محسن پاک آیین، مطلبی درباره تاثیر گذاری ایران در مبارزه آفریقا بر علیه آپارتاید نوشته است.

پاک آیین که سابقه سفیری ایران در زامبیا را دارد، درباره اولین انقلاب مخملی در آفریقا و روابط ایران با جنوب آفریقا به موارد زیر اشاره کرده است:

- یکی از سیاست های صدام برای جلب رضایت و همراه نمودن کشور های آفریقایی، این بود که به کشورهای آفریقایی نفت می داد و بعد پول آن را قسطی می گرفت. زامبیا هم یک محموله نفتی 100 تنی از صدام گرفته بود، لذا از عراق در برابر جنگ تحمیلی علیه ایران حمایت می کرد. حتی بزرگترین خیابان لوزاکا به نام "صدام" نامگذاری شده بود.

- مهمترین اقدامات تاثیر گذار ایران در ارتباط با جنوب این قاره، قطع صدور نفت به آفریقای جنوبی بود. این اقدام در ارتباط با واکنش ایران به اقدامات نژاد پرستانه دولت سفید پوست آفریقای جنوبی بود. رژیم آپارتاید از طریق عایدات نفتی سلاح تهیه می کرد و آن ها را به سوی سیاه پوستان نشانه روی می کرد. قطع صدور نفت به آفریقای جنوبی بزرگترین حمایت جمهوری اسلامی ایران از سواپو نامیبیا و کنگره ملی آفریقای جنوبی بود.

- آزادی نامیبیا نیز از اتفاق های خوش حضور من در زامبیا بود. زمانی که "سام نجوما" در حال خواندن سرود ملی نامیبیا بود و پرچم آفریقای جنوبی پایین کشیده می شد و پرچم نامیبیا به اهتزاز درمی‌آمد، بنده و آقای شیخ الاسلام در جایگاه ویژه و در کنار مقامات دیگر کشورها ایستاده بودیم...

-این حوادث زمانی روی داد که جمهوری اسلامی ایران در جناح اصلی مبارزه با آپارتاید، هم در آفریقای جنوبی و هم در زامبیا بود.آقای "نجوما" با هواپیمایی اختصاصی ایران، پس از 30 سال تبعید، به کشورش بازگشت و استقلال نامیبیا را جشن گرفت. این اقدامات از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران در لوزاکا پیگیری می شد.

- زامبیا به شدت وابسته به وام های خارجی و کمک های بین الملل بود. مردم زامبیا از ترس اینکه مبادا با رای به کائوندا، از کمک های مالی و وام های بین المللی محروم شوند، کائوندا را در انتخابات ریاست جمهوری حمایت نکردند. به این ترتیب کائوندا سقوط کرد و اولین انقلاب مخملی در آفریقا و در زامبیا در سال 1991 میلادی رخ داد.

- نکته قابل توجه آنکه به محض سقوط کائوندا، روابط زامبیا با اسرائیل و آفریقای جنوبی برقرار شد. همچنین انتشار و پخش کتاب سلمان رشدی در یک اقدام ضد اسلامی در زامبیا آزاد شد. اینگونه اقدامات محدود به کتاب سلمان رشدی نبود و دولت زامبیا پخش برنامه های رادیو اسلامی را نیز متوقف کرد. نهایتا هم در یک اقدام عجیب، به اتهام اقدام علیه دولت و کودتا، سفارتخانه های ایران، عراق، فلسطین و لیبی همزمان تعطیل شدند.

- اینها همه آثار انقلاب مخملی غرب در زامبیا بود. ما بلافاصله تلاش کردیم با اعزام هیات هایی به سایر کشورهای منطقه، روسای آنها را نسبت به آثار منفی سیستم چند حزبی آمریکایی آگاه سازیم.

- پس از آنکه به ایران بازگشتم، گزارشی را حضورا خدمت مقام معظم رهبری ارائه دادم و شرح سقوط کائوندا را عرض کردم. ایشان در همان جلسه فرمودند: "مردم زامبیا از اینکه کائوندا را کنار گذاشتند پشیمان خواهند شد".

متن کامل مطلب وی را اینجا بخوانید.

کد خبر 117153

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =