اقتصادنیوز نوشت:آنچه تحولات بازار مسکن را از تحولات سایر بخش‌های اقتصادی متفاوت می‌کند و موجب شکل‌گرفتن الگوی متفاوت تغییر قیمت می‌شود، تقاضای سرمایه‌ای مسکن است.

آنچه تحولات بازار مسکن را از تحولات سایر بخش‌های اقتصادی متفاوت می‌کند و موجب شکل‌گرفتن الگوی متفاوت تغییر قیمت می‌شود، تقاضای سرمایه‌ای مسکن است. بر این اساس لازم است این تقاضا بیشتر تجزیه و تحلیل شود. اغلب خانوار‌ها در سبد دارایی خود اقلامی را برای آینده نگهداری می‌کنند. این اقلام عبارتند از: زمین و مسکن، طلا، ارز، اوراق بهادار، سپرده‌های غیردیداری (سپرده‌های مدت دار) و سایر دارایی‌ها. افزایش نقدینگی در جامعه به طور مستقیم بر ترکیب این دارایی‌ها اثر می‌‌گذارد.  بررسی چگونگی این اثر، رمز اصلی تحولات قیمتی بخش مسکن را نشان خواهد داد. 

فهیمه قربانی، کارشناس اقتصادی با بیان این مقدمه در تحلیلی ادامه داده است: 

«مرور ادوار گذشته دوره‌های رکود و رونق مسکن نشان می‌دهد در فاصله سال‌های ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۴ بازار مسکن با چهار دوره رونق و رکود روبه‌رو بوده است. همانطور که در اواخر سال ۸۸ پیش‌بینی شده بود، رکودی که تقریباً از سال ۸۷ در بازار مسکن حاکم شد، در اوایل سال ۸۹ به اوج خود رسید؛ به طوری‌که با نزدیک شدن به نیمه دوم سال ۸۹، شرایط بازار مسکن پس از دو سال تجربه رکودی، برای ورود به یک دوره رونق آماده شد. 

در نیمه سال ۸۹ از یک سو رشد مثبت ساخت و سازهای مسکونی و از سوی دیگر تغییر مسیر منحنی نرخ رشد قیمت مسکن از شیب منفی به شیب مثبت، این پیام را به فعالان بازار مسکن داد که دوره سوم رونق- رکود در این بازار تکمیل و حالا در دوره چهارم (دوره رکود) به سر می‌بریم. از ویژگی‌های این دوره می‌توان به کاهش تقاضا و قیمت مسکن در این دوره اشاره کرد. 

علاوه بر این تورم بالا معضل اقتصادی مهمی در کشورهای در حال توسعه چون ایران است. اثر منفی نرخ‌های تورم بالا به خوبی بر کاهش قدرت خرید و رفاه اقتصادی افراد جامعه محسوس است، بنابراین مهار قیمت‌ها و ثبات درآمد واقعی نیاز جامعه و اهداف اصلی سیاستگذاران می‌باشد. در ایران در دوره بعد از انقلاب، در اغلب سال‌ها تورم دورقمی را تجربه کرده‌ایم. 

با توجه به آنچه بیان شد، در ایران به ویژه طی سه دهه گذشته به علت افزایش بی‌رویه نقدینگی، وی‍ژگی سرمایه‌ای مسکن همواره موجب تشدید نوسانات این بازار شده است. در مجموع در شرایطی که در سطح اقتصاد کلان کشور، سیاست افزایش حجم نقدینگی اجرا می‌شود و بازار سرمایه کاملی نیز برای جذب آن وجود ندارد، بخش مسکن توانسته است به لحاظ ویژگی‌های خود تا حد قابل ملاحظه‌ای از این حجم نقدینگی را جذب کند. به عبارت دیگر بخش مسکن در کنار نوسانات و تغییرات در متغیرهای درون‌بخشی، همواره با یک معضل فرابخشی مواجه بوده و آن آثار ناشی از افزایش حجم نقدینگی است که بخش عمده آن به صورت تقاضای سرمایه‌ای وارد بازار مسکن می‌شود و آثار تورمی ایجاد می‌کند. »

این کارشناس اقتصادی همچنین در نتیجه‌گیری این تحلیل خود با عنوان «واکاوی رابطه بین بازار مسکن و تورم» عنوان کرده است:

«در شرایط تورمی تقاضا برای مسکن افزایش می‌یابد، افزایش تقاضا برای مسکن از یک طرف و افزایش قیمت مواد اولیه ساخت و ساز مسکن در اثر تورم از طرف دیگر، نشان‌دهنده تأثیرپذیری بیش از پیش بازار مسکن از تورم است. بخش عمده افزایش تقاضای مسکن در شرایط تورمی، تقاضای سرمایه‌ای است؛ افزایش تقاضای سرمایه‌ای در بازار مسکن در ابتدا موجب رونق در بخش مسکن می‌شود اما در مرحله بعد که این افزایش تقاضا به اوج خود رسید، رکود در بخش مسکن را به دنبال دارد. 

با توجه به آنچه بیان شد با کاهش نقدینگی یا توسعه بازارهای مالی در کشور که نقدینگی سرگردان بتواند به آن سمت سوق پیدا کرده و موجب رونق اقتصادی شود، می‌توان از نوسانات در سایر بازار‌ها (از جمله بازار مسکن) به هنگام تزریق نقدینگی در بازار جلوگیری کرد.»

3939

کد خبر 557701

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
    16 23
    حاضرم اجاره میلیونی بدم ولی وام مسکن نگیرم.
  • رضا GB ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۸
    33 7
    چه دوست داشته باشیم یانه مسکن همیشه امن ترین وبهترین گزینه سرمایه گذاری می باشد.ببخشیداینجاامریکانیست که مردم برن ودربورس سرمایه گذاری کنن همین نوسانات چندوقت پیش بورس اکثرسهام داران خردروبه خاک سیاه نشوندبازارارزوطلا هم که مشخصه 4ساله تکون نخورده تولیدروهم که اصلا حرفشونزن میمونه سپرده بانکی. بله سپرده گذاران در3سال قبل برنده اقتصادبوده اندولی ایادراینده هم همینطوره؟من فکرنمی کنم.بایک تلاطم اقتصادی حتی این برندگان 3ساله هم درمدت چندماه به بزرگترین بازندگان اقتصادتبدیل خواهندشد.فرازونشیب بازارچنددهه اخیرمسکن نشون میده مسکن همیشه بزرگترین تکیه گاه وپرسودترین بخش اقتصاد وپربازده ترین ان وتضمین کننده اینده فرزندان البته فقط برای افراد صبوربوده است.
  • شیرانی A1 ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    5 34
    آقا وجدانن یه راهی پیدا کنید از کاهش قیمت ملک جلوگیری بشه ما چند تا آپارتمان و دو سه قطعه زمین خریده بودیم گذاشته بودیم حسابی گرون بشه بعد بفروشیم حالا پول خرید خودمون رو هم نمیدن هر روز قیمتها میاد پایین تر این حرف های چرند چیی به خورد مردم میدین؟
  • فرهاد A1 ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    14 19
    داداش یه چند سالی یه عده یه پول یا مفت و باد آورده ای به دست آوردند که به ازای این ثروتی که اونها کسب کردند یه عده دیگه از هموطنان خودمون که اونها هم خواهر و برادر های خودمونن فقیرتر شدند و زندگیشون به چالش کشیده شد نباید ادم فقط به فکر خودش باشه اگر ثروت برای خودت میخواهی برای دیگران هم بخواه اگر فقر برای خودت نمی خواهی برای دیگران هم نخواه اگه این مطلب رو درک کنی میبینی که بهتره قیمتها کاهش پیدا کنه
  • بی نام A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    12 21
    بابا رونق و نقدینگی کجا بود که تازه بخوای جلوی گرونی را بگیرین؟ اصلا مشتری توو بازار نیست که بخواد گرونی رخ بده
  • مختاری A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
    3 5
    سلام باید بپذیریم که نس دهه 60 هنوز وارد بازار مسکن و سر پناه نشدن واین باعث تورم خواهد شد دهه 60 مدارس دانشگاه و بازار کار را تحت تاثیر قرار داد و بعد از بازار کار به مسکن خواهد رسید.....
    • بی نام A1 ۲۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
      3 2
      برو بابا, نسل دهه ۶۰ که الان ده ساله وارد مسکن شدند و اکثرشون هم سر و سامان گرفتن, دیگه چیزی از نسل دهه ۶۰ نمونده که بخواان وارد بازار مسکن بشن, شما فکر کنم یه ده سالی از وضعیت فعلی عقب هستین
  • محمود A1 ۰۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    4 3
    با توجه عمق فاجعه ای که در بازار ملک به وجود اومده اگه خوب نگاه کنید اتفاقات چند سال گذشته مثل یک سونامی کل بازار ملک رو نابود کرده و هر کس در این بازار سرمایه گزاری کنه با هزینه خواب سرمایه حداقل برای ده سال روبرو خواهد شد
  • امیر A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۳
    3 1
    هیچ پارامتری برای رونق بازار مسکن و افزایش قیمت آن وجود ندارد و در مقابل بیشترین کاهش قیمت را در تاریخ مسکن ایران به چشم خواهید دید.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین