به گزارش خبرآنلاین، آیتالله غلامرضا رضوانی، آیتالله سید محمد رضا مدرسی یزدی، آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی، آیتالله محمد مومن، آیتالله محمد یزدی و آیتالله احمد جنتی شش عضو فقیه شورای نگهبان بودند که علیرغم پایان یافتن مهلت عضویت جنتی، رضوانی و مدرسی یزدی، مقام معظم رهبری هر سه نفر را در جایگاه خود ابقا کرد. ایشان مطابق با اصل 91 قانون اساسی که انتخاب فقهای شورای نگهبان را به عهده رهبری میگذارد، روز پنجشنبه، احکام جدید آنها را در نامه به دبیر شورای نگهبان تمدید کردند. این در حالی است که از مدتی پیش گمانهزنیهایی از احتمال عدم ابقای جنتی در شورای نگهبان به دلیل تمایلات شخصی وی مطرح بود و سیداحمد خاتمی و احمد علمالهدی را گزینههای احتمالی جانشین وی معرفی میکردند. اما با حکم رسمی رهبری خط بطلانی بر تمامی این گمانهزنیها کشیده شد.
اما ترکیب حقوقدانان شورای نگهبان قطعا دچار تغییر خواهد شد. چرا که آیتالله صادق آملی لاریجانی در فهرستی که به منظور معرفی نامزدهای عضویت در این پست به مجلس فرستاده بود، از دو تن از اعضای کنونی نامی نبرد. غلامحسین الهام، عباس کعبی و محمدرضا علیزاده سه حقوقدانی بودند که به پایان دوره عضویتشان در شورای نگهبان رسیده بودند اما رئیس قوه قضاییه در نامهای که روز چهارشنبه برای رئیس مجلس نوشت، پنج حقوقدانی را برای عضویت در شواری نگهبان معرفی کرد که در میان آنها دیگر اسامی الهام و کعبی به چشم نمیخورد.
انتخاب حقوقدانان قوه قضاییه بر اساس بند 2 اصل 91 قانون اساسی بنا به معرفی رئیس قوه قضاییه و رای مجلس است. بنابراین این حق رئیس جدید قوه قضاییه است که نظری متفاوت از رئیس پیشین در معرفی نامزدهای عضویت در شورای نگهبان داشته باشد. اگرچه تا کنون اعلام نشده که چرا الهام و کعبی از ترکیب شورای نگهبان کنار گذاشته شدهاند اما به اعتقاد برخی با توجه به برخی سخنرانی ها و مصاحبه های این دو حقوقدان طی چند سال گذشته بیش از آنکه موضع حقوقی داشته باشند، موضعی سیاسی و آن هم در راستای حمایت از دولت داشتند. چه آنکه الهام در دولت اول احمدینژاد سخنگوی دولت وی بود و در دولت دومش اگرچه کنار گذاشته شد اما باز هم از حمایت از دولت دست نکشید.
حجتالاسلام کعبی نیز اگرچه انتظار میرفت که به عنوان عضو شورای نگهبان حداقل در فصل انتخابات اصل بیطرفی را رعایت کند اما عملا اعلام کرد که از نامزدی محمود احمدینژاد حمایت میکند و به این ترتیب به جمع اعضای 5 نفره این شورا پیوست که نامشان در فهرست حامیان یکی از کاندیداها (احمدینژاد) بود. این رویکرد الهام و کعبی انتقادات بسیاری را متوجه شورای نگهبان و نقض بیطرفی آن کرد که هزینههای انتخاباتیای را هم به جایگاه این شورا تحمیل کرد.
محمد سلیمی، احمد بیگی حبیبآبادی، محمدرضا علیزاده، محمدهادی صادقی و سیامک رهپیک حقوقدانان معرفی شده به مجلس هستند که به ترتیب رئیس شعبه 31 دیوان عالی کشور، مشاور رئیس قوه قضائیه، عضو فعلی حقوقدان شورای نگهبان، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز و رئیس دانشکده علوم قضائی و خدمات اداری هستند. از این میان احمدبیگی نیز در دوره گذشته همزمان با الهام به مجلس هفتم معرفی شده بود اما نتوانست آرای نمایندگان را کسب کند.
در حال حاضر از میان 12 عضو این شورا، عضویت 9 نفر (فقها: رضوانی، مدرسی یزدی، هاشمی شاهرودی، مومن، یزدی و جنتی و حقودانان: حسینعلی امیری، محسن اسماعیلی و عباسعلی کدخدایی) قطعی است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی این هفته در یکی از جلسات خود به انتخاب سه حقوقدان شورای نگهبان خواهند پرداخت تا ترکیب جدید شش نفره این شورا را بچینند.
نظر شما