مجلس و دولت به عنوان دو قوه از قوای سه گانه کشور به کار خود میپردازند و آنچه که سطح و نوع رابطه انها را تعیین میکند، قانون اساسی است. این قانون هم اصل تفکیک قوا را در خود گنجانده و هم حیطه وظایف و اختیارات قوا را تعیین کرده است.
آنچه که رابطه میان قوا را به مخاطره میاندازد، نادیده گرفتن قانون و عدم تمکین به آن است. بر اساس قانون اساسی، هرآنچه که در مجلس تصویب شده و به تایید شورای نگهبان یا حتی مجمع تشخیص مصلحت نظام میرسد، حکم قانون را دارد و لازم الاجراست. هیچ راهی هم برای فرار از اجرای قانون نیست مگر با همین قانون که ارائه طرح یا لایحه اصلاحی را توصیه میکند.
از این رو دولت نمیتواند پیش از آنکه قانونی اصلاح شده و بار دیگر به تصویب مجلس برسد، از اجرای آن خودداری کند. اما متاسفانه شاهد رویکرد قانون گریزی از سوی دولت هستیم که اجرای گزینشی قوانین مصداقی از ان است. عدم اجرای برخی مصوبات مجلس، عدم تدوین اییننامههای اجرایی قوانین مصوب از نمونههای پیشین تخلفات قانونی دولت بود که اخیرا با عدم ارسال مصوباتش به مجلس جهت تنقیح قوانین، وجهه جدید دیگری نیز یافته است.
ارائه تحلیلهای جدید از قانون اساسی و دامنه اختیارات دولت و رئیس جمهور، مردم و نمایندگان آنها احساس میکنند که دولت در پی اجرای گزینشی قانون است. این مساله موجبات بیاعتمادی مردم را فراهم میآورد. دولت باید بیاموزد که عدم اجرای قانون به نفع کشور نیست و باید از مسیر قانونی به دنبال مطالبات خود باشد.
این در حالی است که اگر دولت دست تمامی این اقدامات خارج از قانون برداشته و تعامل سازنده و مثبتی با نمایندگان در حوزههای کاریشان برقرار کند، روابط دولت و مجلس بهبود مییابد.
نماینده قم در مجلس
نظر شما