تیتر سه وبلاگها
-
در سوگ اندیشمند تاریخ و علوم اجتماعی ایران
رحلت ناگهانی آقای دکتر علیمحمد ولوی برای جامعه علمی کشور به ویژه خانواده بزرگ تاریخ، رویدادی اندوهبار، باورناکردنی، غمانگیز و دردناک بود.
-
روایت سیاست و تاریخ در فیلم گلادیاتور۲
بررسی اندیشه ای فیلم «گلادیاتور۲»
-
به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش چهارم: پیروی از گمان
یکی از چالشهای جدی در ایام انتخابات و حکمرانی دولت نهم و دهم در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ مبنا قرار گرفتن و دامن زده شدن به اندیشهها یا شِبهاندیشههایی بود که ظاهر دینی داشت ولی هیچ یک از عالمان شناخته شده دینی که مرجعیت فکری و دینی متدینان را بر عهده داشتند آنها را به رسمیت نمیشناختند.
-
به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش سوم: آغاز اصلاح اجتماعی در مقیاس خرد
اصلاح اجتماعی نمیتواند یکباره و در سطح گسترده چهره بندد و مصلحان اجتماعی دینباور باید ابتدا آن چه را دنبال میکنند در مقیاسی خرد (در این جا خویشاوندان نزدیک) تجربه کنند و در حد توان آن را تحقق بخشند.
-
به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش دوم: رأی پاک؛ رأی ناپاک
برکت به مفهوم بازدهی بیش از حد متعارف و یا کارکردی فراتر از حد انتظار یکی از مهمترین آموزههای دینی است که در دنیای پیشامدرن با زندگی مردم در هم آمیخته بود و اکنون به نظر میرسد یکی از بیگانهترین مفاهیم حتی در بین دینداران است.
-
به بهانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ـ بخش اول
بر پایه آموزههای دینی مؤمن بودن و در جبهه حق بودن به مفهوم بری بودن از هر اشتباه و خطا نیست، و چه بسیارند کسانی که به عنوان یک مسلمان پیرو مکتب اهل بیت علیهم السلام مرتکب خطاها یا گناهانی کوچک و بزرگ از عرصه شناخت تا رفتار میشوند.
-
زندگی سنتی نسل پدرمان ما و کاهش آسیبهای اجتماعی
تقریبا همه رویکردها و روشهای معاصر در سیاستگذاری برای مواجهه با آسیبهای اجتماعی بر این نکته تکیه دارند که جز از طریق مشارکت گسترده یکایک ذی نفعان و کسانی که در معرض یک آسیب قرار دارند امکان کاستن و یا از میان برداشتن آن آسیب وجود ندارد.
-
پایههای فکری علامه حکیمی در نگاه به عاشورا
باید افسوس خورد که چرا این قصه پر غصه تاریخ باز مکرر شد که چهرههایی مانند مرحوم محمدرضا حکیمی پس از رفتنشان و وقتی که دیگر جز از طریق آثارشان نمیتوان از علم و فیض آنها بهره برد، مورد توجه قرار میگیرند.
-
نمادهای زبانی، رفتاری و زمانی شبهای قدر
نمادین آداب شب قدر در نگاهی ذوقی و بروندینی نیز بتواند زوایایی نو از این شب سرنوشتساز را برای ما روشن سازد.
-
نوروز در کتاب ابوریحان بیرونی
یادداشت نوروزی خبرآنلاین در آغاز بهار سال 1401 خورشیدی
-
بلای این روزها و بازفهمی سخن امام علی(ع)
بلیهای که این روزها بدان دچار آمدهایم، زمینهای مناسب برای بازفهمی این سخن امیرالمؤمنین_علی علیه السلام فراهم آورده است.
-
نیاز به فرهنگ نقد و انتقادپذیری اخلاقمحور
همزمان با هفته پژوهش نشستها و همایشهای علمی فراوانی در سراسر کشور و به ویژه در قم برگزار شد.
-
تمدنگرایی و سیره امام رضا(ع)؛ پیشنهادی برای آستان قدس
سیرهپژوهی و سیرهنگاری را میتوان یکی از ۳ شکل پرداختن به تاریخ زندگی ائمه معصوم علیهم السلام دانست: گاهنگاری chronography، تراجمنگاری Prosopography، سیرهنگاری Biography
-
به احترام قهرمان فرا المپیک، علی لندی
روز گذشته علی لندی نوجوان پانزده ساله ایذهای که برای نجات دو زن همسایه یکی از خویشاوندانش، خود را به آتشی "که از شعله او میخندد شمع"، زده بود، خود به آتشی که "در خرمن پروانهها" میزنند درون شد و بازنگشت.
-
سهم تودهها و نخبگان برای کمک به نهضت حسینی در دنیای معاصر
گزارش فارسی مقالهای که در این سمینار با عنوان "دور الجماهیر و النخب فی الاستخدام الفعال لحرکة الحسین علیه السلام فی العالم المعاصر" ارائه شد: سهم تودهها و نخبگان برای کمک به نقشآفرینی نهضت امام حسین ( علیه السلام) در دنیای معاصر.
-
گونهشناسی مردمان و حاشیهنشینی نخبگان در جامعه پس از پیامبر (ص)
موضوع بحث مروری بر خطبه ۳۲ نهجالبلاغه است که در مرکز تحقیقات امام علی علیه السلام پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ارائه مجازی شده است. عنوان سخنرانی نیز برگرفته از مفاد همین خطبه است.
-
رابطه حکومت و تمدن
یکسانانگاری حکومت و تمدن هم پندارهای ناصواب است. حکومت تنها یکی از دستاوردهای نرم یک تمدن است و جوهره مولد در یک تمدن همان بنیانهای اندیشهای آن است.
-
مخالفان صلح امام حسن(ع)
به نظر میرسد غفلت از مفهوم وسیع جهاد و یکسانانگاری جهاد و جنگ موجب شده بود مخالفان صلح امام حسن علیه السلام چنین بپندارند که با ترک جنگ و برقراری صلح یک ارزش دینی زیر پا گذاشته شده است.
-
دکتر لاریجانی ماند، اما ...
پایان سه دوره ریاست آقای دکترعلی لاریجانی بر مجلس شورای اسلامی، فرصتی برای تکریم ایشان از سوی مراجع بزرگوار تقلید و نیز پارهای اظهارنظرهای دیگر در تجلیل از خدماتشان فراهم آورد.
-
پیامبری به مثابه پزشکی
رویداد تلخ شیوع بلای کرونا که امید است به لطف خدا هر چه سریعتر سایه شوم خود را از سر ما و همه انسانها دور کند، فرصتی برای داوری در باره پزشکان فراهم آورد.
-
ظرفیتهای تمدنی اربعین برای ایران و عراق
درآمدی بر دیپلماسی تمدنگرا و بررسی نمونه موردی ظرفیت های تمدنی اربعین برای ایران و عراق
-
گشتی در قلعه تاریخی ایلام در عهد قاجار
دوشنبه ۸ مهر ۱۳۹۸ پس از سه نشست علمی که گزارش فشرده آنها در یادداشتهای پیشین ارائه شد، فرصتی برای بازدید از خانه یا قلعه یا اقامتگاه تابستانی غلامرضا خان فیلی والی ایلام در عهد قاجار دست داد.
-
کتاب مطالعات اسلامی در غرب
کتاب کتاب مطالعات اسلامی در غرب برای دانشجویان رشته الهیات گرایش تاریخ و تمدن ملل اسلامی در مقطع کارشناسی به عنوان منبع اصلی درس «اسلامشناسی در غرب» به ارزش 2 واحد تدوین شده است.
-
«مایکل» و سطح استکبارستیزی رسانه ملی؛ نگاهی به «گاندو»
مجموعه تلویزیونی گاندو پس از یک دوره استقرار جبهه هوای سرد بر رسانه ملی، توانست مخاطبانی را به خود جلب کند.
-
۵۳ نکته برای زندگی در نامهای از امام صادق(ع)
امام صادق علیه السلام را می توان نخستین تدوین کننده اندیشه های مکتب اهل بیت (ع) در جنبه اندیشه و رفتار شمرد.
-
چه پیششرطهایی برای ترجمان قرآن به زبان انسان معاصر لازم است؟
متن گفتوگو در برنامه «ضیافت» شبکه چهار سیما با موضوع «قرآن و سلوک فرهنگی مسلمانان»
-
از روزه زبان تا روزه قلب
بیشتر ما توفیق روزه فقهی را داریم، اما با توجه به کارکردهای اجتماعی روزه، به نظر میرسد امروزه خود را در این مرحله نگاه داشتن و برای رفتن به مراحل بالاتر نکوشیدن امری نکوهیده باشد.
-
سهم روحانیت حوزه علمیه و نظام تبلیغ دینی در مقابل سیلزدگان چیست؟
بیدار شو ای دیده که ایمن نتوان بود / زین سیل دمادم که در این منزل خواب است
-
برای استادی با آگاهیهای فراوان در جغرافیای تاریخی
درگذشت آقای دکتر حسین قرهچانلو بر استادان، دانشجویان و پژوهشگران تاریخ و تمدن اسلامی تسلیت باد.
-
فهم تمدنگرا در شناخت سیره معصومان (ع)
در آغاز معیارهایی که میتوان سیره همه معصومان علیهم السلام را مورد بازخوانی قرار داد و ویژگی های عمومی رویکرد تمدنی یا تمدنگرا در شناخت سیره معصومان علیهم السلام؛ را در دو گروه زیر دسته بندی شده است.