قانون نمایندگان مجلس را در مقام ایفای وظایف قانونی از تعقیب مصون دانسته و بر طبق این اصل هیچ مقامی نمی تواند نمایندگان را به خاطر ایفای وظایف خود مورد تعقیب قرار دهد شرط این مساله آن است که نمایندگان در پارلمان در مورد مسائل کشور اظهار نظر نمایند و سخنان آنها حاوی تهمت و افترا نباشد.
اگر نمایندگان با رسانه ای مصاحبه کنند و سخنان خود را از طریق رسانه هامنعکس نمایند و در این راستا سخنرانی کنند همانند تمام مردم ایران هستند و به خاطر سخنانی که حاوی تهمت و افترا باشد می توان آنها را تحت تعقیب قرار داد و مشمول این اصل قانون اساسی نمی شوند.
نمایندگان در مجلس آزاد هستند تا در مورد مسائل کشور موضع گیری کنند همچنانکه می توانند در مخالفت با وزیری صحبت کنند و به دولت تذکر بدهند بنابراین این اقدامات در راستای ایفای وظایف نمایندگی ارزیابی می شود و نمی توان به نمایندگان ایراد گرفت که چرا انتقاد کردند.
البته سخنان نمایندگان خارج از صحن پارلمان فاقد مصونیت است و می توان از این سخنان شکایت کرد اما در داخل پارلمان از طریق ابزار متعددی که در دست دارند مانند سوال کردن و تحقیق و تفحص می توانند نسبت به یک مساله موضع گیری کنند و در این راستا مصاحبه مشمول ابزارهای نمایندگی نمی شود و قابل تعقیب است.
نطق نمایندگان در مجلس از وظایف نمایندگان محسوب می شود اما شورای نگهبان تصریح کرده است که نمایندگان در قالب نطق نمی توانند اقدامات غیر قانونی انجام دهند بنابراین اقدامات غیر قانونی قابل تعقیب است بخصوص اینکه در قالب نطق اظهارات ناروایی به فردی وارد شود.
مرحوم مدرس زمانی که فردی اظهارات ناروایی به فردی وارد کرد نسبت به این مساله واکنش نشان داد و تصریح کرد که این اظهارات باید متکی به رای دادگاه باشد بنابراین اگر تا قبل از اثبات این مساله فردی تهمت به فردی وارد کرد این فرد حق شکایت دارد و نمی توان این مساله را مصداق اصل 86 یعنی مصونیت پارلمانی دانست و در این مورد حتی سخن گفتن در قالب نطق نمایندگی به فرد مصونیت نمی دهد.
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس
نظر شما