چرخ بافی و عروسک سازی مردم فارس  در آستانه ملی شدن

«خبرجنوب» نوشت: مسئول ثبت میراث ناملموس فارس گفت: پنج پرونده میراث معنوی فارس برای ثبت در فهرست ملی به پایتخت ارسال شد.

مژگان ثابت قدم با بیان اینکه تاکنون 50 پرونده از آداب و رسوم کهن و میراث معنوی فارس در فهرست ملی به ثبت رسیده است ،افزود: در حال حاضرپرونده های مراسمی چون رمضان خوانی در شهرستان لطیفی لار،کلوخ پز در شهرستان اقلید، سر برکه آب در لار و دو دست بافت عشایری فارس جاجیم و چرخ بافی تکمیل و به تهران ارسال شده است و به زودی در فهرست ملی آثار ناملموس کشور جای می گیرند.
وی در خصوص مراسم رمضونی گفت:رمضونی یکی از رسوم قدیمی مردم لطیفی است که طی آن خانواده عروس همزمان با فرارسیدن ماه رمضان علاوه بر افطاری شب اول ماه هدایایی از قبیل طلا، جواهرات ،پوشاک و خوراکی به خانه داماد می برند و پانزده روز بعد خانواده داماد هدایایی به رسم یاد بود به عروس هدیه می دهند.
وی در خصوی بافت جاجيم در عشایراستان گفت: جاجیم از بافته هاي عشاير قشقايي است که براي پوشاندن رختخواب و اثاثيه درون چادر استفاده مي شود از اين رو به آن «پوشن» نيز
مي گويند. جاجيم هاي کوچک به عنوان روانداز نيز کاربرد دارد. جاجيم به رنگ هاي مختلف بافته مي شود و رنگ هاي روشن در بافت آن بيشتر به کارمي رود.
این کارشناس در رابطه با چَرخ بافي عشایر نیز گفت: یکی از صنایع دستی تزیینی - کاربُردی عشایر «چرخ بافی» نام دارد، دست بافته ای که نزد عشایر قشقایی استان فارس بالغ بر 200 سال قدمت دارد. برای انجام این بافت، تارها به وسیله دوجفت (4عدد) کمان بالا و پایین شده و پس از باز شدن دهانه، پودهای الوان عبور داده می شود. یک پود(زمینه) همواره در عرض بافته حرکت می کند، و دو عدد پود رنگی با تغییر محل دوجفت کمان فوق الذکر و جابجا شدن تارها (تعویض دهانه) نقوش را پدیدار می نمایند. نقوش از به هم پیوستن لوزی های رنگی به وجود می آیند. تارها از جنس نخ پنبه ای پُر تاب و سفید، و پودها از الیاف الوان پشمی می باشند. موارد کاربُرد آن در نزد عشایر تهیه وسیله ای برای حمل و نقل اثاثیه، زیراندازی سبک و سیار جهت مصارف محلی می باشد. وي در ادامه به رسم كهن كلوخ پز در شهرستان اقليد كه به پخت سيبزميني در مزارع پس از برداشت اين محصول است اشاره کرد و گفت: رسم قدیمی سر برکه آب در منطقه لارستان همچنان اجرا مي شود و جزئي از آداب و رسوم ازدواج محسوب مي گردد كه داماد در كنار يكي از آب انبارهاي (بركه) تاريخي براي شركت در مراسم عروسي آماده
مي شود. در گذشته داماد طي مراسمي در كنار بركه (آب انبار) اصلاح مي كرده و لباس دامادي مي پوشيده است.مسئول ثبت میراث معنوی فارس همچنین از آماده سازی سه پرونده دیگراز رسوم قدیمی استان خبر داد و گفت: پرونده های مراسم چاووش خوانی بوانات ، عروسک سازی در گراش و آبلیمو گیری جهرم نیز به زودی تکمیل می شود . ثابت قدم در رابطه با رسم عروسکسازی افزود: این رسم قدمتش به بیش از یکصد سال قبل بر می گردد و در منطقه گراش همچنان پویا است و مردم این شهرستان با استفاده از عروسک نمادهای مختلفی را نمایش می دهند. مسئول ثبت میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی فارس در ادامه این گفت وگو بر لزوم ثبت آداب و رسوم، هنرهاي سنتي و همچنين خوراك هاي سنتي استان در فهرست ملي تاكيد كرد .
ثابت قدم گفت: بی تردید با ثبت این آثار در فهرست ملی ، میراث ناملموس استان ماندگار خواهد شد.
گفتنی است پرونده های عروسک مینا، عروسک جی جی بی جی، مراسم چهارشنبه سوری، قنات سعدی (حوض ماهی سعدی)، مراسم کلاه کنی شهر لطیفی، مهارت تهیه مهیاوه در لار همچنین مراسم پرچم سرخ حسینی شهرستان داراب، شام غریبان نوبندگان شهرستان فسا، خاتم سازی، دستمال بازی عشایری و مراسم شب برات لاری ها، فالوده شیرازی، جوک کاری، مراسم سینه زنی قطاری، منبت، دست بافته های فارس، پوشاک عشایری، مراسم عزاداری امام حسین (ع) در شهرستان های مختلف فارس از جمله استهبان، شیراز، زرقان و غیره نیز در فهرست ملی میراث ناملموس جای گرفته اند.

46

کد خبر 606149

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین