عضو کمیته تخصصی پایش هوای تهران در وزارت بهداشت با اشاره به تدوین بسته سلامت در شرایط آلودگی هوا توصیه کرد که در شرایط آلودگی هوا ورزشهای صبحگاهی تعطیل و رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان بسیار جدی گرفته شود.
دکتر قانعی، فوق تخصص بیماریهای ریه و معاون پژوهشی وزیر بهداشت در نشست خبری کمیته پیگیری آلودگی هوای تهران گفت: مردم بدانند در آلودگی هوا تمام ریهها با مشکل مواجه میشوند چرا که هر فرد طی 24 ساعت 7هزارلیتر آلاینده وارد ریه خود میکند بنابراین در حال حاضر و در شرایط فعلی آلودگی هوای تهران تمام ریههای ساکنان این استان تحت تاثیر است.
وی افزود: در شرایط آلودگی هوا مبتلایان به آسم، افراد دارای سابقه بیماریهای انسدادی ریه، مصرفکنندگان سیگار، کودکان ـ کهنسالان و ... مشخصا سینهپهلو در این افراد افزایش مییابد این امر اثبات شده است. بر این اساس توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا زنگ ورزش مدارس و ورزشهای صبحگاهی در پارکها تعطیل شود چرا که هر چه تنفس در این شرایط آلودگی هوا کمتر باشد بهتر است.
وی توصیه کرد که مردم در شرایط آلودگی هوا با دهان تنفس نکنند و گفت: بهتر است مردم هنگام راه رفتن کمتر صحبت کنند، مجاری تنفسی از بینی تا حلق حدود 90 درصد هوارا فیلتر میکند بر این اساس تنفس با دهان میتواند مشکلساز باشد.
قانعی با تاکید بر استفاده از رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان در شرایط هوای آلوده ادامه داد: در وضعیت آلودگی هوا مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان مانند هویج، انار، سبزیجات و میوهجات، گوجه فرنگی و ... توصیه میشود. این مواد برای مقابله با عوارض ناشی از آلودگی هوا مفید است.
وی همچنین در رابطه با استفاده از ماسک برای مقابله با شرایط آلودگی هوا گفت: ماسکهای کاغذی به هیچ عنوان در این زمینه کاربرد ندارند و بر این اساس استفاده از این ماسکها توصیه نمیشود. ذرات 2.5 میکرون که از ریه قابل عبور هستند از این ماسکها هم عبور میکنند، پیشنهاد آن است که افراد دارای بیماریهای زمینهای از ماسکهای مخصوص (N90) استفاده کنند.
وی گفت: بستهی سلامت در شرایط آلودگی هوا از سوی وزارت بهداشت تدوین شده و به بخشهای مختلف ارائه شده است. بخشی از این بسته که مربوط به تصمیمگیری کلان دولت است رسانهای نمیشود. اما بخشی که به عموم مردم است همواره به اطلاع مردم میرسد.
قانعی با اشاره به تعداد مرگ ومیر ناشی از آلودگی هوا گفت: به جز آلاینده مونوکسید کربن، کسی مشخصا به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست نمیدهد. بلکه آلودگی هوا میتواند بیماریهای زمینهای رادر افراد تشدید کند و این تشدید سبب مرگ فرد شود.
این فوق تخصص بیماریهای ریه با اشاره به آلایندههای مختلف هوا گفت: آلاینده مونوکسید کربن با شدت بالا قابلیت اتصال به گلبولهای قرمز خون را دارد. در شرایط هوای سالم 98 درصد گلبول قرمز از اکسیژن پر میشود این در حالیست که هر چه مونوکسید کربن فضا بیشتر باشد شرایط برای اتصال اکسیژن کمتر میشود. بر این اساس هر زمانی که در محیط هوای آلوده احساس سردرد کردید باید بدانید مونوکسید کربن خون افزایش یافته است. مشکل مونوکسید کربن آن است که رنگبو و هیچ مزهای ندارد و هیچکس متوجه آن نمیشود. با افزایش مونوکسید کربن در فضا فرد دچار ضعف و سپس با کاهش هوشیاری مواجه میشود.
وی درباره با اکیسد نیتروژن به عنوان دیگر آلاینده هوایی گفت: این آلاینده ریه را تحریک میکند و موجب ایجاد سرفه در فرد میشود. اکسید نیتروژن در مواقع اضطرار به اسید نیتریک تبدیل میشود. همچنین گازهای ناشی از سوخت گوگرد زمانی که با هیدروژن ترکیب میشوند حالت سرفه و خلط پدید میآورند.
دکتر قانعی همچنین با اشاره به آلاینده اوزون به عنوان نگرانی برای ریه افراد اشاره کرد و افزود: مشکل آن است که این آلاینده مجاری ریز ریه را گرفتار میکند و درد سینه را سبب میشوند. اوزون به تدریج حجم ریه را کاهش میدهد و عوارض آن قابل برگشت نیست.
نظر شما