برايشان فرقي ندارد خيابان يك طرفه باشد، در پياده رو حركت كنند و يا از چراغ قرمز با سرعت بالا عبور بگذرند و جان خود و ديگران را به خطر بياندازند. شايد اگر گوتليب دايلمر و ويلهلم مايباخ آلماني بيش از 130 سال قبل حوالي سال 1885 که اولين موتورسيكلت جهان را اختراع كردند مي دانستند چند دهه قبل وسيله اي را كه آن ها براي راحتي رفت و آمد انسان ها تهيه كرده بودند روزي در كشوري كمي دورتر به بلاي جان مردم آن جا تبديل مي شود هرگز اين وسيله را اختراع نمی کردند. وسيله نقليه اي كه چند سالي است رتبه برتر را در فرستادن راكبان خود به ديار باقي دارد و علي رغم تمهيدات ديده شده هنوز هم بخش اعظمي از تلفات ناشي از تصادفات را موتور سيكلت سوارها تشكيل مي دهند و يكي از عوامل اصلي در اين حوادث و بالا رفتن آمار تلفات ناشي از تصادف موتورسواران استفاده نکردن از كلاه ايمني است. در اين ميان شهرداري شيراز طي چند سال اخير طرحي با عنوان اهداي كلاه ايمني به موتورسواران شيرازي را در دستور كار خود قرار داده تا شايد با اين كار موتورسواران حداقل براي حفظ جان خودشان از اين كلاه هاي ايمني استفاده كنند و اين باعث شود تا موتورسواران هم مانند اتومبيل سواران كه خود را ملزم به بستن كمربند مي دانند خود را ملزم به استفاده از كلاه ايمني بدانند. رييس پليس راهور شيراز در حاشيه اولين برنامه آموزشي حوزه حمل و نقل شهرداري شيراز تحت عنوان مانور كلاه ايمني و اهداي كلاه ايمني به موتورسواران با حضور در جمع خبرنگاران گفت: جريمه استفاده نکردن موتورسواران از كلاه ايمني براي هر نفر 60 هزار نفر تومان است و گرم بودن يا سرد بودن هوا براي استفاده نكردن از كلاه ايمني به هيچ عنوان قابل قبول نيست و توصيه ما به موتورسواران اين است كه مانند ماشين سوارها كه خود را ملزم به بستن كمربند ايمني مي دانند آن ها نيز خود را ملزم به استفاده از كلاه ايمني بدانند.
سرهنگ سيد فرج ا... موسوي اضافه كرد: بر طبق آمار در سال 95 حدود 25 درصد، سال گذشته 26 درصد و در دو ماهه اول امسال 32 درصد از تصادفات فوتي ما در شيراز را موتورسواران تشكيل مي دادند كه بخشي از آن نيز به دليل عدم استفاده از كلاه ايمني است.
وي تصريح كرد: هم اکنون بخش اعظمي از ظرفيت پاركينگ هاي ما را موتورهاي توقيفي تشكيل مي دهد و هر روز به صورت ميانگين 40 تا 50 موتورسيكلت در شيراز توقيف مي شود.
وي اظهار کرد: قوانين راهنمايي و رانندگي مربوط به تمام وسايل نقليه است و موتورسيكلت ها نيز مانند خودروها در صورت تخلف مانند عبور از پياده رو، پارك كردن در معابر و محل هاي توقف ممنوع، عبور از خطوط ويژه و خيابان هاي يك طرفه مشمول جريمه مي شوند و يكي از موضوعات مورد بررسي ما در هر ماه برخورد با تخلفات مربوط به موتورسواران است البته بیشتر تخلفات رانندگي در شيراز مربوط به تخلفات ساكن است كه بخشي از آن هم سهم موتورسواران است.
سرهنگ موسوي با اشاره به افزوده شدن ثبت چند مورد تخلف ديگر توسط سيستم هوشمند ثبت تخلفات در شيراز به ويژه بولوار رحمت گفت: به دنبال اين هستيم كه در بولوار رحمت علاوه بر ثبت تخلف سرعت براي خودرو چند مورد ديگر تخلف از جمله نداشتن كلاه ايمني براي موتورسواران، معاينه فني و تغيير مسير ناگهاني را نيز بگنجانيم.
وي اظهار کرد: با توجه به خطراتي كه به دليل استفاده نکردن از كلاه ايمني موتورسواران را تهديد مي كند تاكنون برای فرهنگسازي در چند مرحله كلاه ايمني ميان موتورسواران توزيع شده است، معتقديم كه اعمال قانون به تنهايي براي كاهش تخلفات موتورسواران و خطراتي كه جان آنها را تهديد مي كند كافي نيست و بايد در اين زمينه فرهنگسازي مناسبي صورت گيرد و همه ارگان ها بايد ما را در اين زمينه ياري دهند.
رييس پليس راهور شيراز افزود: ما با هر نوع تخلفي مقابله مي كنيم و يكي از تخلفات مربوط به موتورسواران حمل بارهاي نا متعارف و غير مجاز است كه در صورت مشاهده چنين مواردي علاوه بر اعمال قانون موتورسيكلت مربوطه توقيف مي شود.
وي افزود: نداشتن گواهينامه، نداشتن پلاك عقب و جلوی موتورسيكلت و حمل مسافر بيش از حد مجاز از تخلفاتی است كه در قبال آن جریمه صورت می گیرد و به ازاي هر سرنشين اضافه 40 هزار تومان جريمه دارد.
سرهنگ موسوي در خصوص انبوه موتورسيكلت های توقيفي قديمي در پاركينگ ها و عدم مراجعه مالكان اين موتورسيكلت ها گفت: موتورسيكلت هاي توقيفي تنها به مالك آن ها تحويل داده مي شود و پس از گذشت مدت قانوني از توقيف آن ها و عدم مراجعه مالك موتورسيكلت بر طبق قانون موتور اسقاط و توسط مراجع قانوني ضبط مي شود.
وي افزود: يكي ديگر از تخلفات مربوط به موتورسيكلت ها آلايندگي آنها و يا ايجاد سروصداي زياد است كه با آن ها برخورد مي شود.
سرهنگ موسوي گفت: در حال حاضر روزانه 5 هزار برگ جريمه در شيراز صادر مي شود كه حداقل هزار برگ جريمه مربوط به موتورسواران است.
معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري شيراز هم در اين رابطه به خبرنگاران گفت: امروز و در فاز اول اين برنامه 100 كلاه ايمني ميان موتورسواران توزيع شد و طي همين مدت 300 كلاه ايمني ميان موتورسواران توزيع خواهد شد و سعي مي كنيم هر سال تنوع اين برنامه را بيشتر و برنامه هاي آموزشي بيشتري براي موتورسواران داشته باشيم.
مجتبي زوربخش اظهار کرد: هدف از اجراي اين برنامه ها ترويج فرهنگ صحيح رانندگي و موتورسواري است و كافي است كه موتورسواران اين موارد ايمني را رعايت كرده و ضمن استفاده از تجهيزات ايمني از موتورسيكلت هاي استاندارد استفاده كنند تا شاهد كاهش تلفات ناشي از آن و در كنار آن آلايندگي كمتر هوا باشيم.
وي افزود: اگر موتورسواران اين موارد را رعايت كنند اين مدل از حمل و نقل مي تواند در اولويت ما نيز قرار گيرد اما اين مستلزم رانندگي صحيح و توجه به قوانين راهنمايي و رانندگي می باشد و اميدواريم با اين اقدامات و كاهش تصادفات شيراز را به شهري ايمن تبديل كنيم.
وي در خصوص تاثير توزيع كلاه ايمني در ميان موتورسواران در كاهش حوادث و تلفات در اين حوزه اظهار کرد: انجام اين گونه اقدامات باعث فرهنگسازي در اين زمينه ها شده و تاثير اجتماعي خود را بر جامعه دارد اما به موازات آن ما اقدامات ديگري از جمله راه اندازي سامانه اي را داشتيم كه از طريق آن سامانه بانك اطلاعاتي از شماره تماس موتورسواراني كه كلاه ايمني به آنها اهدا شده تهيه و به طور مداوم پيام ها و هشدارهاي ترافيكي براي آن ها ارسال مي شود.
زوربخش درباره اظهارات برخي از موتورسواران در ارتباط با گران بودن قيمت كلاه ايمني به عنوان يكي از دلايل عدم استفاده از كلاه ايمني گفت: كلاه ايمني هر چقدر هم گران باشد بايد توسط موتورسواران استفاده شود و ارزش جان آن ها بيش از كلاه ايمني است و توصيه ما به موتورسواران اين است كه اگر موتورسواران به دليل جنبه هاي اقتصادي كلاه ايمني تهيه نمي كنند بهتر است از موتورسواري صرف نظر كنند.
وي درباره ايجاد مسيرهاي ويژه موتورسواران گفت: اولويت ما در مديريت شهري شيراز انسان محوري است و به همين دليل اصلي ترين پروژه ها ايجاد مسيرهاي پياده روي و دوچرخه سواري است كه در همين راستا ايجاد 25 كيلومتر مسير دوچرخه سواري هم اكنون در دستور كار ما قرار گرفته است و در حال حاضر اولويت ما ايجاد مسير دوچرخه سواري و پياده روي است.
وي افزود: متاسفانه يكي از مشكلاتي كه با آن مواجه هستيم تعداد زيادي از افراد فاقد گواهينامه و صلاحيت موتورسواري است كه در شهر در حال تردد هستند.
زوربخش با اشاره به وجود تعداد زيادي موتورسيكلت هاي توقيفي در پاركينگ هاي شهر گفت: در حال حاضر به صورت تقريبي 20 تا 25 درصد فضاي پاركينگ هاي وسايط نقليه توقيفي در شهر را موتورسيكلت هاي توقيفي اشغال كرده اند.
وي درباره فعاليت پيك هاي موتوري و اينترنتي گفت: با اعطاي هر مجوزي خارج از چارچوب مخالفيم و بسياري از موتورسوارها و دفاتر پيك خارج از مجوزهاي ما فعاليت دارند كه بايد ساماندهي شوند و در حمل و نقل مسافر و بار ما 2 سازمان حمل مسافر و بار داريم كه در حال تهيه اپليكيشن تاكسي اينترنتي و وانت اينترنتي هستيم اما درباره حمل بار با موتورسيكلت تنها حمل بارهاي كوچك در حد يك بسته مورد قبول ماست اما حمل بارهاي حجيم و خارج از چارچوب توسط موتورسيكلت قابل قبول نيست.
46
نظر شما