به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در فضیلت شب جمعه و سحرهای جمعه روایات بسیاری وجود دارد و علما و صلحا از این ساعات پایانی هفته به خوبی استفاده میکردند...شاید در میان برنامههای آخر هفته ما بد نباشد که مانند یک سنت پسندیده که این شب را به یاد درگذشتگان هستیم، کمی هم به فکر خود باشیم؛ زیارت عاشورا و ذکر صلوات برای این ساعات بسیار فضیلت دارد و سفارش شده است...
در کتاب شریف من لایحضره الفقیه، محمد بن مسلم از حضرت صادق (علیه السلام) نقل کرده که ایشان در ذیل این فراز آیه قرآن «قال سوف أستغفر لکم ربّی؛[حضرت یعقوب به برادران یوسف] گفت: به زودی برای شما از پروردگار آمرزش می خواهم» (یوسف/ 98) فرموده اند: «اخّرهم الی السحر لیلة الجمعة... طلب آمرزش را تا سحر جمعه تأخیر انداخت.»1
همچنین ابو بصیر از امام باقر (علیه السلام) نقل کرده است که فرمود: به راستی خدای بلندمرتبه، هر شب جمعه از بالای عرش تا صبح ندا میدهد:
آیا بنده مؤمنی نیست که مرا برای دنیا و آخرتش قبل از طلوع فجر بخواند، پس من جوابش دهم؟ آیا بنده مؤمنی نیست که از گناهانش قبل از طلوع فجر توبه کند من توبه او را بپذیرم؟ آیا بنده مؤمنی نیست که از نظر روزی در تنگنا باشد و از من درخواست زیادت کند پیش از طلوع فجر، من نیز [بر رزق او] بیفزایم و بر او توسعه دهم؟
آیا عبد مؤمن بیماری که شفای خود را قبل از طلوع فجر بخواهد، نیست تا شفایش دهم؟ آیا بنده مؤمن زندانی غمناکی نیست که درخواست آزادی از حبس کند قبل از طلوع فجر، سپس من آزاد و رهایش بنمایم؟ آیا بنده مؤمنی که مظلوم واقع شده نیست که از من درخواست کند تقاص ظلم او را بگیرم، و من یاریاش کنم و مظلمههای او را پس بگیرم؟
امام باقر (علیه السلام) فرمود: این ندا مرتب تا طلوع فجر ادامه دارد. 2
با این حال، آخر هفته شاید زمان خوبی برای محاسبه روزهایی که گذشت نیز باشد؛ در روایات و قرآن، به سه ویژگی حسابرسی خدا تاکید شده است. یکی اینکه یوم الحساب را نزدیک ببینید. آیه اول سوره انبیاء می فرماید: حساب خیلی نزدیک است ولی مردم غافل هستند و کار خودشان را می کنند. اگر کل دنیا را نسبت به عمر آخرت حساب بکنیم عمر دنیا خیلی کم است و نزدیک به آخرت است.
وقتی حضرت عزرائیل برای گرفتن جان نوح آمده بود، نوح گفت: که وقت ما تمام شد؟ حضرت عزرائیل گفت که عمر شما خیلی طولانی بود. در آخر الزمان بیشتر از هفتاد سال عمر نمی کنند. در قرآن دوران نبوت حضرت نوح 950 سال آمده است. نوح گفت: اگر عمر من هفتاد سال بود با یک سجده آنرا تمام می کردم. کل عمر دنیا پلک بهم زدن است.
دومین خصوصیتی که در قرآن و روایات به آن اشاره شده است، سرعت حسابرسی خداست. حسابرسی خدا نوبت به نوبت و یکی یکی نیست. حسابرسی خدا طول نمی کشد. امیرالمومنین فرمود: همان طور که خدا به همه یک دفعه رزق می دهد، یک دفعه هم به حساب همه می رسد. اینکه می گویند: در صراط حساب بعضی ها طول می کشد بخاطر حسابرسی خدا نیست بلکه بخاطر حساب پس دادن ما است. به تعبیری انسان در آنجا برای تطهیر نگه داشته می شود.
سومین خصوصیت دقت در حسابرسی خداوند است. سوره لقمان آیه 16 میفرماید: اگر یک عمل خوب یا بد شما به اندازه دانه خردل (دانه فلفل ) در صخره یا آسمان پنهان باشد خدا آنرا حساب می کند، خدا آگاه و با دقت است. آیت الله بروجردی در آخر عمرش غمگین بودند و گریه می کردند و می فرمودند که من دارم دست خالی می روم. اطرافیان به ایشان می گفتند که شما این همه شاگرد تربیت کرده اید واین همه اعمال ارزشمندی انجام داده اید. ایشان فرمودند: اعمال شما باید خالص باشد. کسی که در آنجا اعمال را حسابرسی می کند خیلی دقیق است.
امام صادق (ع) از فردی پرسید که این آیه که ما حساب همه چیز را داریم چطور معنا می کنی؟ فرد گفت: یعنی اینکه خدا حساب ایام عمر همه بندگان و مخلوقات را دارد. امام فرمود: خدا حساب نفس های بندگانش را دارد و هر نفسی که در طاعت یا معصیت خرج بشود به دقت حساب می شود. برای بعضی از افراد این حسابرسی دقیق وجود ندارد. در روایت داریم: کسانی که به زن و بچه هایشان سخت نمی گیرند، افرادی که در این عالم سختگیر نبوده اند، کسانی که صله ی رحم انجام می دادند، کسانی که برای خانواده شان توسعه بوجود می آوردند، کسانی که در معامله مخصوصا با نزدیکان سخت نمی گرفتند، خدا به این افراد در قیامت تخفیف می دهد.
1. من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 422
2. وسائل الشیعه، ج 5، ص 73 و 74
6060
نظر شما