتفاعات دنا، گلولهای، یک شکارچی را به کام مرگ کشاند و خالدی را روانه چهاردیواری زندان یاسوج کرد. در این سالها او یک دختر و پسرش را از دست داد و جز همسر و دخترش نازنین هیچ برایش نماند. بعد از سه بار که حکم قصاص او در دادگاه کیفری نقض شد، درآخرین دادگاه، قاضی حکم به مصالحه داد و برای گرفتن رضایت از اولیای دم، امضای طرفین پای پیشنهادی یک میلیارد تومانی نقش بست. هرچند بعد از قول رئیس سازمان محیط زیست برای تهیه بخشی از این پول، نازنین 14ساله را به بازگشت پدر امیدوار کرد؛ اگرچه درآخر هیچ قولی عملی نشد و محیطبان دنا که در این سالها رنگ خانه روستاییشان را ندیده، ناامیدتر از گذشته در زندان ماند اما سرانجام او هم که توانایی تهیه دیه را نداشت، به «پویش حیات » امید بست. محیطبان خالدی گفته بود از ماندن در زندان خسته شده، گفته بود که اگر محکومم، مرا بکشید و اگر نه رهایم کنید. حالا اگر دیه یک میلیاردی جور بشود، زمان رهایی او هم فراخواهد رسید.
علاوه بر این، پویش «حیات» عنوان کمپینی است که برای نجات محیطبانان از طنابدار به راه افتاد. مردم مانند قطرههای دریا به این پویش پیوستند تا ذره ذره دیه جمع شود و راه آزادی محیطبانان محکوم هموار. طبق توافق انجام گرفته مقرر شده است با پرداخت دیه به خانواده مقتول، این محیطبان آزاد شود. کمکهای مالی مردم برای این پویش که به یاری محیطبانان دربند شتافته و سبب رهایی محیطبان اسعد تقیزاده شده، در «گنجه پشتیبان زیست بوم» ذخیره میشود؛ صندوقی برای حمایت مادی از مدافعان و نگاهبانان طبیعت ایران. این پویش که در آغاز در شبکههای اجتماعی اینترنتی به راه افتاد، سرانجام به مرحلهای رسید که کنشگران محیط زیست از طرح مسئله و انتقاد گذر کرده و به اقدام مشخص رسیدند. در سایت گنجه پشتیبان زیستبوم اینطور نوشته شده: «کنشگران محیط زیست نمیتوانند همهچیز را فقط از دولت بخواهند؛ این کار، انکار فلسفه وجودی سازمانهای مردمنهاد است! ما باید توان خود را در رساندن یک پروژه از مرحله طرح و برنامه به مرحله تأمین بودجه و دستآخر به محلهی اجرا، نشان دهیم.»
اینطور که در وبسایت گنجه ذکر شده، نیکوکاران میتوانند کمکهای مالی خود را برای تقویت گنجه پشتیبان زیستبوم (که هدف اصلی آن در این فصل، آزادسازی محیطبانان زندانی است) به این حسابها واریز کنند:
۱- شماره حساب ۷-۲۰۹۲۲۵۳-۸۰۰ نزد بانک پارسیان، شعبه بیمارستان پارسیان (کد شعبه: ۱۰۷۰)
۲- شماره شبا: ۳۳۰۵۴۰۱۰۷۰۸۰۰۰۲۰۹۲۲۵۳۰۰۷ IR (به صورت اینترنتی)
۳- کارت: ۶۲۲۱۰۶۱۱۰۴۸۲۲۲۶۹ (به وسیله عابر بانک)
۴۲۴۲
نظر شما