349 قلم شی سه هزار ساله‌ شامل ظروف خاکستری، سفالینه‌ها و اشیا فلزی متعلق خوروین ساوجبلاغ که قبل از انقلاب به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده بود، دیشب به ایران برگشت داده شد.


به گزارش مهر؛ در سال ۱۳۴۴ یک خانم فرانسوی به نام« وولف کاریوس» که به علت ازدواج با یک ایرانی به نام پروفسور ملکی، ملیت ایران کسب کرده بوده و نزدیک به ۱۸ سال در ایران زندگی می کرد از طریق یک دیپلمات بلژیکی که از اقوامش بوده، بیش از 300 قلم شی تاریخی منطقه خوروین را از کشور خارج کرد.

پس از اینکه دولت ایران از وجود این اشیا عتیقه در موزه ای در شهر «گنت» در بلژیک مطلع شد، در سال ۱۳۶۰ در محاکم بلژیک طرح دعوی کرد و خواستار برگرداندن اشیا شد.

دادگاه بدوی قرار توقیف اشیا را صادر کرد اما این فرانسوی الاصل (خانم ملکی) با ادعای مالکیت اشیاء تاریخی به این قرار توقیف اعتراض کرد و قاضی بلژیکی در شهریور ۱۳۶۱ اشیا را تا پایان دادرسی مطروحه و تا تعیین تکلیف مالکیت آنها در اختیار موزه «سنکانتر» بروکسل قرار داد.

این خانم مدعی بود این اشیا را در یک حفاری مجاز علمی و با مجوز مسوولان وقت دولت ایران کشف و قسمتی را نیز از فروشندگان محلی در ایران خریداری کرده و حتی فاکتور خرید در دست دارد بنابراین مالک قانونی این اشیا محسوب می شود. وی مدعی بود مقامهای وقت ایران (در دهه ۴۰ و ۵۰ ) از جمله وزیر وقت فرهنگ، از علاقه وی به اشیاء عتیقه منطقه خوروین و جمع آوری یک مجموعه ارزنده، تشکر کرده اند. علاوه بر این، وی مدعی بود که اساسا ادعای ایران مشمول مرور زمان نیز شده است.

در مقابل دولت جمهوری اسلامی ایران استدلال می کرد که این اشیاء جنبه میراث فرهنگی و آثار ملی دارد و متعلق به دولت است و به صورت غیر قانونی از کشور خارج شده و مالکیت خانم ملکی مشروع نیست. به علاوه اشیاء مکشوفه هرگز به مقامات ایرانی گزارش و معرفی نشده، در صورتی که طبق قانون ایران، کلیه افراد کاشف یا غیر کاشف که اشیا باستانی و آثار ملی در دست دارند، موظفند هنگامی که این قبیل اشیاء و آثار ملی را به دست می آورند، مراتب را به مقامات ذیصلاح ارائه و گزارش کنند تا تکلیف آن روشن شود.

تا اینکه پس از سالها ۳۴۹ قلم شی باستانی ایران در بلژیک با حکم دادگاه استیناف این کشور به دولت ایران تحویل داده شد (گزارشی از پیروزی تاریخی حقوقی ایران اینجا بخوانید) و شب گذشته، چهارم دی ماه 93 مسئولان سازمان میراث فرهنگی به پاویون ریاست جمهوری فرودگاه مهرآباد رفتند و این اشیا را از کارشناسان میراث فرهنگی و ریاست جمهوری که از بروکسل با هواپیمای ایران ایر به فرودگاه آمده بودند تحویل گرفتند.

آنطور که علیرضا تابش مدیرکل حوزه ریاست سازمان میراث فرهنگی گفت: اصالت این اشیا توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته است.

با این حال قرار است که این اشیا به موزه ملی ایران تحویل داده شود تا به همراه بقیه اشیای دیگری که از تپه باستانی خوروین به دست آمده در موزه ای در استان البرز نمایش داده شوند.

به همین علت مدیر موزه ملی و امین اموال اشیای تاریخی نیز تیم مسئولان سازمان میراث فرهنگی را همراهی کردند و این اشیا را تحویل گرفتند.

عکس‌ها: ایسنا


47231

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    85 13
    احسنت به وكلاي خبره و پيگير اين پرونده
    • kezhman IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
      21 0
      خواهشا چک کنین باز تقللبی نباشه ابروریزی بشه مثل اون دفعه
  • بی نام IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    بنظرم بر نمی گشت بهتر بود چون اینا قدر آثار باستانی رو نمی دونند
  • ت RO ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    91 10
    خداوکیلی بگید اگر این اشیا الان اینجا می بود چه میشد . آنجا جایش مطمئن تر نیست .
  • آقا محسن IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    43 54
    دمتون گرم باید تمام آثار تاریخی ایران برگردونین حتی با پول
  • بی نام A1 ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    41 0
    عکس این عتیقه ها و اسمشون کجاست؟
  • مهدی A1 ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    36 1
    تو اون چمدون قرمزست؟
  • نه چیروان A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    45 0
    این حرکت جایه تقدیر داره .ولی بجایه اینکه این چند عتیقه رو که اوردید ودارید داد وبیداد میکنید که مردم متوجه بشن.. یک قانون تصویب بکنید که عتیقه های که تو کشور کشف میشه تو سط هرکسی یا به هر دلیلی دولت با قیمتی مناسب اونهارو بخره تا از کشور خارج نشه لا اقل اگه پول خرید رو هم ندارید پیدا کننده ها صاحب چند درصد از ارزش ریالی اثار بشن وبقیش مال دولت بشه ونزد موزه هایه ما به امانت بمونه تاز مانی که موزه بتونه اون اثرو کاملا ب قیمت روز از یابنده بخره ........هم اثر تاریخی تو کشورون میمونه ومیشه قسمتی از تاریخ وهویت کشورمون هم موزه هامون بزرگتر وابادتر میشن .پولی هم دست یابنده رو میگیره واین همه اثار از کشورمون خارج نمیشه........ازتون خواهش میکنم ب داد اثار تاریخی کشورمون برسید
  • بی نام IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    52 0
    ما کلا با سه هزار رابطمون خوبه
  • بی نام IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    2 5
    خوب این دفعه نزدن به اسم هخامنشیان آخه هر چی تو ایران کشف میشه نسبت میدن به هخامنشیان دلیلش نمیدونم چیه چرا انقد هخامنشیان رو بزرگ می کنند
  • بی نام A1 ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    4 5
    كلاً ايرانيا عكس گرفتن رو دوست دارن حالا چه تو مراسم بازگشت عتيقه باشه چه تو مراسم تشييع مرحوم پاشايى
  • بی نام IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    1 3
    در اصل بودنش جای شک وجود داره
  • آرش RO ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    7 1
    درود خدا بر آقای ظریف عزیز ووکلای خوب کشورمان که گل کاشتند
  • بیکار US ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۵
    1 0
    ممکن است مسئولان محترم میراث فرهنگی که همچون فاتحان دژ خیبر با این قطعات عکس گرفته اند کل هزینه های حقوقی و غیرو را که صرف این مسائل کردند هم به آگاهی مردم برسانند؟ اگر همه اش را نقد از وارثان دزده خریده بودیم ارزانتر نمی شد؟
  • بی نام A1 ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۹
    0 0
    اگه دوباره ندزدنشون