دبیر کارگروه علمی آموزشی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشوراز راه اندازی سامانه ای مجازی سخن گفت که امکان برراری ارتباط بیش از 11 هزار دانشمند ایرانی را با اساتید و دانشمندان داخلی کشورمان برقرار می کند.

ارسلان قربانی ، قائم مقام وزیر علوم در امور روابط بین الملل که دبیر کارگروه علمی شورای عالی ایرانیان هم هست درباره این سامانه جدید گفت: این طرح در دومین همایش شورای عالی امور ایرانیان مقیم خارج از کشور به تصویب رسید. پایگاه این شبکه در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواهد بود و تعامل چند جانبه‌یی با سایر سازمان‌ها انجام خواهد پذیرفت. به این شکل ما می توانیم از جدیدترین دستاوردهای علمی دانشمندان ایرانی در هر نقطه  از دنیا که باشند فراهم شود.در حال حاضر جامعه اطلاعاتی ما در خصوص ایرانیان مقیم خارج از کشور 11 هزار نفر است که این آمار خام است. ما می‌خواهیم جامعه اطلاعاتی پویایی داشته باشیم که متخصصان بتوانند به طور مستقیم در حوزه‌های مختلف با هم در ارتباط باشند، ضمن آنکه این ارتباط با متخصصین ایرانی داخل کشور هم به آسانی انجام گیرد. با راه اندازی این شبکه دو اتفاق مهم رخ خواهد داد ؛تعامل با نیروهای متخصص ایرانی خارج از کشور به دو شکل انجام می‌شود، یکی انتقال دانش در راستای بومی سازی و انتقال تجارب آنها و بخش دیگر حضور مستمر این متخصصین در دانشگاه‌ها و مراکز علمی است که ما برای تحقق هر دو محور برنامه‌های ویژه‌یی را در کارگروه تدارک داده ایم. البته شاید عده ای معتقد باشند  همین حالا هم ارتباطاتی میان دانشمندان ایرانی خارج از کشور با نهادهای داخلی وجود دارد اما با تدبیر خاص ریاست محترم جمهور درتشکیل این کارگروه ، بی شک کارایی بیشتری حاصل خواهد شد و ضریب اشتباهات هم پایین تر می آیند.»

شاید یکی از بزرگترین انتقادهایی که در ماه های اخیر به وزارت علوم شده ، بحث فرار مغرهاست. نکته ای که قربانی در پاسخ به آن می گوید:«از منظر نظری دو بحث در خصوص ایرانیان متخصص خارج از کشور وجود دارد یکی بحث فرار مغزها و دیگری موضوع مدیریت چرخه مغزها است. ما در وزارت علوم و کارگروه علمی آموزشی اعتقادی به پدیده‌ای به عنوان فرار مغزها نداریم. رفتن افراد به خارج از کشور و تحصیل در آنجا فرار مغزها به حساب نمی‌آید چرا که عده‌ای در پی کسب دانش در مکان دیگر هستند. هرچند تمام تلاش نظام باید بر آن باشد که متخصصین ، دانشجویان و نخبگان ما در داخل کشور از توانمندی‌هایشان استفاده شود، از این رو مهم این است که مدیریت چرخه مغزها وجود داشته باشد که به درستی از دانش آنها استفاده شود . این نگاهی است که ما به متخصصین ایرانی خارج از کشور داریم. همان نگاهی که بسیاری دیگر از کشورهای جهان دارند. کشورهایی مثل هند ، چین یا خیلی کشورهای دیگر سال هاست که این کار را انجام می دهند. یکی از وظایف مهم کارگروه علمی آموزشی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور مدیریت چرخه مغزها است تا بتواند کسانی مثل پرفوسور سمیعی‌ها را شناسایی کند تا ارتباط آن‌ها با کشور انجام پذیرد. بعد از دومین همایش ایرانیان مقیم خارج از کشور تعداد زیادی از این متخصصین شناسایی و به حوزه‌های مختلف معرفی شده‌اند. بی شک اجرای دقیق این طرح می تواند در شرایطی که قدرت های بیگانه سعی می کنند بحث تحریم علمی را پیش روی ما قرار دهند ، کشورمان می تواند با استفاده همزمان از تحقیق های دانشمندان داخلی و خارجی کشوران استفاده ای بهینه کند و تحریم علمی را بشکند.»

او با اشاره به این نکته علم را نمی توان محدود به مرزهای جغرافیایی کرد و با تحریم مانع از انتقالش شد گفت:« علم را نباید با ابزارهای تروریستی مورد تهدید قرار داد. متاسفانه ما شاهد ترور برخی از متخصصین هستیم که نهادهای علمی بین المللی باید جلوی این کار را بگیرند چرا که ماهیت علم محدود نیست و نمی‌توان آن را با( تروریسم علمی) محدود کرد. این ترورها نشان از ترس دشمنان مان از پیشرفت های اندیشمندان ایرانی دارد که توانسته اند قابلیت های شان را به رخ بکشند .»

قربانی همچنین در تشریح برنامه های این کارگروه پس از اجلاس اردیبهشت ماه گذشته ، توضیح داد:« دبیرخانه کارگروه علمی آموزشی از سال 84 در وزارت علوم و تحقیقات فناوری نهادینه شده و از آن زمان تا کنون تلاش زیادی برای جذب متخصصین در کشور انجام شد و خوشبختانه تعامل خوبی با این دانشمندان به صورت مثبت شکل گرفته است. در همایش بزرگ ایرانیان خارج از کشور که 400 نفر به دعوت کارگروه علمی و آموزشی در این همایش حضور داشتند، فرصت‌های مناسبی برای همکاری‌های علمی ایجاد شد و ما شاهد شدت بیشتر تعامل‌ها در زمینه‌های مختلف علمی بوده‌ایم. از اسفند ماه 88 تا کنون464 ایرانی مقیم خارج از کشور به ما مراجعه کرده‌اند که 255 نفر آن‌ها در همایش ایرانیان خارج از کشور حضور داشتند و مباحثی را مطرح کرده‌اند که بسیار جالب و قابل توجه است. یکی از این مباحث اطلاع از شرایط ایجاد مدرسه، دانشگاه و مراکز تحقیقاتی در کشور با همکاری ایرانیان یا در زمینه فرصت‌های مطالعاتی برای جوانان ایرانی در خارج از کشور است. آنها می خواهند گامی در راه تعالی کشور بردارند و ما باید از این عزیزان استقبال کنیم. خیلی از اساتید ایرانی ساکن خارج از کشور ابراز علاقه کرده اند تا بتوانند با دانشگاه های ما در ارتباط علمی باشند که ما باید در این زمینه قوانینی جدید را تدوین کنیم .»

 

 ص

کد خبر 115521

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 7 =