دکتر حسین علایی، کارشناس مسائل خاورمیانه و آمریکا در مطلب جدید خود به اختلافات دولت عراق و نقش آمریکا در آن پرداخته است.

علایی نوشته است : " از قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی، اختلاف بین جریان مالکی و حکیم و گروه صدر در عراق وجود داشته است. در آن موقع بخش عمده اختلاف بر سر این موضوع بود که گروه حکیم مخالف ادامه نخست‌وزیری مالکی بود و مالکی و یا ائتللاف دولت قانون نیز معتقد بود در صورتی با ائتلاف ملی عراق به رهبری حکیم ائتلاف خواهد کرد که آنها بپذیرند که پس از انتخابات پارلمانی، نامزد آنها برای نخست‌وزیری شخص مالکی باشد.

افزایش این اختلافات که حتی تا پس از اعلام نتایج نیز ادامه دارد باعث شد که در انتخابات عراق جریان شیعه که اکثریت مردم عراق را تشکیل می‌دهند، نتوانستند حداکثر آراء را در انتخابات بدست آورده و فهرست واحد آنها متعاقبا برنده قطعی انتخابات تلقی نشد. این اختلاف باعث شد فهرست ایاد علاوی که به نام فهرست العراقیه معروف بود، بتواند اکثریت نسبی را بدست آورد و شرایط برای تشکیل دولت عراق برای شیعیان مشکل بشود. "

کارشناس مسائل خاورمیانه درباره نقش علاوی عنوان کرده است : " آیا علاوی به دنبال ریاست‌جهوری است یا نخست‌وزیری؟ علاوی به دنبال نخست‌وزیری است. چون مهمترین مسئله در عراق تشکیل دولت است و نخست‌وزیر در عراق در واقع اهمیت فراوانی دارد، ولیکن یکی از گزینه‌ها هم اینست که نوعی تقسیم کار در عراق صورت گیرد که طی توافق‌هایی که در این خصوص صورت گرفته در مقطعی تصمیم بر این شد تا علاوی به عنوان فردی که در رأس فهرست العرقیه قرار دارد،به عنوان رییس جمهور انتخاب شود و نخست‌وزیر یک فرد غیرشیعه از کردها انتخاب شود که البته این امر بعید به نظر می‌رسد. "

وی همچنین پیش بینی خود از آینده را مطرح کرده است : " زمان تعیین شده برای تعیین نخست‌وزیری به پایان رسیده ولی طبیعتا اگر گروه های سیاسی مختلف که در پارلمان کرسی دارند،‌نتوانند با هم به تفاهم برسند و ائتلاف تشکیل دهند،‌تشکیل دولت عراق به تعویق خواهد افتاد.به نظر می‌رسد که نقش آمریکا در این میان مهم است. آمریکا تمایل ندارد، دولتی قوی در عراق روی کار بیاید، چون هر چقدر دولت عراق قوی تر و از پشتیبانی احزاب و گروه های سیاسی و متعاقبا مردم عراق برخوردار باشد،شرایط برای آمریکا مشکل‌تر و نفوذ آمریکا در عراق کاهش پیدا خواهد کرد.بنابراین آمریکا ترجیح می‌دهد که اختلاف بین احزاب فراگیرتر باشد و تعدد و تنوع احزاب در عراق به گونه‌ای باشد که بتواند با هر کدام از آنها ارتباطات جداگانه‌ای برقرار و از این طریق نفوذ خود را در عراق گسترش دهد. "

متن کامل مطلب وی را اینجا بخوانید.

کد خبر 84623

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =