-
پس از ۷ هزار سال، دوباره زنده شد / موجودی که قرنها خفته بود
طبیعتپژوهشگران موفق شدهاند جلبکهایی را که ۷۰۰۰ سال پیش به اعماق دریای بالتیک فرو رفته بودند، دوباره زنده کنند. این کشف نشان میدهد که برخی از موجودات زنده میتوانند قرنها در حالت خفتگی باقی بمانند و در شرایط مناسب، فعالیتهای زیستی خود را از سر بگیرند.
-
صدای این ماهی کوچک به بلندی صدای هواپیما است!
طبیعتبرخی از ماهیها به خاطر قدرت عجیب خود و برخی دیگر برای بینایی حیرتآوری که دارند معروف هستند. با این حال ماهی کوچکی که کمتر از یک اینچ طول دارد، به دلیل صدای بلند خود معروف است.
-
شگفتی طبیعت؛ پروانهای که ۴۲۰۰ کیلومتر بدون توقف پرواز کرد!
طبیعتسوالی که مطرح است، این است که چطور یک پروانه کوچک توانست چنین مسافتی را طی کند؟
-
چرا باید برنج را شست؟ / پای یک حشره کوچک در میان است
طبیعتآیا تاکنون برنج خود را بدون شستوشو پختهاید؟ اگر پاسخ شما مثبت است، ممکن است بدون اینکه بدانید، مهمانهای ناخواندهای را نیز مصرف کرده باشید. شپشکهای برنج، آفات ریزی که درون دانههای برنج پنهان میشوند، میتوانند بدون هیچ نشانهای وارد آشپزخانهی شما شوند. این حشرات کوچک در فرآیندهای صنعتی از بین میروند، اما همیشه راهی برای بقا پیدا میکنند.
-
کشف یکجای بیش از ۱۰۰۰ تُن طلا در شرق دور
طبیعتچند ماه قبل چین از کشف ۱۰۰۰ تن طلا به ارزش ۸۳ میلیارد دلار در استان هونان خبر داد. اکنون گزارشهای جدید حاکی از آن است که زمینشناسان یک معدن عظیم طلای دیگر در شمال شرقی چین کشف کردهاند. اگر این ادعاها درست باشد، چین بیشازپیش بر تولیدات طلا در جهان سلطه خواهد یافت.
-
بررسی دلیل علمی پدیده عجیب طبیعت
راز گردن دراز و عجیب زرافهها چیست؟
طبیعتشاید کمتر کسی بتواند زرافههای نر و ماده را با توجه به ظاهرشان تشخیص دهد؛ اما آنها یک وجه تمایز بسیار مشخص دارند که در این مقاله دراین رابطه و دلیل آن توضیح دادهایم.
-
هجوم ۷۵۰۰۰ مار به جاده؛ بزرگترین مهمانی مارها در دنیا
طبیعتهر بهار، هزاران مار گارتر پهلوقرمز از اعماق زمین بیرون میخزند و منظرهای عحیب را رقم میزنند، این بزرگترین اجتماع مارها در جهان است. در غارهای مار نارسیس در کانادا، بیش از ۷۵۰۰۰ مار در هم میپیچند، رقابت میکنند و برای جفتگیری آماده میشوند. اما این پدیدهی خارقالعاده همیشه در امان نبوده است. زمانی، جادهای که از این منطقه میگذشت، هر ساله باعث مرگ دهها هزار مار میشد، تا اینکه متخصصان محیطزیست با یک راهحل خلاقانه، این جمعیت شگفتانگیز را از خطر نابودی نجات دادند.
-
کشف درختی ۳۰۰۰ ساله در تانزانیا
طبیعتدانشمندان گونهای ناشناخته از درختی ۳۰۰۰ ساله را در جنگلهای بارانی تانزانیا کشف کردهاند که میتواند کلید حفظ تنوع زیستی باشد. این درخت عظیم که Tessmannia princeps نام گرفته، با رشد فوقالعاده کند خود به نمادی از مقاومت در برابر تغییرات محیطی تبدیل شده است. کشف این گونه نهتنها درک ما از اکوسیستمهای باستانی را گسترش میدهد، بلکه اهمیت حفاظت از جنگلهای بارانی را بیش از پیش برجسته میکند.
-
کشف گونه جدید دایناسور دو انگشتی در مغولستان /عکس
طبیعتدیرینهشناسان گونه جدیدی از دایناسورهای گیاهخوار دوانگشتی به نام «دوانیکوس» با چنگالهای غولپیکر در صحرای گبی مغولستان کشف کردند که حدود ۹۰ میلیون سال قدمت دارد.
-
با راهنمایی علم؛ چطور هندوانه شیرین و رسیده انتخاب کنیم؟
طبیعتطبیعتا وقتی هندوانهای خریدهاید و بعد از بریدن آن، میبینید که هندوانه نارس است، حسابی کلافه میشوید. اما آیا واقعا میتوان هندوانه رسیده را در حالت دربسته تشخیص داد یا ترفندهایی که به گوش میرسند، بیفایده اند؟
-
تنها کانگورویی که نمیجهد/ راز راه رفتن عجیب کانگوروها
طبیعتموشکانگوروی مُشکی، آخرین بازماندهی خانوادهی باستانی خود، تنها کانگورویی است که نمیجهد. این جانور کوچک که در جنگلهای بارانی شمال شرقی استرالیا زندگی میکند، میتواند کلید درک چگونگی تکامل راه رفتن منحصربهفرد کانگوروها باشد
-
کهنترین درخت زیتون جهان/ درختی که اسکندر مقدونی و فیثاغورث را دیده است!/ عکس
طبیعتدر قلب جزیرهی کرت، جایی که اسطورهها با طبیعت در هم میآمیزند، یکی از قدیمیترین درختان زیتون جهان، درخت زیتون وووس، همچنان استوار ایستاده است. این درخت با قدمتی ۲ تا ۴ هزار ساله، شاهد ظهور و سقوط تمدنها بوده و از چالشهای طبیعت و زمان جان سالم به در برده است. راز طول عمر خارقالعادهی این درخت، توجه دانشمندان و تاریخدانان را به خود جلب کرده و آن را به یکی از شگفتیهای زیستی و فرهنگی جهان بدل کرده است.
-
رمزگشایی از حقیقت علمی برخی از افسانهها
اژدها، واقعی یا خیالی؟/ جمجمه غولآسا، انسانهای باستان را شگفتزده کرد
طبیعتآیا انسانهای غولپیکر واقعیت داشتهاند یا فقط زاییده تخیل بشرند؟ آیا اژدها موجودی واقعی بود؟ در مصاحبه با حامد وحدتینسب، دیرینانسانشناس، حقیقت پشت این افسانهها را بررسی میکنیم و از تفاوتهای ظاهری انسانها در طول تکامل پرده برمیداریم.
-
مشهورترین نقاشی جهان کجا کشیده شد؟ / کشف راز داوینچی
طبیعتپیزوروسو با اشاره به شهر کوچکی در سواحل دریاچه کومو گفته: «وقتی به لکو رفتم، متوجه شدم که او مونالیزا را اینجا نقاشی کرده است.»
-
اژدهای کور از غار بیرون آمد / عکس
طبیعتجانورانی که زمانی تصور میشد فقط در آب زندگی میکنند، در حالی که از غارهای خود در شمال ایتالیا بیرون میآمدند دیده شدند. این مشاهده نشان میدهد که این جانوران کور که زمانی بچه اژدها هم نامیده میشدند، مدتی را روی زمین سپری میکنند.
-
چین به بیابان هم رحم نکرد/ یک رکورد دیگر به نام اژدهای زرد
طبیعتبخش ۳۰۴۶ کیلومتری از پروژهای که چین آن را با عنوان شاهکاری دیگر در تاریخ بشر معرفی کرده است تکمیل شده است. این پروژه، برنامهای برای ساخت کمربندی سبز در امتداد صحرای تکلهمکان، بزرگترین بیابان چین بوده است.
-
«تودزیلا»، یکی از مرگبارترین و مخربترین جانوران زمین
طبیعتتصور کنید موجودی را وارد اکوسیستمی میکنید که هیچ دشمن طبیعی ندارد، فوقالعاده زادآور است، هر چیزی را میخورد و در عین حال زهرآلود است. چه اتفاقی میافتد؟ پاسخ روشن است: فاجعهای زیستی در مقیاسی عظیم.
-
مغز طوطیها و انسانها شبیهاند / طوطیها چه میگویند؟
طبیعتتحقیقات جدید نشان میدهد که طوطیهای برزیلی از مکانیزم مغزی مشابه انسانها برای تولید گفتار استفاده میکنند، کشفی که میتواند به درک بهتر اختلالات ارتباطی و منشأ زبان کمک کند.
-
حکاکیهای اسرارآمیز: آیا این نشانههای اولیه هنر است؟
طبیعتکشف سنگنگارههای ۲۰۰ هزار ساله در اسپانیا ممکن است قدیمیترین نشانههای تفکر نمادین انسانهای نخستین باشد و درک ما از تکامل شناخت و فرهنگ انسانی را دگرگون کند.
-
کودکانی که به دایناسورها علاقه دارند، باهوشترند!
طبیعتاین مطالعه نشان میدهد سطح علاقه کودک به موضوعات مختلف روی افزایش پشتکار، بهبود تمرکز و مهارتهای فکری آنها اثرگذار است.
-
ماری به بزرگی یک اتوبوس!
طبیعتطول برخی از گونههای پایتون ممکن است تا نزدیک ۱۰ متر برسد اما در مقابل بزرگترین مار تاریخ طبیعی کوچک به نظر میرسند.
-
چرا دوران نوزادیمان را به یاد نمیآوریم؟ محققان پاسخ میدهند
طبیعتمطالعهای جدید نشان میدهد که نوزادان قادر به ذخیرهسازی خاطرات هستند، اما نمیتوانند آنها را در بزرگسالی بازیابی کنند.
-
آیا ما از نسل میمونها هستیم؟
نئاندرتالها در ایران /کشف دندانهای ۱۸۰ هزار ساله در غار قلعه کرد
طبیعتبا وجود پیشرفتهای علمی، همچنان باورهای نادرستی درباره تکامل انسان وجود دارد. در این گفتوگو با حامد وحدتینسب، دیرینانسانشناس، درباره ارتباط ما با دیگر گونههای انسانی، اشتباهات رایج در درک فرگشت و کشفیات جدید از حضور انسانهای باستانی در ایران صحبت میکنیم.
-
ادعایی که دنیا را تکان داد؛ آیا در اعماق دریا اکسیژن تولید میشود؟
طبیعتکشفی جنجالی در اعماق اقیانوس، نظریههای علمی را به چالش کشیده است. برخی دانشمندان معتقدند که سنگهای فلزی عجیب در بستر دریا میتوانند بدون نور خورشید اکسیژن تولید کنند، اما این ادعا با واکنشهای شدید و انتقادات علمی روبهرو شده است. آیا «اکسیژن تاریک» میتواند منشأ حیات را بازنویسی کند، یا این یافته چیزی جز یک خطای علمی نیست؟
-
قدیمیترین دریاچه زمین کجاست؟
طبیعتهمانطور که برخی کوهها میلیونها سال قدمت دارند، دریاچهها نیز میتوانند بسیار کهن باشند. در سراسر جهان تنها ۲۰ دریاچه با قدمتی بیش از یک میلیون سال وجود دارد، اما قدیمیترین آنها کدام است؟
-
کشف فسیل یک ماهی ۱۵ میلیون ساله با معده دستنخورده
طبیعتدانشمندان استرالیایی برای اولین بار موفق به کشف گونهای جدید از ماهی آب شیرین فسیلشده شدند که نهتنها ساختار بدنی، بلکه محتوای معده و الگوی رنگی آن نیز بهطور شگفتانگیزی حفظ شده است. این کشف ۱۵ میلیون ساله، پنجرهای جدید به اکوسیستمهای باستانی استرالیا و تکامل ماهیان این قاره باز میکند.
-
فیل، کرگدن و نهنگ آبی را فراموش کنید
حیوانی که فیل و دایناسور در مقابلش جوجه بودند!
طبیعتبعد از انقراض دایناسورها، تعداد پستانداران روی کره زمین افزایش یافت و گونههای متعدد و متنوعی به وجود آمده و حتی ابعاد آنها بزرگتر شد.
-
در ته چاه جهنم چه خبر است؟ /عکس
طبیعتقرنها است که چاه برهوت در هالهای از ابهام قرار داشته است. این گودال که در المهارا، یمن واقع شده است، اعتقاد بر این است که خانه یک موجود شیطانی باستانی و دروازه ای به دنیای دیگر است. اما واقعاً چه چیزی در ته این چاه مرموز نهفته است؟
-
عکس | قطب جنوب بدون یخ
طبیعتبرخلاف تصور عمومی، قطب جنوب یک توده یخی شناور مانند قطب شمال نیست. در زیر این سطح منجمد، قارهای مستحکم با کوههای سر به فلک کشیده، درههای عمیق و حتی آتشفشانهایی که طلا از خود بیرون میریزند، پنهان شده. حالا، برای نخستین بار، محققان موفق شدهاند با استفاده از نقشهای پیشرفته، جزئیات حیرتانگیز این جهان پنهان را آشکار کنند.
-
کفتربازی، کلید موفقیت دانشمند ایرانی!
طبیعتبرخی از گونههای کبوترها، به دلیل داشتن ژنهای مشخصی، قادر به پشتک زدن هستند و یک پژوهشگر ایرانی توانسته تا از راز آنها پرده بردارد.