«خبرجنوب» نوشت: با این که تا کنون بیش از یک هزار و 600 محوطه و تپه باستانی در فارس شناسایی شده اما کمتر از 5 درصد از این سایت ها مورد حفاری های باستان شناسی قرار گرفته و آن طور که معاون میراث فرهنگی فارس معتقد است، کاوش های باستان شناسی ضروری نیست و برای جلوگیری از تخریب انسانی، این محوطه ها در فهرست ملی به ثبت رسیده است.

در حال حاضر در استان فارس نزديك به 3 هزار اثر ثبت شده در فهرست ملي وجود دارد كه از اين تعداد 794 تپه و 813 محوطه متعلق به دوره هاي پيش از تاريخ، تاريخي و اسلامي ديده مي شود، سايت هايي كه عمدتاً در دشت هاي مرودشت، پاسارگاد و شيراز قرار دارد و به باور كارشناسان، آثار فرهنگي بسياري را در دل خود جاي داده كه بايد مورد كاوش هاي باستان شناسي قرار گيرد تا بتوان با تكيه بر اسناد و مداركي كه از اين سايت ها و محوطه ها كشف مي شود و حقايق و سوالات باستان شناسي، حتي به قدمت و اصالت مناطق مختلف استان پي برد.
اما عبدالرضا نصيري معاون ميراث فرهنگي فارس بر اين باور است كه نيازي به حفاري باستان شناسي نيست و آنقدرها هم علم پيشرفت كرده كه با استفاده از روشهاي ژئومغناطيسي و ژئوفيزيك و گمانهزني هاي سطحي بتوانيم پي به ماهيت اين سايت ها ببريم.وي در گفت و گو با خبرنگار ما با بيان اين كه حفاظت از سايت هاي تاريخي بعد از كاوش و حفاري ها يك ضرورت است، گفت: عدم حفاظت محوطه ها بعد از كاوش، نوعي خيانت محسوب مي شود.
معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس ادامه داد: تاكنون يكهزار و 607 محوطه و تپه داراي ارزش تاريخي در فارس شناسايي و در فهرست ملي جاي گرفته كه يكي از اهداف ثبت اين آثار، جلوگيري از تخريب انساني است و اين موضوع به معناي حفاري هاي باستان شناسي نيست.نصيري با اشاره به اين كه تا كنون 2 تا 3 هكتار از سايت هاي باستان شناسي كشور مورد كاوش قرار گرفته، افزود: اين كاوش ها عمدتا با مطرح شدن سوالاتي انجام شده كه با انجام حفاري هاي باستان شناسي، اين سوالات پاسخ داده مي شود.
وي اضافه كرد: يكي از مواردي كه بايد به آن توجه خاصي شود حفاظت و مراقبت سايت ها بعد از كاوش است كه متاسفانه آن طور كه بايد رخ نمي دهد، به طور مثال در محوطههاي هخامنشي چون بردك سياه و يا چرخاب در استان بوشهر، حفاري ها، گودال هايي را به وجود آورده كه در فصول پرباران مملو از سيلاب مي شود و اين موضوع تاثير بسزايي در تخريب محوطه دارد.
معاون ميراث فرهنگي فارس تاكيد كرد: بهتر است براي حفاظت هم كه شده محوطههاي باستاني كمتر مورد حفاري باستان شناسي قرار گيرد تا آسيب نبيند چون معتقديم خاك بهترين محافظ براي اين سايتها و آثار فرهنگي است.
وي در ادامه يادآور شد: ثبت چنين محوطه هايي در فهرست ملي، عاملي بازدارنده براي اجراي طرح هاي توسعه اي و صدمه زدن به اين محوطه هاست و از سويي هم از تخريب انساني جلوگيري مي نمايد.
نصيري همچنين معتقد است آثار فرهنگي كه در دل سايت ها و محوطه هاي تاريخي وجود دارد، ميراثي است كه بايد براي آيندگان نيز محفوظ بماند.

 

46

کد خبر 738303

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =