نتایج یک پژوهش در استان مازندران نشان می دهد، ۶۸ درصد مردان خشونت پایین، ۱۷ درصد مردان خشونت متوسط و حدود دو درصد مردان خشونت بالا را از سوی زنان خود تجربه کرده اند.

محمدحسین نجاتی: جامعه ایران به واسطه سال‌ها تسلط فرهنگ مرد سالارانه، مصادیق متعددی از خشونت علیه زنان دارد، اما آنچه پشت این مفهوم تا کنون کم‌تر مورد توجه قرار گرفته است، خشونت زنان علیه مردان است.
در واقع براساس بررسی های متعدد اجتماعی خشونت زنان علیه مردان بسیار کم تر از خشونت مردان علیه زنان است، اما این مساله دلیلی بر عدم توجه بر خشونت علیه مردان نمی شود.

با این حال خشونت خانوادگی یکی از آسیب‌های مهم اجتماعی است که با وجود پیشرفت فکری و فرهنگی در جامعه ایران همچنان خودنمایی می‌کند. در ایران عمده تحقیقات اجتماعی درباره خشونت خانگی معطوف به خشونت علیه زنان می شود اما به تازگی نتایج تحقیقی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه مازندران بر روی بیش از ۳۰۰ مرد بابلسری نشان می دهد خشونت علیه مردان در جامعه ایران مصادیق خاص خود را دارد.


در این تحقیق که به سرپرسی علی اصغر فیروزجائیان انجام شده است، میانگین سنی مردان متاهل در پژوهش ۳۸ سال است و میانگین مدت ازدواج افراد ۱۳ سال است. بیش‌تر افراد بررسی شده در این پژوهش دارای فرزند بوده اند و از لحاظ تحصیلات افراد با تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس با ۴۰ درصد بیشترین افراد نمونه این پژوهش بوده اند.


همچنین همسران این مردان متاهل ۷۳ درصد خانه دار و ۲۵ درصد شاغل بوده اند و حدود ۵۰ درصد از مردان این تحقیق درآمد حدود ماهی یک میلیون تومان دارند.


اما آنچه مربوط به نتایج این پژوهش می‌شود، نشان می دهد از مجموع بررسی ها در این پژوهش ۶۸ درصد مردان خشونت پایین، ۱۷ درصد مردان خشونت متوسط و حدود دو درصد مردان خشونت بالا را از سوی زنان خود تجربه کرده اند.
نکته مهم دیگر نوع خشونتی است که مردان در این پژوهش تجربه کرده اند. بیشترین خشونت مربوط به خشونت روانی بوده است و بعد از آن به ترتیب خشونت اقتصادی و خشونت اجتماعی قرار دارد و در نهایت خشونت فیزیکی کم‌ترین نوع خشونت زنان علیه مردان است.

آمار پزشکی قانونی
خشونت علیه مردان؛ پدیده‌ای ناملموس و غریب که به دلیل ترس از تمسخر و قضاوت آشنایان و اطرافیان یا مسائل اجتماعی و فرهنگی، مردان قربانی را به سکوت وامی‌دارد. آخرین آمار منتشر شده حاکی از آن است که در هفت ماهه نخست سال ۹۴، از میان 45هزارو 555 نفری که قربانی خشونت خانگی شده و به پزشکی قانونی مراجعه کرده‌اند، بیش از 1350 نفر مرد بوده‌اند. وجود این شمار قربانیان مرد در حالی است که منابع آگاه در پزشکی قانونی تعداد مردانی که قربانی خشونت خانگی می‌شوند را بسیار بیشتر از تعداد رسمی پرونده‌های مفتوحه بیان می‌کنند. درباره وضعیت خشونت علیه مردان از سوی زنان هنوز آماری دقیق و رسمی  به تفکیک شهر‌ها و استان‌های کشور در دسترس نیست و کارشناسان معتقدند، خشونت زنان علیه مردان و خشونت مردان علیه زنان ریشه یکسانی دارندکه عبارتند از: آشنانبودن به روابط فردی، جامعه مردسالار و زنانی که برای دستیابی به حقوق برابر می‌جنگند. 

دلیل بروز خشونت
پیشتر امیرحسین جلالی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی در کارگاه آموزشی اورژانس‌های درمانی و کار با قربانیان همسرآزاری که هم‌زمان با روز جهانی امحای خشونت علیه زنان از سوی سازمان دفاع از قربانیان خشونت برگزار شد، چنین گفته بود: «خشونت‌های فیزیکی در ایران بیشتر شامل کودکان و زنان می‌شود و مرد‌ها بیشتر قربانی خشونت‌های روانی می‌شوند، به این معنی که زن مثلا به آنها اجازه رفت‌وآمد با خانواده‌اش را نمی‌دهد.» مریم رسولیان، روانپزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران نیز در همین کارگاه آموزشی تصریح کرده بود: «تحقیقات نشان می‌دهد، خشونت فیزیکی زنان نسبت به مردان بیشتر بوده اما ازسوی‌دیگر خشونت روانی مردان با توجه به محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی زنان بیشتر است.»

جلالی در ادامه ضمن تأکیدبراینکه در شرایط مختلف زمانی و اجتماعی، زمینه‌هایی برای بروز خشونت از سوی زنان یا مردان فراهم می‌شود، درباره منشأ‌های بروز خشونت علیه مردان این چنین گفت: برای مثال مسائلی همچون مردسالاری در جامعه، زمینه‌ساز افزایش میزان خشونت مردان علیه زنان است یا در مقابل مسائلی همچون مطالبات زنان در راستای دستیابی به حقوق برابر نیز می‌تواند منجربه افزایش خشونت از سوی زنان شود. 

راهکار مقابله با خشونت
رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور نیز روز گذشته به لزوم ارائه خدمات پیشگیرانه در حوزه خشونت تأکید کرد و گفت: اگر بخواهیم با اقدامات پیشگیرانه از خشونت جلوگیری کرده یا میزان آن را در کشور کاهش دهیم، باید این مسئله را بپذیریم که در جامعه ایرانی روابط بین فردی مناسبی وجود ندارد. 

رضازاده در ادامه تأکید کرد: وجود نداشتن روابط میان فردی مناسب با افراد در جامعه، عامل اصلی خشونت‌های خیابانی، خانوادگی، میان‌فرزندی و... است، همچنین در کشور از عدم مهارت اجتماعی کافی برای ارتباط با یکدیگر، توانایی مدارا و کنترل خشم نیز رنج می‌بریم. این کارشناس اجتماعی درباره دلایل بروز خشونت از سوی زنان نیز بیان کرد: در برهه‌ای از زمان، حقوق زنان کمتر رعایت می‌شد و این قشر همواره مورد تبعیض و فشار قرار می‌گرفتند؛ به‌همین‌‌دلیل زمانی که نقطه عطف و تحولی در جهت رسیدن زنان به حقوق برابر در کشور ایجاد شد، زنان برای رسیدن به شرایط مساوی در مقایسه مردان تلاش‌های جدی کردند اما ظرفیت و زیرساخت‌های لازم برای رسیدن به این مطالبات برای آنان فراهم نبود و همین مسئله در برخی موارد موجب بروز خشونت از سوی آنها شد، درحالی‌که اگر افراد شناخت درستی از خودشان و اطرافیانشان داشته باشند کمتر دچار خشونت خواهند شد. علاوه‌بر‌این نیاز است به‌طور جدی آموزش مهارت «ارتقای مدارای اجتماعی» را در کشور افزایش دهیم و به افراد بیاموزیم میان «مدارا» و «توسری‌خوردن» تفاوت‌های زیادی وجود دارد. 

۴۲۴۲

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی RO ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    107 8
    خدا پدرت و بیامرزه
    • بی نام A1 ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      28 25
      بدبخت اون زنایی که کتک خوردن و کبود شدنشونم خشونت نمیدونن
    • بی نام A1 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      6 8
      در جواب نظر بی نام بعضی از زن ها کتک و کبودی رو مثل غذاشون می دونند
  • بی نام IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    من یه داداش دارم متولد شصت هست کیف پولش و کارت حقوقش دست زنشه خخخخخخ وقتی می خواد یه چیز بخره به زنش می گه فلانی یه 5 تومان بده اصلا آدم نمی دونه بخنده یا گیره کنه داداش من مذهبیه و تو کل عمرش یک زن دید اونم همونی بود که باهاش ازدواج کرد خودم فکر می کنم دلیل زن ذلیلیش همین باشه فکر می کنه حالا ایشون تنها زن روی زمینه
  • آیس IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    وای وای وای...کنترل حساب بانکی..چه خشونت خشنی...وای وای وای...
  • بی نام A1 ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    یعنی دیوانه اند اونهایی که این تحقیق رو انجام دادند اینکه زن از شوهرش درباره نحوه ی خرج کردن درامد سوال کنه خشونته یا اینکه رفت و آمد مرد با بعضی دوستانش کم بشه؟ شما زندگی خانوادگی رو چطوری تعریف میکنید؟
    • بی نام A1 ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
      اگر می خواهید درک کنید، همین سوال رو اگر مرد بپرسه با انواع و اقسام حرف ها مواجه میشه. یا اگر درخواست کنه با دوستات رفت و آمد نداشته باشی ، حتما با دعوا به نفع زنان تمام می شود
    • بی نام A1 ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
      36 79
      والا میخوان از گلوی زن و بچه بزنن برن رفیق بازی کسی هم چیزی بهشون نگه. هر کاری اندازه داره
    • بی نام A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۳
      15 0
      حقیقت اینه که تمکین یا حق طلاق مرد در حال حاضر فقط به صورت قوانین کاغذی در اومدن. حق تمکین هیچ ضمانت اجرایی نداره ، در مورد طلاق هم به شخصه تجربه کردم که ظرف مدت ۳۰ روز همراه با مساعدت قاضی محترم، همسر سابقم موفق به طلاق شد.
  • بی نام A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    77 34
    بگو زن نگرفتن شوهر کردن
  • بدبخت A1 ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    من دو ماه به زور پدر و مادام ازدواج کردم و عمیقا احساس بدبختی میکنم، هیچ انگیزه ای ندارم، از رفتار های غلط زنم خسته شدم، تو جامعه هم هیچ مزیتی برا افراد متاهل قايل نمیشن، خدا یا خودت کمکم کن، مطمعنم خیلیا شرایط منو دارند، جوونای دم بخت خواهشا در ازدواج دقت بفرمایید تا خدایی نکرده مثه من بدبخت نشید...
    • ss A1 ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      12 2
      بنده 13 سال خوابگاه دانش آموزی و دانشجویی زندگی کردم در این مدت به خوبی فهمیدم حتی کسی که خیلی بااش صمیمی و راحت باشی وقتی در یک اتاق با هم زندگی کنید شاید نتوان همدیگر را تحمل کرد چون زندگی زیر یک سقف قوانین خاص خود را دارد و فرد تنها در این حالت خود واقعی را نشان می دهد. بر همین مبنا در مساله ازدواج هم باید خیلی دقت کرد هر دختری را ننمی توان تحمل کرد همانطور هر پسری را. همه اینها به شناخت درست قبل از ازدواج بستگی دارد. بنده سال 92 عقد کردم و الان خوشبختانه در آستانه پدر شدن هستم رفتار همسرم زمان قبل از عقد و بعد از عقد هیچ تفاوتی با هم نداشت. خیلی خوشحالم که همسرم خانم زندگی است.
  • زینال GB ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    مردی که هرهفته 3بارزنشو سیاه وکبودنکنه مرده؟نه من ازشمامی پرسم ؟مردی که زنشو چندوقت یکبارله ولورده نکنه مرده؟
    • بی نام IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
      68 7
      فکر کنم قرصاتو اشتباه خوردی
    • احسان US ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
      77 5
      خشونت خشونته. از جانب هر دو طرف هم محکومه. صرفا برای اینکه بدونید میگم. خشونت های روحی روانی از قبیل تحقیر، مقایسه، سرزنش، تهمت و توهین و ... دست کمی از خشونت های فیزیکی ندارند. اینکه یک مرد دست روی همسرش بلند کنه کار بیشرمانه ای هست. شکی هم درش نیست. اما این باعث نمیشه آثار خشونت های مخصوصا روحی روانی روی مردان رو دست کم یا نادیده گرفت. متاسفانه آقایون تو کل زندگیشون مجبورن مقایسه ها و تحقیرها رو تحمل کنند و این نوع از خشونت نه تنها بعد از ازدواجشون کم نمیشه که خیلی وقت ها چندین برابر هم میشه.
  • بی نام CA ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    56 3
    بسيار مطلب مهمي بود كه نه تنها در ايران بلكه در كل جهان كمتر بهش اشاره ميشه. خشونت به هر شكل و هر شخصي، مخرب و غيرقابل قبول هست و اولين قدم براي مقابله با اون، افزايش شناخت و آگاهي جامعه هست. تشكر از خبرآنلاين براي انتشار اين مطلب
  • ali A1 ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    37 9
    این مساله بسیار جای بحث داره و باید دید شرایط زن و شوهر چگونه است. گاهی و برای برخی مردها، اگر مسایل اقتصادی دست خانمشون باشه خیلی بهتره. اما گاهی هم این قضیه کاملا برعکس هستش. باید دید شما جز کدوم دسته از این خانواده ها هستین.
  • بی نام A1 ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    52 10
    چیزی که در این نوع مسایل همش مطرح میشه این است که جامعه ایرانی مرد سالاره؟ کجایند این جامعه ؟چرا ما نمیبینیم؟من 90 درصد اقوام و اشنایان و همکاران را که میبینم زن سالاریه ان 10 درصد را هم دلیلش اینه که زنها خودشان نمیخواهند که سالاری کنند.کافیه که به زنت بگی بالای چشمت ابرو است که زندگیت را سیاه کنه و با انواع و اقسام حمله های لفظی و..... نوازشت کنه
  • مرد مجردنیمچه مرد IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    22 22
    الان میبینم که خانمها دارند کیف می برند. هاااااااااا؟ خخخخخخخخخخ
    • بی نام A1 ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      8 2
      چرا کیف کنیم؟ خشونت و تبعیض علیه هر جنسیتی که باشه محکوم هستش. خیلی از خانوم ها هستن که از دیدن خشونت علیه مردان نه تنها خوشحال نمیشن بلکه به شدت هم باهاش مخالف هستن. خب البته بعضیام هستن که از دیدن چنین خبرهایی خوشحال میشن چون فکر میکنن زندگی یه جنگ بین مردها و زن ها هستش که هرکی توهین کرد و زور گفت برنده س. آدم هایی با این طرز تفکر توی هر دو تا جنس دیده میشن و بر خلاف انتظارشون در نهایت بازنده هستن و رابطه شون به بن بست میرسه.
  • امیر از شیراز DE ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    من همین الان این خبر و برای خانمم خوندم ، نیم ساعت اعصابمو خورد کرد و دعوا راه انداخت و کلی بد و بیراه به مادرم و خانوادم گفت .منم از خونه زدم بیرون ، واقعا دوس ندارم برگردم. نسل جدید خانم ها قابل تحمل نیستند . امیر از شیراز
    • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      18 10
      خخخخخخ
  • بی نام A1 ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    18 1
    من هم قربانی همین خشونتم. زنم پرخاشگر و عصبیه. هیچ توانایی برای زندگی متاهلی مادرش یادش نداده. متنفرم از ازدواجم. هیچ وقتم بچه نمیارم
  • بی نام A1 ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    2 12
    بنظرم خیلی خوبه به هر حال در هر زمینه ای تحقیق انجام بشه ولی اگه در این زمینه نسبتش کمه پر واضح چون خشونت علیه مردان نسبت به زنان هم به مراتب تعدادش کمه و در مواردی هم که هست سطح خشونت به مراتب کمتره اگه خشونت روانی رو برای زنان ایران حساب کنن اگه نخوام اغراق کنم بالای 50 درصد باید باشه و حتی بیشتر حالا دیگه بگذریم و بعد اقتصادی و بعد اجتماعی که اینها هم بسیار بالاست احتمالا و سپس فیزیکی
  • بی نام A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    8 23
    انسان وقتی خود را انسان نامید باید رفتار انسانی داشته باشد قبل از هر چیز انسان بودن هر فردی را باید خانواده اش قضاوت کند به عبارت دیگر هر کسی که شکل و شمایل انسان را داشته باشد که انسان نیست انسان واقعی در جامعه اگر گره از کار مردم باز نکند لااقل گره در کار مردم نیز نمیزند همین انسان در خانواده جایگاه خود را میداند اگر زن باشد کارش به کار خودش است یعنی کار خانه را انجام میدهد و در امور مردانه دخالت نمی کند و اگر مرد است کارش در بیرون از خانه است مثلا در مورد دکوراسیون خانه دخالت نمی کند زن باید در خانه نقش زن داشته باشد و مرد در خانه باید نقش مردانه داشته باشد خداوند هیچ خانه ای را بدون مرد و هیچ خانه ای را دارای دو مرد نکند و همچنین خداوند هیچ خانه ای را بدون زن و یا دو زنه نکند .
  • یه شکست خورده IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۴
    17 0
    قبل از این که زن یگیرین فقط یه نکته رو توجه کنید فقط ببینید اون دختری که میخوایین باهاش ازدواج کنید هم خودش و هم خانوادش بعد از ازدواجتوان رووتون میشه به دوستان و اشناهاتون بگین این زنمه توروخدا تحقیق کامل کنید من بی ادبی به خیلی از خانومها نمیکنم فقظ متاسفانه میبینیم خیلی از دخترها هار تشریف دارند هم ابروی ادمو میبرن هم پول ادمو به باد میدن تو رو خدا تحقیق کنید باور کنید پدر و مادرش خیلی مهمتره تربیتشون تا خود دختر بشینین فکر کنید تا مثل من بدبخت نشین یه بازنده یه شکست خورده که همه اقوامم هم ترکم کردن
  • سیروان DE ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۴
    14 3
    واقعا تو مازندران فقط این جوری نیست تو کل کشور وضع به همین صورت است. کلا از نظر روان شناسی زنا همین جوری هستند دوست دارند که کنترل کامل بر مردها داشته باشن و از این حالت لذت می برن. متاسفانه ابهت مردانه در جامعه ما در حال از بین رفتن هستش زنا دیگه هیچ حسابی از مرداشون نمی برن. مردی هم که یه خورده سفت و سخت بگیره به خشونت علیه زنان،متحجر بودن،عقب مانده بودن و هزارتا عیب دیگه از طرف خود زن و جامعه متهم می شه.