بانوان شمشیرباز که بعد از 2 سال توانسته بودند در کشور خودی نشان دهند دچار معضلی به نام دیوار شدند. دیواری که تمرین با مربیان حرفه ای را برایشان سد کرد. با اینکه شمشیر بازیکنان یزد، اصفهان و دیگر شهرها در این سالها همچنان چرخید و روز به روز قویتر شد، بانوان زنجانی که روزهای سختی را به امید فردای روشن این ورزش پشت سر گذاشت بودند گوشهنشینی اختیار کردند چون نبود مربی راه به جایی نمیبرد. آن زمان زنجان بانوی عضو تیم ملی نیز داشت اما چه شد که به همین راحتی این ورزشکاران که همچون قهرمانان وشوو، قایقرانی، سنگنوردی مدالهای افتخار برگردن زنجان آویختهاند میتوانستند قدرتشان را به روی پیست ببرند، طنین تمرینهایشان در گوشه سالنی که چندان تجهیزاتی هم نداشت مثل خاطرات گذشته گرد و غبار به خود گرفت؟.
روزهای خوش
«مرضیه قمرنیا» یکی از بازیکنان افتخارآور استان زنجان در رشته شمشیر بازی است، ورزشی که به دلایل غیرقابل قبول چند سال به اغما رفت و حال باید افراد بسیاری گرد هم بیایند جمع روزهای گذشته را شکل دهند تا شاید شمشیربازی استان احیا شود.
او از روزهای خوش این ورزش چنین میگوید: فعالیت در این رشته ورزشی را تقریبا از 10 سال پیش شروع کردم که در چند سال اول آن مربی داشتیم و امکان دعوت از مریبان حرفه ای برای این رشته نیز وجود داشت. آن موقع در عرض یکی تا دو سال توانستیم پیشرفت داشته باشیم. چون شمشیر بازی بانوان زنجان قبل از حضور ما ضعیف بود و شهرهایی چون یزد و اصفهان به دلیل امکاناتی که برایشان مهیا بوده و هست قویتر بودند. جالب است در آن زمان وضعیت سالنی که در طبقه پایین مهمانسرا مجموعه ورزشی انقلاب بود اصلا مطلوب نبود و تجهیزات چندانی نداشت؛ با این حال بازیهایمان خوب بود.
مشکلات شروع شد
بازیکن زنجانی با ابراز تأسف نسبت به حضور نیافتن در مسابقات و همچنین نبود مربی در آن زمان بیان میکند: این اتفاق درست بعد از رفتنمان به مسابقات کشور و به دست آوردن مدال تیمی رخ داد. به جای اینکه از ما بازیکنان استقبال کنند مربی تمرین خود را تا به امروز تعطیل کرده است و تاکنون دیگر هیچ بازیکنی به جمعمان اضافه نشده و ما نیز از هم پاشیده شدهایم. در آن زمان 8 یا 9 نفر بازیکن بانو به صورت حرفهای این ورزش را پیش گرفته بودند و در مجموع 15 تا 20 نفر مشغول یادگیری بودند. اما متأسفانه نه تنها دیگر خبری از امکانات نبود بلکه شمشیر مسابقه من برای تمرین آقایان استفاده شد و یکی یکی از این ورزش کنارهگیری کردیم.
سالن هست اما...
چند سالی است که شنیدهایم سالن خوبی برای شمشیربازان آماده و مجهز شده است اما دیگر از ورزشکار بانو خبری نیست، چون مربی حرفهای وجود ندارد. شمشیربازی ورزشی است که باید یک مربی حرفه ای در تمرینات آن حضور داشته باشد، چون مچ قوی لازم داریم هر چه هم مربی زن بر کار ما متمرکز شود در مقابل تیمهای دیگر کم میآوریم. مدتی است که شنیدهام سالن مادران و کودکان برای شمشیربازان زن آماده شده است که 4 تا 5 پیست دارد، در حالی که ما آن زمان تنها یک پیست داشتیم. حاضریم هزینه بپردازیم هزینه این ورزش بستگی به تجهیزات و مربی دارد؛ طبق شنیدههایم حدود 100 هزار تومان ماهانه از بازیکنان میگیرند و من نیز فکر میکنم این اقدام درست است و البته حضور یک مربی حرفه ای را هم میطلبد.
استعدادیابی ضرورتی مهم
زندگی همیشه در دره نمیگذرد، گاهی قلهها جای درهها را میگیرند. همشهری به دنبال یافتن قلهای برای شمشیربازی بانوان به سراغ رئیس هیات شمشیربازی بانوان میرود. «زینب نژادقلی» با اشاره به اینکه در آن سالها ما حتی عضو تیم ملی داشتیم، میگوید: متأسفانه در ورزش همیشه حاشیه وجود دارد همین موضوع ورزش را در بیشتر مواقع به سوی تنزل میبرد. قدرت بدنی برای شمشیربازان بسیار مهم است. به همین دلیل آن زمان برای آماده شدن بازیکن یک هفته قبل با مربیان حرفه ای تمرین میکردند.
نگاه مسئولان امروزی
آیا هنوز هم میتوان مربی آقا آورد یا قانون سال 87 پابرجاست؟ رئیس هیات شمشیربازی بانوان در اینباره میگوید: با اینکه این قانون همچنان پابرجاست اما مدیرکل ورزش و جوانان استان دید مثبتی برای احیای این ورزش دارد. اگر تعداد ورزشکاران به حد نصاب 15 تا 20 نفر نرسد چگونه میتوان درخواست مربی مرد داشته باشیم؟ درست است که امروز کسی را به عنوان بانوی ورزشکار در این رشته نداریم که این موضوع دلایلی چون ازدواج و موقعیتهای مختلف زندگی دارد. اما زمانی که جایگزینی برای ورزشکاران نداشته باشیم مثل امروز بدون ورزشکار میمانیم. استعدادیابی باید همیشه وجود داشته باشد تا شمشیربازی به خواب نرود. نژادقلی ادامه میدهد: افرادی چون آقای بیگدلی و خدادادی که از مسئولان هیات هستند تلاش خوبی انجام دادند تا سالن مادران و کودکان واقع در سالن شمشیر بازی که بخشی از مجتمع ورزشی مادران و کودکان واقع در اراضی پایین کوه بالاتر از میدان شورا رو به روی مجتمع آفتاب سالن است برای تمرین به اندازه قابل توجهی تجهیز شود. اوایل خرداد ماه از رده سنی 9 سال به بالا برای ثبت نام استقبال میکنیم و در کنار این موضوع نیز دوره مربیگیری برای بانوان برگزار خواهد شد تا تعداد مربیانمان بیشتر شود، گرچه برای تمرینات در سالن جدید به مربی کارتدار نیاز داریم. در حال حاضر یک مربی کارتدار وجود دارد که برای راهاندازی هیات دعوت خواهند شد تا در روزهای فرد از ساعت 4 به بعد آموزشها و تمرینات شروع شود. شمشیر بازی بانوان آماده استقبال از بانوان ورزشکار و آماده مربیسازی است و از اوایل خردادماه علاقهمندان میتوانند برای ثبتنام به سالن کودکان و مادران مراجعه کنند تا پس از افراد سطحبندی شمشیربازی را ادامه دهند. زنجان شهر ورزشپروری است؛ اگر فردی مستعد باشد در عرض 2 تا 3 ماه میتواند تکنیکها را بیاموزد. استان ظرفیت فوقالعادهای در دریافت مدالهای رنگی و کاپ دارد. فقط باید به بانوان بها داده شود.
نظر شما