شرق نوشت: از سال‌ها قبل منطقه ٢٢ شهر تهران را که جزء مناطق تازه‌شکل‌گرفته در سال‌های اخیر بوده است، به‌عنوان پهنه ویژه‌ای در کرانه شهری تهران با کاربری تفرج و گردشگری و البته خدماتی در نظر گرفته بودند.

 اما آنچه امروز شاهد هستیم، شکل‌گیری منطقه‌ای با تراکم بالای جمعیتی است که هم جزء معدود برنامه‌های خدماتی بزرگ‌محور، خدماتی به تهران ارائه نمی‌کند، هم سرانه‌های خدماتی لازم برای تأمین نیازهای انبوه ساکنان خود را ندارد. اگر جمعیت منطقه ٢٢ امروز ٤٠٠ ‌هزار، یک ‌میلیون یا بیشتر باشد، از تعهد اولیه آن بالاتر است و با قول شهردار تهران برای حداکثر تراکم ٢٠٠‌هزار‌نفری هیچ تطابقی ندارد.

براساس سازمان فضایی و پهنه‌بندی شهری، سند مصوب طرح جامع راهبردی- ساختاری تهران (١٣٨٦) منطقه ٢٢ به‌عنوان مرکز گردشگری و خدماتی مجموعه شهری تهران در کنار مناطق ٢١ و ٤ تعیین شده است. در بند ١٦ و ٢٩ ضوابط و مقررات طرح تفصیلی تهران تأکید شده است که برای تحقق طرح تفصیلی در منطقه ٢٢ رعایت مفاد مصوبات صورت‌جلسه ٣٥٧ و مصوبات ٣٢٠ و ٣٥١ کمیسیون ماده ٥ الزامی است.

به‌عنوان نمونه در بند ٣٢٠ این ضوابط تأکید شده است که ساختمان مسکونی با تراکم کم باید تراکم خالص مسکونی ٤١٠ نفر در هکتار معادل حداکثر ١٠٠ واحد مسکونی در هر هکتار داشته باشد. در ساختمان مسکونی با تراکم متوسط صحبت از مجموعه مسکونی با تراکم انسانی ٥٥٤ نفر در هر هکتار برابر حداکثر ١٣٥ واحد مسکونی در هر هکتار و در مراکز مسکونی با تراکم زیاد هم تراکم مسکونی ٨٢٠ نفر در هکتار برابر حداکثر ٢٠٠ واحد مسکونی در هکتار را پیش‌بینی و مصوب کرده‌اند که این امر مهم با توجه به آنچه امروز در منطقه ٢٢ شاهد هستیم، آشکار است که در بخش‌های زیادی از منطقه رعایت نشده است.

همچنین در مصوبه ٣٥١ کمیسیون ماده ٥ تأکید شده است که درباره کاربری‌های خدماتی باید طبق جداول پیوست اعلام‌شده عمل شود و مهم‌تر این است که تعداد طبقات ساختمان‌ها مشروط به رعایت حقوق مجاوران است. آنچه امروز در برج‌های تو‌در‌توی منطقه ٢٢ به‌ویژه در حاشیه دریاچه خلیج فارس شاهد هستیم، خلاف این امر است و باید پرسید کدام‌یک از این مصوبات در دستور اجرائی بوده است.

درباره موارد دیگر باید به انطباق‌نداشتن طرح‌های جامع و تفصیلی با هم اشاره کرد؛ چراکه در مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری درباره انطباق‌نداشتن طرح‌های جامع و تفصیلی در آبان ٩٣ تأکید شده است که ضوابط طرح تفصیلی در منطقه ٢٢ شهرداری به طور کامل حذف می‌شود.

شهرداری تهران موظف می‌شود تا با تأکید بر حفظ نقش منطقه ٢٢ در مسائل زیست‌محیطی و نقش این منطقه در بهبود کیفیت هوای تهران و کاهش بارگذاری و فضای توسعه در مدت سه ماه طرح جدیدی را به کمیسیون ماده ٥ ارائه دهد.

لغو مصوبه بلند‌مرتبه‌سازی و بعد...

نکته درخور‌توجه در تهیه‌نکردن به‌موقع و ارائه ضوابط بلند‌مرتبه‌سازی در شهر تهران است که در این سال‌ها بارها شورای شهر تهران به آن اعتراض کرده است و حالا شهرداری تهران از خلأ ارائه و تصویب‌نکردن این ضوابط حداکثر بهره را برده است. طرح مکان‌یابی ساختمان‌های بلند‌مرتبه در تهران در سال ٧٧ از سوی مشاور «زیستا» و مشاور «تهران - تدبیر- بافت» (مشاوره زیست‌محیطی و زلزله) تهیه شد و مصوبه شورای‌عالی شهرسازی را هم گرفت؛ اما این مصوبه در سال ٨٨ (تقریبا یک سال قبل از شروع برنامه‌های جدید اجرائی و ساخت‌وسازها در منطقه ٢٢) از سوی شهرداری تهران لغو شد و با وجود تذکر شورای‌عالی مبنی بر ارائه جایگزین برای آن تاکنون شهرداری تهران بدون ضابطه مصوب در این منطقه بلند‌مرتبه‌سازی کرده است.

خوب است اشاره کنیم که از سال ٨٩ تا سال ٩٣، حداقل ٣٥ پروژه جدید برج‌های مسکونی اجرا شده یا در حال ساخت است که تعداد طبقات آنها بین ١٥ تا ٤٠ طبقه است. عمده این برج‌ها که در حاشیه دریاچه خلیج فارس هم بالا رفته‌اند، متعلق به ارگان‌های دولتی و خاص و نیز تعاونی‌های مسکن شهرداری‌های مناطق هستند.

در سال ٨٢ یعنی در سال شروع به کار محمود احمدی‌نژاد در شهرداری تهران، سهم عوارض ساختمانی در درآمدهای شهرداری تهران ٨٣ درصد بوده که این رقم حدود یک دهه بعد در سال ٩١ و در دوران محمدباقر قالیباف با چند درصد کاهش به ٧٠ تا ٧٥ درصد از کل منابع می‌رسد. شهردار تهران چند ماه قبل پس از اعتراض رئیس‌جمهوری به اتکای شهرداری به پول تراکم، اعلام کرد که سهم این درآمدها به حدود ٧٠ درصد رسیده است و با این حساب از سال ٩١ تاکنون تغییر چندانی نداشته است.

انفجار جمعیت وقتی آب نیست

اعتراض شورایاران در صحن شورای شهر تهران واضح‌ترین و بی‌پرده‌ترین اعتراضات است که همه اعضای شورا به آنها توجه می‌کنند. درباره منطقه ٢٢ هم در این چند سال بارها مشکلات منطقه مطرح شده و یکی از همین مشکلات دائما تکرار شده که ساخت‌وسازها بی‌رویه و خارج از حد مجاز است.

اصغر قدیمی، دبیر دبیران شورایاری منطقه ٢٢، در یکی از همین جلسات علنی گفت: در ابتدا قرار بود منطقه ٢٢ به قطب گردشگری تهران تبدیل شود و پروژه‌های بسیاری از‌جمله آبشار تهران، بوستان جوانمردان، دریاچه خلیج فارس و پروژه ‌هزارویک شهر در این منطقه پیش‌بینی شده بود که به‌دلیل ساخت‌وسازهای بی‌رویه در منطقه مشکلات زیادی همراه با آنها ایجاد شد.

قدیمی با اشاره به ساخت‌وسازهای بی‌رویه در منطقه ٢٢ گفت: یک‌پنجم ساخت‌وسازها در شهر تهران، در منطقه ٢٢ صورت گرفته است و این در حالی است که حمل‌ونقل عمومی در این منطقه وضعیت بدی دارد. متأسفانه انبوه‌سازان توجهی به مسائل رفاهی و تفریحی در محلات منطقه ٢٢ ندارند. وی تصریح کرد: شهرک‌های مناطق ٢٢ مشکلات زیادی را از جمله افت فشار آب، نبود فاضلاب، نبود روشنایی مناسب در معابر و... دارند و این در حالی است که متأسفانه در این منطقه برنامه‌ای برای مترو پیش‌بینی نشده است و به نظر می‌رسد در آینده مشکل خودروهای تک‌نفره نسبت به شرایط فعلی افزایش یابد.

این صحبت‌ها صریح‌ترین بیان برای مشکلات این منطقه است که در سال ٩٤ بیان شد و همین امروز هم ادامه دارد. مسئله درخور توجه درباره شورای شهر تهران این است که در مقام صحبت در صحن علنی و بیان مخالفت و اعتراضشان فعال هستند اما در عمل اتفاقی رخ نمی‌دهد و اصلاحی در اوضاع این منطقه به وجود نمی‌آید. اقبال شاکری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران پیش‌تر درباره این منطقه گفته بود که به دلیل بی‌توجهی به ساخت‌وسازهای بی‌رویه شاهد وجود بافت فرسوده در این منطقه هستیم و شرایط فعلی در منطقه ٢٢ در آینده فاجعه زیست محیطی به بار خواهد آورد.

مجتبی شاکری، عضو دیگر شورا هم بارها بر این نکته تأکید کرده است که ساخت‌وسازهای بی‌رویه در این منطقه راه تنفس تهرانی‌ها را بسته است و مرتضی طلایی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز به کمبود سرانه آموزشی در محلات منطقه ٢٢ اشاره کرد و گفت: متأسفانه در برخی از محلات منطقه ٢٢ هیچ مدرسه‌ای وجود ندارد و شهروندان برای رفتن بچه‌هایشان به مدارس باید پول‌های هنگفتی را پرداخت کنند. اگرچه ساخت مدرسه برعهده شهرداری نیست، انبوه‌سازان به تعهدات خود برای احداث سرانه‌های آموزشی و خدماتی توجهی نکرده‌اند. تعداد کمی از اعضای شورای شهر تهران تاکنون به اشتباه و البته تخلف شهرداری تهران در ساخت‌وسازهای افسارگسیخته منطقه ٢٢ اشاره کرده‌اند.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران که سال‌هاست ریاست شورا را برعهده دارد، با اشاره به اینکه منطقه ٢٢ با این شرایط و ساخت‌وسازهای بی‌رویه طراحی نشده بود، گفت: حداکثر جمعیتی که برای این منطقه پیش‌بینی شده بود، ٤٠٠‌هزار نفر بود و پیش‌تر قرار بود خدمات شهر تهران و مکان‌های تفریحی در منطقه ٢٢ احداث شود. به عقیده بنده ضرورت دارد که در طرح تفصیلی منطقه ٢٢ تجدیدنظر شود و تا قبل از تصویب طرح جدید، ساخت‌وسازها در این منطقه متوقف شود.

همه اینها را باید کنار بی‌آبی این منطقه گذاشت که بارها در این سال‌ها درباره آن تذکر داده شده بود و همین روزها بیش از هزار درخت در پارک جنگلی چیتگر را قربانی کرد. بی‌آبی که علاوه بر بی‌تناسبی جمعیت و امکانات حالا دچار اختلاف شهرداری و شرکت آب و فاضلاب هم شده است.

آنچه عیان است؛ چه حاجت به بیان است

آنچه در منطقه ٢٢ تهران امروز رخ می‌دهد، فاجعه‌ای بزرگ اما با زرق‌وبرق و پرسرگرمی است که فردایی نزدیک زندگی و آسایش مردم ساکن در این منطقه و البته کل تهران را تهدید می‌کند. در سال ٩١، شورای سوم بارها درباره اجرای نادرست طرح تفصیلی منطقه ٢٢ و تخلف در آن و لزوم برگشت مجدد آن به شورا تأکید داشت.

در همان زمان، معصومه ابتکار، رئیس کمیته محیط‌زیست شورای شهر تهران در تذکری گفت: در سال ٧٩ به‌عنوان رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست رسما اعلام کردم که اگر ظرفیت‌های زیست محیطی را مدنظر قرار دهیم، نباید مناطق ٢١ و ٢٢ تأسیس شود، اما شهرداری تهران تعهد داد که منطقه ٢٢ با حداقل جمعیت، یعنی معادل ١٥٠ تا ٢٠٠‌هزار نفر شکل می‌گیرد؛ با وجود این هم‌اکنون شاهد جمعیت‌پذیری منطقه ٢٢ به میزان بیش از ٧٥٠‌هزار نفر هستیم.

ابتکار همان زمان باز هم بر تهیه هرچه سریع‌تر ضوابط بلندمرتبه‌سازی برای بلندمرتبه‌سازی‌ها تأکید کرده بود. در همه برنامه‌ریزی‌ها و اظهاراتی که تا قبل از شروع ساخت‌وسازهای ٨٩ به بعد در منطقه ٢٢ وجود دارد، صحبت از منطقه‌ای با ساخت‌وسازهای ویلایی است، اما یکباره و تقریبا هم‌زمان با برنامه‌ریزی برای دریاچه خلیج فارس، سرنوشت برج‌ها‌ی ٢٠ و ٣٠ طبقه و بیشتر در جوار هم رقم می‌خورد. مجید پاکزاد، مدیرکل شهرسازی و طرح‌های شهری شهرداری در سال ٩١ در جلسه شورای شهر در پاسخ به اعتراض حمزه شکیب گفته بود که تغییری در مناطق ویلایی شهر تهران ایجاد نشده و شهرک‌های تهران همچون راه‌آهن، آزاد شهر و منطقه ٢٢ همانند سابق ویلایی است.

اما حناچی، معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی پیش‌تر گفته بود که منطقه ٢٢ شهر تهران مانند قطاری است که به دلیل بالابودن ساخت‌وساز از صدور پروانه‌های ساختمانی و بلندمرتبه‌سازی‌ها از ریل خارج شده است و هم‌اکنون منطقه ٢٢ تهران دارای بیشترین تخلف تراکم‌فروشی است.

همه این افراد و مسئولان یک طرف هستند و یک حرف می‌زنند، اما قالیباف، شهردار تهران حرف دیگری دارد و می‌گوید آماری که در مورد رسیدن جمعیت منطقه ٢٢ به حدود ١,٥‌میلیون می‌گویند، درست نیست و طراحی آنجا حدود ۴۰۰‌هزار نفر است. حتی اگر این رقم آقای شهردار درست باشد، باز هم قولی که به رئیس سازمان محیط‌زیست برای تعهد جمعیت ١٥٠ تا ٢٠٠‌هزار نفر در منطقه ٢٢ داده، زیر سؤال می‌رود.

۴۷۴۷

کد خبر 582553

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    223 4
    شهرداری فقط به فکر منافع بساز بفروش هاست و به منافع مردم اصلا اهمیتی نمیده
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    133 1
    این بساز بفروش ها معلومه که به مردم فکر نمی کنند ولی خودشون و خانواده شان نمی خواند در این شهر زندگی کنند که شهر را به این روز انداختند به فکر اینده زن و بچه شان و محیط زندگی اینده ان ها نیستند
    • بی نام A1 ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      116 1
      آخه زن وبچشون اون ور آبن براشون مهم پوله
    • بی نام IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      97 1
      اون ها زن و بچشون را می فرستند کانادا این مردم هستند که باید الودگی هوا و بی ابی را تحمل کنند
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    7 98
    قاليباف مچكريم
  • بی نام IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    174 7
    تمام تخلفت در زمان قالیباف اتفاق افتاده
  • بی نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    132 0
    لطفا سري به منطقه وردآور شمالي خيابان اردستاني داروپخش سابق بزنيد در نزديكي تقاطع همت باغ 10هكتاري بود كه در 5سال گذشته شهركي بنام شهيد خرازي تابلو خورده و نزديك 50برج 40طبقه تير آن نصب گرديده است . در كمي پايينتر در غرب مجمتمع اتي شهر اتي ساز خاكبرداري در زميني يك هكتاري براي ساخت 2برج 50طبقه توسط بنياد عسگريه در حال انجام است كه در صورت عدم جلوگيري از ادامه كار آن مانعي بزرگ در كريدر باد غرب به شرق تهران خواهد بود . در شمال خيابان دانش و غرب مجتمع آتي ساز چندين باغ 100ساله وجود دارد كه ديوارهايش تخريب شده و درختانش آتش زده شده تا آماده بلند مرتبه سازي شود.
    • بی نام A1 ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      56 0
      فقط تاسف
  • بدون نام ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    103 0
    اون موقع كه عين ريگ مجوز ميدادند كسي به فكر نبود و جلسه اي تشكيل نميدادند حالا كه برجها علم شده و كاري از دست كسي بر نمياد همه به دروغ نگران شدند
  • بی نام IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    110 1
    چه کسی به داد ملت ایران خواهد رسید؟
    • ايراني A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      84 1
      كس نخارد پشت من جز ناخن انگشت من . تا كي ميخوايم منتظر كسي باشيم
    • رامین A1 ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      83 2
      همه عمر منتظر این باشید که یه نفر بیاد بدادتون برسه کجای دنیا دیدید مردمی بجز خودشون کسی بدادشون رسیده باشه تنها عاملی که میتونه بدادمون برسه خرد و اندیشه و مطالعه هست که من هیچ نشانی از اینها نمیبینم پس باشید به همین خیال
    • hadi IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      41 12
      خدا فقط خدا میتونه زلزله ای بیاره که آپارتمانهای اون منطقه رو با خاک یکسان کنه که ادامه ساخت و ساز تموم بشه
    • بی نام US ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      35 1
      زورو
    • بی نام IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      29 0
      طبیعی هست وقتی مسئولین به فکر نیستند مردم خودشان باید دست به زانو زده و یا علی گویان خودشون به داد خودشون برسند
  • بی نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    75 0
    چک کنید که سازندگان چه کسانی هستند.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    43 1
    دوستان و حضرات شورا باید به تخلفات شهرداری در ساخت همان پروژه های گردشگری هم دقت کنند که برای ساکنان محله های اطراف مزاحمت ایجاد شده مثال بارز بوستان جوانمردان که مشکل بزرگ پارکینگ دارد و شهرداری به هیچ عنوان در طراحی به این موضوع دقت نشده و درگیری ها و مشکلات فراوان برای ساکنین محله ایجاده شده است شهردار تهران فکر کرده مردم برای پیک نیک با چتر نجات در پارک فرود می ایند
  • حسین IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    5 118
    انتخابات نزدیک ، تخریب قالبیاف ، احمدی نژاد و ... کاری دیگر از نویسندگان خبرآنلاین . معلومه چرتو پرت نوشتید .
    • بی نام A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
      35 3
      ببخشید اشتباهی مثبت دادم
  • بی نام A1 ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    22 0
    ای کاش مسئولای مملکت مثل پت و مت بودن. اونا عقلشون نمیرسید یه کاری رو بدون عقل میکردن بعد نمیشد خودشونم خندشون میگرفت از کار خودشون. مسئولای ایرانی همون کارو با وجودداشتن عقل میکنن و مردم به جای خنده باید گریه کنن. امان از طمع
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    50 1
    تمام ساخت و ساز منطقه 22 دست یکی از نهاد ها است
  • بی نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۳
    12 4
    ساخت و سازهای انبوه در منطقه 22 مانند شهرک امام رضا علیه السلام یا شهرک چیتگر یا شهرک شهید خرازی ربطی به شهرداران تهران نداره و فرقی نمیکنه چه کسی شهردار باشه.
    • بی نام A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۴
      2 1
      چرا ربطي نداره ؟ بايد مجوز داشته باشه حالا هر نهادي ميخواد باشه
  • بی نام IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۶
    2 1
    بلاشک تا وقتی یک تهرانی زاده اصیل سکان دار شهرداری تهران را بعهده نگیرد هر روز حال و روز تهران بسمت وخیم تر شدن پیش خواهد رفت

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین