به گزارش خبرآنلاین، کتابفروشی «اقراء» که معنای لغت عربی آن خواندن است در خیابان موتانابی یکی از خیابانهای اصلی شهر بغداد دو سالی است که به گفته صاحب آن پیشرفت خوبی در فروش کتابهای روز دنیا داشته است و نسبت به سال 2003 که این کشور توسط آمریکاییها اشغال شد وضعیت بهتری دارد ولی دو صاحب این کتابفروشی آیندهای مبهم برای وضعیت کتابخوانی در عراق توصیف میکنند.
در حالی که آمریکاییها برای خروج از این کشور اعلام آمادگی کردهاند، هنوز وضعیت بازسازی زیر ساختهای تخریب شده در این کشور در هالهای از ابهام قرار دارد و به نظر میرسد رابطه مستقیمی بین آینده نشر و کتاب در عراق با وجود این مشکلات وجود داشته باشد.
این دو کتابفروش میگویند در کنار وضعیت امنیتی کشور نمیتوان به تامین انرژی و مسکن مناسب اطمینان داشت و هرچند وضعیت فروش کتاب نسبت به سالهای اول اشغال بهتر شده است ولی هنوز موسسات انتشارات خارجی و داخلی از سرمایه گذاری در این بخش خودداری میکنند.
به گفته این افراد در مرکز شهر بغداد تا کنون رشد نسبی فروش این موسسه تا حدودی مدیون علاقه ذاتی مردم منطقه به کتابخوانی بوده است و در صورت عدم بازسازی مناطق تخریب شده باید منتظر ورشکستگی موسسات نشر کتاب باشیم.
«عطا زیدان» و «محمد عباس» سالهاست دوستان صمیمی هستند که تنها رابطه دوستیشان باعث شده این کتابفروشی به حیات خود ادامه بدهد. آنها در گفتگو با خبرنگار آسوشیتدپرس اعتقاد خود را درباره آینده وضعیت کتاب و نشر عراق به موضوعات و مذاکرات سیاسی ارتباط میدهند که در این سالها همیشه به بن بست خورده است و تاثیرش روی تجارت و اقتصاد دامن حوزه کتاب این کشور را نیز گرفته است.
زیدان با اظهار تاسف از وضعیت کنونی سیاست های خارجی دولتمردان عراقی در توجه بیشتر به اشغالگران و عدم توجه به امور داخلی مثل حوزه نشر از آیندهای مبهم صحبت میکند که در آن واقعیت از ایدهآلهای فرهنگی فاصله عمدهای دارد.
حوزه فرهنگ با سرنگونی صدام حسین در جان کتابدوستان این کشور روح تازهای پیدا کرد ولی واقعیت کنونی این است که وقتی یک طوفان شن معمولی در شهرها میوزد باید منتظر قطع طولانی برق و آب و در مجموع «انرژی» باشیم و شاید در نگاه کلان مسئله ای کم اهمیت در حوزه فرهنگ و کتاب باشد ولی آینده فرهنگ هر کشوری به امنیت، اقتصاد و انرژی بستگی دارد.
آینده کتاب در عراق به چگونگی عملکرد نیروهای پلیس و ارتش بدون دخالت آمریکاییها بستگی دارد که قرار است سال آینده کار اصلی خود را بعد از خروج اشغالگران آغاز کنند.
عباس میگوید سال گذشته من با حضور آمریکایی ها در این کشور موافق بودم ولی وقتی می بینم مردم به جای پرداختن به مسائل فرهنگی وقت خود را صرف مبارزه و تنش با نیروهای خارجی میکنند چگونه میتوان انتظار پیشرفت این حوزه را داشت.
زیدان و عباس که هر دو شیعه هستند از جمعیت حداکثری شیعیان در این کشور و مخالفت آنها با رژیم بعث خبر میدهند ولی این نکته را نیز اعلام میکنند که آمریکایی ها و هر خارجی دیگری نمیتواند برای ضربان قلبی فرهنگ کشورشان کاری انجام دهد و حالا با گذشت هفت سال از اشغال، سال آینده باید اولین کار دولتمردان عراقی در حوزه نشر و فرهنگ، تمرکز روی زیرساختهای کشور و تامین نیازهای اقتصادی مردم باشد.
این دو کتابفروش که هر دو تحصیل کرده دانشگاههای عراق هستند برای اولین بار در سال 1995 وارد این حرفه شدند و امیدوارند با کاهش فقر مردم عراق، فرهنگ و کتابخوانی نیز در این کشور به وضعیت آن در هزارههای قبل از میلاد بازگردد.
عباس با داشتن پاسپورت ایرانی هم اکنون بیشتر کتابهای خود را از انتشارات ایرانی تهیه میکند و دلیلش این است که کتاب در این کشور به قیمت ارزانتری نسبت به کشورهای هند و سوریه عرضه میشود.
میامی هرالد/ 22 سپتامبر
نظر شما