این آمار و صحبتها در حالی اعلام میشود که امروزه با پیشرفت تکنولوژی مشکل بسیاری از زوجین نابارور حل شده است.
بعد از مطرح شدن سیاستهای ابلاغی جدید از سوی مقام معظم رهبری برنامههایی مانند ارتقای میزان باروری، برنامه حمایت مالی از زوجهای نابارور و مدیریت خدمات درمان ناباروری در برنامههای طرح تحول نظام سلامت تدوین شد.
طرح تحول نظام سلامت به زوجین ناباروری که به دلیل هزینه بالا از درمانهای ناباروری و فرصت فرزندآوری محروم شده بودند این امکان را داد تا بتوانند از این شرایط استفاده کنند.
دلایل ناباروری
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان در مورد ناباروری میگوید: آمار دقیقی از زوجین نابارور در استان وجود ندارد، ولی برآورد میشود 20 درصد زوجین کشور و استان مشکل ناباروری دارند.
دکتر «علیرضا بیگلری» با اشاره به علل ناباروری زوجین اظهار میکند: علل ناباروری میتواند مربوط به زن یا مرد یا هر دو باشد. حدود 40 درصد از مشكلات ناباروری مربوط به مردان، 40 درصد مربوط به زنان و حدود20 درصد مربوط به هر دو است.
وی معتقد است دلایل ناباروری در زوجین بسیار متنوع است که میتواند از ناهنجاری در دستگاه تولید مثل از قبیل بسته بودن لوله تخم بر یا اشکال غیر طبیعی در رحم زنان، واریکوسل در مردان و ناهنجاری ژنتیکی و اختلالات هورمونی باشد.
عمل IVF
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در خصوص فعالیت مرکز کمک باروری میگوید: مرکز IVF (کمک باروری) از پایان سال 92 تجهیز شد و از خرداد ماه سال 94 فعالیت خود را در درمان ناباروری زوجین در بیمارستان آیت الله موسوی آغاز کرد.
وی با اعلام این نکته که نخستین نوزاد حاصل از عمل IVF در دی ماه سال گذشته در زنجان به دنیا آمد، اظهار میکند: روش IVF از پیشرفتهای شگفت انگیز در علم ناباروری است که تحت عنوان باروری در محیط آزمایشگاه شناخته میشود.
وی ادامه میدهد: IVF روشی است که با استفاده از تكنولوژی پیچیده آزمایشگاهی، تخمك به دست آمده از تخمدان زن را با اسپرم تلقیح میکنند و سپس تخم حاصل در محیط آزمایشگاهی 48 تا 72 ساعت نگهداری و رشد داده میشود. پس از اطمینان از نبود اختلالات ژنتیك، تخم رشد یافته را در رحم مادر میكارند.از این روش برای موارد تنبلی تخمدان و همین طور در تمام موارد انسداد لولهها و كاهش شدید اسپرم، استفاده میشود. بیگلری با بیان اینکه هرماه 500 زوج نابارور در مرکز ناباروری استان پذیرش میشوند، میگوید: ماهانه 30 زوج تحت عمل IVF قرار میگیرند که میزان موفقیت دانشگاه علوم پزشکی در این زمینه 33 درصد است و این از بهترین نتایج در بین مراکز ناباروری دولتی و خصوصی در کشور است. وی در ادامه با بیان اینکه یک سوم زنان نابارور زیر نظر مراکز ناباروری باردار میشوند، میگوید: شانس کسب جواب مثبت و احتمال بارداری در بهترین مراکز ناباروری دنیا حدود 30 تا 40 درصد است. در مواردی به علت بیماریها و حالتهای خاص که امکان تولید اسپرم و تخمکگذاری وجود ندارد یا غیرطبیعی است، احتمال بارداری منتفی بوده و به صفر میرسد.
هزینهها
جمعیت قابل توجهی در کشور نابارور هستند و هزینههای درمان ناباروری مشکلاتی برای این افراد به وجود آورده است که این مشکل هم اکنون در قالب سند تحول سلامت خدمات ناباروری با فرانشیز 10 درصد در مراکز دولتی و فرانشیز 30 درصد در مراکز خصوصی فرانشیز حل میشود.
هزینههای درمان در مراکز ناباروری تا چند ماه قبل مشمول بیمه نبود و تمام هزینههای درمان را زوجین خود پرداخت میکردند. ولی طبق فرمایشات مقام معظم رهبری به ویژه در پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان و همچنین تأکیدات رئیس جمهور و وزیر بهداشت و درمان از مهرماه امسال 90 درصد هزینه درمان و خدمات ناباروری بر عهده بیمه است و زوجین تنها با پرداخت 10 درصد هزینه درمان در مراکز دولتی درمان میشوند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان ادامه میدهد: طبق آخرین دستورالعملهای ابلاغی در سال 95 وزارت بهداشت 90 درصد هزینههای خدمات و درمان مراکز ناباروری دولتی را پرداخت میکند و زوجین بدون هیچ نگرانی و با پرداخت هزینه پایین میتوانند تحت درمان قرار بگیرند و صاحب فرزند شوند.
وی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر تعداد مراجعهکنندگان از شهرستانهای استان و استانهای مجاور به مرکز ناباروری زنجان زیاد است، ادامه میدهد: مراکز ناباروری ساختار بسیار تخصصی دارند که در حال حاضر فراهم کردن نیروهای تخصصی و نیز تجهیزات مورد نیاز در شهرستانهای استان توجیه علمی و اقتصادی ندارد و کاملا غیرممکن است.
تعریف نازایی
مطابق با تعریف سازمان بهداشت جهانی اگر زوجی که تمایل به بچهدار شدن داشته باشند، در 12 ماه اول زندگی مشترک حاملگی رخ ندهد، زوج نازا تلقی میشود و زوجین باید به فکر درمان و چاره جویی باشند. امروزه روشهای کمک باروری در درمان نازایی تحولی ایجاد کرده است که سالانه هزاران کودک در نتیجه روشهای کمک باروری به دنیا میآیند همچنین- پیشرفت علم پزشکی و تکنولوژی آن زوجهای زیادی را قادر ساخته است که کودکی را به دنیا بیاورند.
46
نظر شما