آغاز تماسهای غیر مستقیم بین میشل سلیمان رئیس جمهور لبنان و میشل عون رهبر جریان آزاد ملی امکان دارد تاثیری مستقیم بر مبارزه انتخاباتی در مناطق مسیحی نشین در برخی از شهرستانها مانند جبیل و کسروان و المتن شمالی داشته باشد .
انتخابات در مناطق سنی نشین با توجه به فضای جهان عرب بویژه پس از نشست سران عرب در دوحه ، عربستان خواهان تکرار صحنه انتخابات سال 2005 به عنوان نمونه در دو شهر طرابلس و بیروت نیست .
حزب الله از اولین احزاب لبنانی بود که نام 11 نامزد خود در انتخابات را اعلام کرد . محمد رعد رئیس فراکسیون نمایندگان حزب الله در مجلس قرار است برنامه انتخاباتی این حزب را بطور رسمی اعلام کند .
نبیه بری رئیس مجلس لبنان نامزدهای جنبش شیعی امل در جنوب ، بقاع ، بعبدا و در بیروت را نهایی کرده و اکنون مشغول گفتگو با میشل عون برای توافق در مورد نامزد مشترک خود در منطقه جزین در جنوب لبنان هستند که منطقه ای حاویساکنان شیعه و مسیحی است . میشل عون نیز نام برخی از نامزدهای خود را در برخی از مناطق اعلام کرده است .
مبارزه مهمی که جریان آزاد ملی با حزب کتائب به سرپرستی امین جمیل و بقیه احزاب گروه 14 مارس هم پیمان کتائب با آن روبرو هستند ، در منطقه مسیحی نشین متن شمالی و البترون در شمال بیروت است . رای حزب ارمنی طاشناق که متحد و هم پیمان میشل عون و گروه 8 مارس است سرنوشت ساز می نماید. رقابت بین دو گروه 8 و 14 مارس بسیار نزدیک است و همه سعی دارند تا حزب ارمنی طاشناق را به سمت خود جذب کنند .
مذاکرات جریان المستقبل به رهبری سعد حریری با حزب طاشناق هنوز به نتیجه نرسیده و طاشناق هنوز هم پیمانی خود با میشل عون را حفظ کرده است . رهبران گروه 14 مارس بدلیل کثرت نامزدهای انتخاباتی خود در برخی از مناطق هنوز بر سر نامزدهای اختلاف نظر دارند ، چنانکه نشست چهار جانبه سعد حریری رهبر جریان المستقبل ، امین جمیل و ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه و سمیر جعجع رهبر قوات لبنان پنجشنبه شب در محل سکونت حریری بدون نتیجه به پایان رسید .
حریری تلاش کرده است برای قطعی کردن پیروزی خود در انتخابات در شمال لبنان با نجیب میقاتی نخست وزیر سابق لبنان و محمد الصفدی وزیر کنونی اقتصاد بعنوان چهره های سیاسی موثر این منطقه ائتلاف کند .
لیست نامزدهای ائتلافی گروه 14 مارس در طرابلس طی روزهای آینده اعلام خواهد شد . شانس گروه 8 مارس برای پیروزی در انتخابات در این منطقه ضعیف است . حریری در جنوب و شمال لبنان بویژه در شهر صیدا تلاش کرده است تا با گروه جماعت اسلامی ائتلاف کند و با ابراهیم المصری از رهبران گروه جماعت اسلامی دیدار کرد .
در صیدا پایتخت جنوب ، بهیه حریری خواهر رفیق حریری خود را نامزد انتخابات کرده و فواد سنیوره نخست وزیر لبنان نیز در روزهای آینده قبل از پایان فرصت نام نویسی خود را از منطقه صیدا نامزد می کند که احتمال پیروزی اسامه سعد نامزد اپوزیسیون در آن بسیار ضعیف است .
تا کنون 270 نفر برای نامزدی مجلس لبنان بمنظور شرکت در مبارزه انتخاباتی نام نویسی کرده اند .
تعداد نمایندگان مجلس لبنان 128 نفر است . رقابت انتخاباتی در این دوره بسیار نزدیک بوده و هر کدام ار دو گروه 8 و 14 مارس با اختلاف اندکی بر دیگری پیروز خواهند شد .
جنوب و بقاع به شکل سنتی در اختیار اپوزیسیون قرار داشته ، طرابلس ، بیروت و صیدا نیز در ید قدرت جریان 14 مارس است . رقابت اصلی برای در اختیار گرفتن اکثریت پارلمانی در مناطقی مانند المتن ، بعبدا و عالیه است .
گروه 8 مارس در پی گردهمایی سال 2005 حزب الله در بیروت و بدنبال مخالفت با خلع سلاح این گروه مقاومت اسلامی ، حمایت از سوریه و مقاومت در برابر اسرائیل ، شکل گرفت ; جبهه متحدی که برگرفته از حزب الله ، نبیه بری از حزب امل و حزب سکولار آزاد یعنی ژنرال میشل عون تشکیل شده است .
بر خلاف نصرالله و بری که هر دو شیعه مسلمان هستند ، عون یک مسیحی مارونی است و بنابراین حمایت مسیحی های لبنان را پشت سر دارد .
اما اتحاد 14 مارس پس از تظاهرات بزرگ بیروت در سال 2005 با شعار ضد سوری و یک ماه پس از ترور رفیق حریری شکل گرفت و منجر به خروج نیروهای سوری از لبنان پس از 29 سال و گرد هم آمدن سنی ها ، دروزی ها و احزاب مسیحی بود .
پس از تهاجم رژیم اسرائیل به لبنان در سال 2006 ، اینکشور برای 18 ماه بدون رئیس جمهور و سرانجام در جریان توافق دوحه در سال 2008 ، تنش بین این دو نیرو به پایان رسید . در این توافق نیروهای 8 مارس توانستند حق وتو در کابینه را بدست آورند و میشل سلیمان نیز بعنوان رئیس جمهور برگزیده شد .
مسئله بعدی به ساختار پارلمانی لبنان باز می گردد . 128 کرسی به تساوی بین مسیحیان و مسلمانان تقسیم شده است . مسیحیان مارونی 34 کرسی ، ارتدوکس 14 و سنی ها 27 کرسی را از آن خود کرده اند . البته این تقسیم بندی از سال 1932 باقی مانده است و دموگرافی گروههای لبنان از آن زمان تابحال تغییری نکرده است . همچنین در مجمع ملی ، نیروهای 14 مارس 70 کرسی و نیروهای 8 مارس 58 کرسی را تصاحب کرده اند .
عامل تعین کننده در انتخابات این خواهدبود که رای مسیحی ها چگونه تقسیم شد ؟ یک سوی این ماجرا عون و سوی دیگر آن احزاب مسیحی منتسب به 14 مارس هستند . برای دروزی ها که در هر دو جریان متحدانی دارند تقریبا یکسان خواهد بود . تنها در حدود 30 کرسی پارلمانی مورد نزاع و 8 مارس تنها به 7 کرسی دیگر برای بدست آوردن اکثریت پارلمانی نیازمند است .
دستیابی به این هدف به جریان دادگاه رفیق حریری مربوط می شود . 4 ژنرال بدون هیچ حکمی بازداشت شدند .
فائق آمدن بر گرایشات متعدد مذهبی و سیاسی ، لبنان را در چشم اعراب بعنوان یک نمونه منحصر به فرد می سازد ، همان چیزی که سید حسن نصرالله به آن اشاره می کند .
انتخابات بهار لبنان می تواند به معنای کمرنگ شدن تاثیر رهبرانی باشد که در زیر چتر حمایت امریکا هستند و همچنین به معنای کمرنگ شدن سیاست آنها در خاورمیانه است . خواه مواضع آنها ضد ایرانی و حامی محاصره غزه باشند ، یا درپی به صحنه کشیدن هواخاهانشان در رسانه ها و صندوق های رای .
انتخابات 7 ژوئن می تواند به معنای جدایی لبنان از امریکا ،اسرائیل ، مصر ، اردن و عربستان باشد . پیام این انتخابات به جهان عرب این خواهد بود :
اگر لبنان کوچک می تواند ، شما هم می توانید !
نظر شما