استمرار خشكسالي باعث شده تا با خشك شدن بسياري از دشت هاي استان با بيلان منفي آب روبه رو شده و در اين ميان بسياري از كشاورزاني كه خود زماني نان آور نه تنها استان بلكه كشور بودند از كار بيكار شوند در اين ميان يكي از مسایلي كه طي چند سال اخير مدنظر مسئولين قرار گرفته استفاده بهينه از منابع هر چند محدود با استفاده از روش هاي علمي است، در همين راستا طي دو روز گذشته بيش از 200 نفر از محققين، مروجين ارشد كشور و محققين معين فارس در اولين همايش ملي محققان و مروجان ارشد كشور به ميزباني شيراز گردهم آمدند تا در خصوص آخرين دستاوردهاي علمي حوزه كشاورزي به تبادل نظر بپردازند تا شايد بتوانند با استفاده از اين تجربيات راه نجاتي براي خروج حوزه كشاورزي از مشكلات موجود پيدا كنند.
ریيس سازمان جهاد كشاورزي استان فارس در اين همايش با تاكيد بر استفاده از دستاوردهاي علمي در حوزه كشاورزي به عنوان يكي از راه حل هاي اساسي رفع مشكلات اين حوزه گفت: براي رفع مشكلاتي نظير خشكسالي كه سال هاست با آن دست به گريبان هستيم و چالش هاي ديگر اين حوزه 2 راه حل وجود دارد كه يكي استفاده از مباحث علمي، فناوري و مهندسي و ديگري سرمايه گذاري و تزريق سرمايه به اين حوزه است.
محمد مهدي قاسمي افزود: كشاورزي همواره داراي بيشترين ريسك بوده و به نوعي تمامي ريسك هايي كه در دنيا وجود دارد بر کشاورزی تاثیر دارد اين در حالي است كه به دليل برخي غفلت و كوتاهي ها درگذشته به اقتصاد كشاورزي آن گونه كه بايد توجه نشده است.
وي با اشاره به استمرار خشكسالي طي سال هاي گذشته افزود: در خصوص خشكسالي چند سال اخير بايد اين را پذيرفت كه با دانش، آگاهي و علم مي توان بر مشكلات فائق آمد و با برخي اقدامات از جمله تغيير در الگوي كشت و برخي ديگر از موارد مي توان از اين مشكلات گذر كرد.
قاسمي ادامه داد: در كشور ما تنها 5 درصد سرمايه ها به سمت كشاورزي و زير ساخت هاي اين حوزه است اين در حالي است كه سهم توليد نا خالص ملي، اشتغالزايي و فضاي كاري كه كشاورزي ايجاد كرده بيشتر از اين مقدار است.
وي اظهار داشت: معتقدم دانش و آگاهي بزرگ ترين سرمايه را براي ما به ارمغان مي آورد و ما بايد نقش كشاورزي را بیشتر به مسئولين بشناسانيم.
قاسمي با تاكيد بر اجراي نظام نوين ترويج و پياده سازي آن به عنوان يكي از راهكارهاي اساسي در افزايش بهره وري و رفع مشكلات حوزه كشاورزي گفت: ما بايد با استفاده از علم و دانش روز و استفاده از تجربيات محلي و بومي كه در مزارع داشتيم براي رفع چالش هاي موجود راهكارهايي اساسي پيدا كرده و اين مشكلات را برطرف كنيم و اميدواريم تا به مرحله ای دست يابيم كه كشاورزي علمي و بهره وري ما از نهاده هاي اين حوزه به حد استانداردهاي جهاني برسد.
ریيس سازمان جهاد كشاورزي فارس مهم ترين چالش استان در اين حوزه را بيلان منفي آب در دشت هاي استان ياد و اضافه كرد: با توجه به اين موضوع مهم ترين محور استراتژيك ما امروز مساله آب است و حتي اگر كسي بذري را مي آورد يا محصولي را مطرح مي كند بايد ابتدا بگويد شاخص بهره وري را چقدر افزايش مي دهد و همه اقدامات در اين زمينه بايد بخشي از چالش آب را توجيه كند.
وي با گلايه از عقب بودن ميزان اجراي آبياري هاي نوين و تحت فشار با ميزان اعتبارات اين حوزه ادامه داد: در حال حاضر اقدامات خوبي در حوزه آبياري هاي نوين در فارس صورت گرفته اما هنوز از نظر ميزان اجراي سيستم هاي نوين آبياري با ميزان اعتباراتي كه به اين بخش اختصاص دارد عقب هستيم و ما بايد ياد بگيريم كه چگونه با كشاورزان تعامل و رفتار كنيم كه آن ها براي استفاده از اين روش ها تشويق شوند و در اين راه تنها صحبت كردن كافي نيست و بايد نظر كشاورزان را نسبت به استفاده از روش هاي علمي در كارشان تغيير دهيم كه اين با فرآيند تسهيلگري قابل اجراست.
قاسمي گفت: معتقديم اگر بخواهد معجزه اي هم در اين حوزه رخ دهد به وسيله همين حوزه آموزش، تحقيق و ترويج است.
ریيس مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي فارس نيز با اشاره به برخي از فعاليت هاي علمي و پژوهشي اين حوزه گفت: در حالي كه اعلام شده به دليل بحران آب كسي برنج نكارد اما باز هم شاهديم برخي از كشاورزان اين كار را مي كنند و اين به آن علت است كه اين برنج متقاضي زيادي دارد.
ابراهيم زارع با اشاره به توليد برخي گونه هاي جديد گياهي و جانوري براي استفاده بهينه تر از منابع استان از جمله توليد گياه «ترتيكاله» به عنوان جايگزين ذرت براي استفاده در غذاي دام و طيور و چند نوع حشره جديد توسط برخي محققين در اين مدت گفت: يكي از مباحثي كه ما در فعاليت هاي خود به آن توجه داشتيم مباحث آموزشي است كه در اين راستا سال گذشته 87 هزار نفر آموزش را داشتيم.
وي با اشاره به برگزاري برخي دوره هاي خاص از جمله پرورش زالو و عقرب به عنوان برخي از بخش هاي آموزشي گفت: در حال حاضر 92 مركز خدمات رسمي در استان فعاليت دارند و استان را به 6 منطقه تقسيم كرده ايم كه در هر منطقه 15 محقق معين فعاليت دارند.
حميد رضا ابراهيمي مدير هماهنگي ترويج كشاورزي استان نيز در حاشيه اين همايش ضمن ارايه گزارشي از فعاليت هاي صورت گرفته در همايش گفت: اين همايش به مدت 2 روز به ميزباني شيراز برگزار شد و شركت كنندگان در 5 كارگروه زراعت، باغباني، آب، منابع طبيعي و آبخيزداري و دام و طيور و آبزيان به بحث و تبادل نظر پرداختند.
46
نظر شما