محمد هیراد حاتمی:
هنوز 12 ساعت از خروج پرواز شماره 773 شرکت هواپیمایی آسمان در فرودگاه تبریز نگذشته بود که معاون وزیر راه و ترابری از کلید خوردن سکانس افزایش قیمت بلست هواپیما خبر داد.
کاپیتان رضا نخجوانی، رییس سازمان هواپیمایی کشوری با صراحت عنوان کرده بسته سیاستی آزادسازی نرخهای حمل و نقل هوایی آماده ارائه به مراجع ذیصلاح است: « بسته سیاستی آزادسازی نرخهای حمل و نقل هوایی و بهبود وضعیت اقتصادی این بخش، به منظور مدیریت بهتر هزینه در شرکتهای هواپیمایی و توجیه مالی مطلوبتر و افزایش خدمات ایرلاینها به مسافران، تدوین شده و آماده ارائه به مراجع ذیصلاح است. »
معاون وزیر راه و ترابری در حالی به این شکل و در گفت و گو با فارس از افزایش قیمت بلیت هواپیما خبر داده است که در نخستین روز شهریور سال جاری حمید بهبهانی، وزیر راه و ترابری با قاطعیت عنوان کرد قیمت بلیت هواپیما افزایش پیدا خواهد کرد و این موضوع را خواسته شرکت های هواپیمایی دانست: « افزایش قیمت بلیت هواپیما خواسته شرکتهای هواپیمایی و وزارت راه و ترابری است. »
وزیر پر طرفدار کابینه دهم که می توان لقب « آقای خاص » را نیز برای تعریف او وام گرفت، استدلال خود در رابطه با افزایش قیمت بلیت هواپیما را به هدفمند کردن یارانه ها گره زد تا بر این اساس پس از 555 روز از گذشت آخرین سناریوی افزایش قیمت بلیت هواپیما این داستان بار دیگر تکرار شود: « در حال حاضر بدون درنظر گرفتن اجرای قانون آزادسازی قیمتها، قیمت بلیت هواپیما در ایران بسیار پایین است؛ اما قطعاً پس از اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها و آزادشدن قیمت سوخت، قیمتهای بلیت هواپیما نیز افزایش مییابد. »
آخرین باری که سناریوی افزایش قیمت بلیت هواپیما در ایران به مرحله اجرا در آمده است به 555 روز پیش باز می گردد. 23 امین روز دی سال 1387 مجوز افزایش 15 درصدی بهای بلیط هواپیما در سفرهای داخلی به شرکتهای هواپیمائی ابلاغ شد. درست یک روز پس از آنکه رییس سابق سازمان هواپیمایی کشور ندای تعدیل قیمت بلیت هواپیما با توجیه کارشناسی برای آن سر داد سازمان تحت نظارت وی مجوز افزایش 15درصدی قیمت بلیط پروازهای داخلی را به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ کرد.
در حال حاضر نیز سناریوی افزایش قیمت بلیت هواپیما بار دیگر تکرار خواهد شد تا بر اساس آن شرکت های هواپیمایی بتوانند خدمات بهتری به مسافران خود ارائه کنند. موضوعی که اکثریت قریب به اتفاق مدیران شرکت های هواپیمایی به آن تاکید دارند و داستان چندان تازه ای به شمار نمی آید. هنوز بحث هدفمند کردن یارانه ها از سوی محمود احمدی نژاد به صورت رسمی اعلام نشده بود که حمید عرب نژاد، مدیر عامل شرکت هواپیمایی ماهان نیز به عنوان بزرگترین شرکت هواپیمایی بخش خصوصی افزایش قیمت بلیت هواپیما را تنها چاره برای دولت نهم عنوان کرد: " به طور جدی از دولت در خواست می کنیم که یارانه ها را حذف کند. به خطوط هوایی هیچ گونه یارانه پرداخت نکند و اجازه بدهد شرکت ها قیمت تمام شده خود را از مردم بگیرند. از مردم هم تقاضا دارم اگر دولت چنین اقدامی کرد حمایت کنند. »
موضوعی که در توجیه افزایش قیمت بلیت هواپیما توسط معاون وزیر راه و ترابری هم مشاهده می شود: « پیاده کردن قانون هدفمندسازی یارانهها و آزادسازی قیمتها، زمینهساز ایجاد فضای رقابتی بین شرکتهای هواپیمایی خواهد شد؛ به همین منظور آنچه به صورت اضطراری مورد توجه سازمان هواپیمایی کشوری است، مسائل اقتصادی این بخش است. »
کاپیتان نخجوانی همچنین بسته آزاد سازی نرخ های حمل و نقل هوایی را در راستای بهبود وضعیت اقتصادی این بخش عنوان کرده است: « بسته سیاستی آزادسازی نرخهای حمل و نقل هوایی و بهبود وضعیت اقتصادی این بخش حمل و نقل، به منظور مدیریت بهتر هزینه در شرکتهای هواپیمایی و توجیه مالی مطلوبتر و افزایش خدمات ایرلاینها به مسافران، تدوین و پیشنهاد شده است. »
رییس سازمان هواپیمایی کشوری که در اواخر سال گذشته به دلیل جدال با رییس شرکت هواپیمایی تابان چهره ای خبر ساز شده بود اعتقاد دارد وظیفه سازمان تحت نظارت وی پس از آزاد سازی قیمت بلیت هواپیما اعمال نظارت هال لازم است: « در این میان سازمان هواپیمایی کشوری وظیفه دارد با در نظر گرفتن مصالح عمومی از طریق اعمال نظارتهای لازم، ضمن تأمین منافع و حقوق مسافران و مشتریان، بهبود فضای کسب و کار و کاهش خطرپذیری اقتصادی شرکتهای هواپیمایی، از ایجاد انحصار، رقابتهای مضر و وقوع مخاطرات در این صنعت جلوگیری کند.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری همچنین باراز امیدواری کرده است با تصویب بسته تدوین بسته سیاستی آزادسازی نرخها زمینه رونق اقتصادی حمل و نقل هوایی فراهم شود: « امید است با تصویب بسته سیاستی در مراجع ذیصلاح (شورای عالی هوانوردی و هیئت وزیران)، زمینه رونق اقتصادی حمل و نقل هوایی و ارتقای کمی و کیفی و ایمنی صنعت هوانوردی فراهم شود. »
نظر شما