۰ نفر
۵ مهر ۱۳۸۹ - ۱۳:۲۹

سید محمد سادات اخوی

آقای ضرغامی رئیس محترم صدا و سیما در گفتار اخیرشان از مجریان کم­سواد صدا و سیما انتقاد کرده­اند و البته حق هم دارند. اگر از ابتدای صبح تا پایان شب، مدام شبکه به شبکه، کانال تلویزیون را تغییر بدهید و اجرای بنده و همکارانم را نگاه کنید، نکته­های فراوان مثبت یا منفی را در اجرای ما خواهید دید... اما «سواد»، به آسانیِ یافتن نکته­های کلی اجرا، دیده یا احساس نمی­شود.

شاید فقط کسی بتواند میزان آگاهی مجریان را بفهمد که اولاً سطح دانش آموخته و میزان آگاهی­های اجتماعی­اش زیاد باشد... ثانیاً دستی- دست­کم از دور- بر آتش رسانه داشته باشد و اضطراب نهفته در اجراهای ما را بشناسد... ثالثاً فرهنگ عمومی ایرانی- اسلامی ما را به­قدر رفع عطش چشیده باشد تا بتواند تفاوت اجرای مجریان ما را با مجریان کشورهای غربی تشخیص دهد... و از همه اینها گذشته، آشنایی به­نسبت، خوبی با ادبیات داشته باشد... دایره واژگانش گسترده باشد و بداند که وقتی یک مجری، بیش از شش ماه، از یک عبارت ساده و کم­محتوا برای سلامش استفاده می­کند، لابد ادبیات را نمی­شناسد.

سخنرانی­های آقای ضرغامی و مجموعه رفتارهای رسانه­ای­شان (کارهایی مانند به تن کردن جلیقه خبرنگاری، درست پس از شهادت همکاران رسانه­ای و شبیه این را عرض کردم) نشان داده که خوی حساس بروبچه­های رسانه­ای را خوب می­شناسند و اشاره به ضعف سواد برخی از مجریان و ارایه راهکار «دعوت از کارشناسان برای اجرای برنامه­ها» نیز نمونه­ای از آن است... اما شاید نگاهی از«این­سو» نیز پرفایده باشد.

قبول دارم که بسیاری از همکاران رسانه­ای من، به جای سلام«کردن» و«عرض ادب»، عرض سلام و ادب «دارند»... یا به جای توضیحی مختصر، نکته­ای ساده را بسیار می­پیچانند طوری که مخاطب گیج می­شود... یا گفتارشان سرشار از حَشو(زیاده­گویی) است و به جای این که بگویند: «نتیجه فلان چیز، فلان شد»، می­گویند: «فلان نتیجه از فلان چیز حاصل شد» و خلاصه ایرادهای گفتاری بسیاری در اجرای ما دیده می­شود اما گمان می­کنم مقصود آقای ضرغامی، بیش از این ها، به نکته­هایی برمی­گردد که در اجرای برنامه­های تخصصی رعایت نمی­شوند.

این موضوع، کمی به جایگزینی و انتخاب نامناسب مجری برای برنامه­ای خارج از تخصصش برمی­گردد و کمی به خود مجری.

شخصی، معتقدم مجری، اگر «مجری» باشد، باید بتواند دست­کم در محدوده­ای مشخص و کمی مربوط، برنامه­های گوناگونی را اجرا کند... اما این نکته مهم است که بتواند در برنامه­های متفاوت، صدا، لحن، حرکت های نشسته یا ایستاده و خلاصه
فرهنگ رفتاری و گفتاری­اش را با حال و هوای برنامه مطابق کند. طبیعی است که منظورم اجرای همزمان در برنامه­ای صنعتی و برنامه­ای ادبی نیست!

اگر از «این­سو» به سخنان آقای ضرغامی دقت کنید، شاید جای این گِلِه دوستانه نیز از ایشان باز باشد که در همه دوره­های گذشته (یا نبوده یا حقیر نشنیده­ام) هیچ کدام از مدیران محترم صدا و سیما، دیداری مشخص، استوار، عملیاتی و دقیق با مجریان نداشته­اند تا دشواری­های کار آنان نیز استخراج بشود تا معلوم شود که آن چه از حقیر و برخی از همکارانم بر صفحه تلویزیون دیده می شود، همه دانسته­ها نیست.

با همین مقدار نیز انبوه «اما» و «اگر»های شنیده شده از راه «گوشی» مجری، اضطراب پنهان و آشکار از «مبادا»های تعریف نشده و«یکوقت نشود...» های سلیقه­ای آمیخته می­شود چنان که مجریان دانا(که به«مجری- کارشناس» مشهورند) نیز ترجیح می­دهند برای گریز همزمان از«اظهار فضل روی آنتن(که نکوهیده است)» و«پا گذاشتن بر خط های قرمز ناشی از ندانسته­گی برخی از عوامل برنامه»، عطای سخن فاضلانه را به لقایش ببخشند. مجریان، پیشانی برنامه­های فاخر صدا و سیمایند اما تا پا به استودیو می­رسد، انبوه ملاحظه­های سلیقه­ای (که شخصی معتقدم برخی از آنان را آقای ضرغامی نشنیده­اند چه برسد به این که با آنها موافق باشند!)، بر سر مجری- کارشناسان هوار می­شود و در نهایت، تصمیم می­گیرند از خیر یک اجرای توأم با آگاهی، مرور آگاهی­های مکتوب و خوانده شده شخصی و ایجاد جاذبه با دانسته­ها بگذرند و چیزی در اندازه­های همیشه ارایه دهند.

گمان می­کنم یک حرکت تازه در این زمینه و پیش از حضور کارشناسان در قواره مجری (که در سالهای اخیر نشان داده اگر خودشان صاحب استعداد نباشند، جان عوامل فنی را می­گیرند تا برنامه­ای روی آنتن برود و با سلام و صلوات تمام شود!) شاید لازم باشد که سرمایه­های خود سازمان، بازیابی شوند. برای چنین حرکتی معیار خود آقای ضرغامی، بسیار کارساز است: مجریانی که تألیف چاپ شده دارند. 

کد خبر 95817

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین