اگر آمریکا به ایران حمله کند، مردم می‌جنگند؟/ آزادارمکی: نظام مجبور است مشکلات داخلی را حل کند

اعتمادآنلاین نوشت: تقی آزادارمکی، استاد جامعه‌شناسی، گفت: مردم رها شده‌اند. کارهای فرهنگی‌شان را انجام می‌دهند و دل‌مشغولی‌هایشان را پیگیری می‌کنند. در واقع باید کارگروه‌هایی تلاش انقلابی می‌کردند تا به این شرایط- که شرایط خوبی هم هست- برسند.

مردم ایران دقیقاً یک ‌سال و چند ماه است که فشارهای مضاعفی را تحمل می‌کنند. دلار از سه ‌هزار و خرده‌ای به‌ یکباره پنج‌رقمی شد و به تبع آن قیمت کالاها از جمله مصرفی، بهداشتی، دارویی و... سیر صعودی بیش از صد درصدی داشتند که در نتیجه می‌توان گفت «مشکل ‌معیشت» بیش از پیش خودنمایی می‌کند.

با وجود این، تقی آزاد ارمکی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه، معتقد است «مردم حال‌شان خوب است» و می‌گوید «باید کارگروه‌هایی تلاش انقلابی می‌کردند تا به این شرایط- که شرایط خوبی هم هست- برسند».

بخش‌هایی از این گفتگو را در ادامه می‌خوانید: 

* دو اصطلاح وجود دارد: یکی اینکه برخی می‌گویند جامعه حال بدی دارد و برخی دیگر معتقدند مردم حال‌شان بد است. به نظر من جامعه حال بدی دارد و مردم حال‌شان خوب است. تمیز این دو بسیار مهم است؛ اینکه ما چطور می‌گوییم وقتی مردم حال‌شان خوب است، جامعه حالش بد است یا وقتی جامعه حالش بد است،‌ مگر می‌شود حال مردم خوب باشد؟ بله می‌شود.

* از فرد بگیرید تا ساختارهای بیرونی، ما دامنه وسیعی داریم. اگر حال فرد بد است، مردم خیلی عصبانی، منزوی و ناراضی هستند و اعتماد اجتماعی‌شان به دیگران کم است و فردفرد همین‌طور که پیوست می‌خورند یک سرخوشی پیدا می‌کنند. به لحاظ ساختاری وضعیت بدی وجود دارد. اما با توجه به همه این شرایط مردم حال خوبی دارند، چون اگر حال خوبی نداشتند، حتماً جامعه یا باید فرو می‌ریخت یا باید انقلاب می‌شد یا نظام غرب بر ایران حاکم می‌شد.

* کمااینکه الان بهترین لحظه برای تصاحب ایران برای آمریکای امروز است! آمریکا، لب مرز است، چرا آمریکا پایش را این‌ طرف نمی‌گذارد و ایران را تصاحب نمی‌کند و ایران را چند تکه نمی‌کند و تمام نمی‌کند؟ آمریکا هیچ‌وقت تا به این حد نزدیک ما نیامده بود و هیچ‌وقت رئیس‌جمهوری مثل ترامپ هم نیامده بود که بگوید می‌زنم و شوخی هم ندارم.

* در واقع ترامپ به ‌خوبی می‌داند مردم با هر کنش آمریکا احتمالاً پشت نظام سیاسی جمع ‌می‌شوند، که این کار را برای آمریکا سخت می‌کند. اگر پنج سال پیش بود، برخی از مردم می‌گفتند آمریکا بیاید تمام کند و برود وعده‌ای هم خم به ابرو نمی‌آوردند. اما امروز بیشتر مردم می‌گویند اگر آمریکا حمله کند، با آمریکایی‌ها می‌جنگیم.

* می‌خواهم بگویم‌ اینکه حال مردم خوب شده بدان معناست که تقریباً برای برخی مسائل تعیین تکلیف شده است.

* نظام سیاسی در وضعیت فوق با آمریکا و غرب در حال جنگیدن است. اگر نظام ذره‌ای در برابر غرب و آمریکا عقب‌نشینی کند نه‌ تنها غرب می‌زند که کشورهای همسایه هم به فکر اشغال بخشی از ایران می‌افتند.

* بیشتر انرژی مسئولان صرف حوزه نظامی و امنیتی شده است. پول به ارتش و نیروهای امنیتی و بسیج اختصاص می‌یابد تا بتوانند امر مهم دفاع را به خوبی انجام دهند که اتفاقاً کار مهم و لازمی است.

* از طرفی نظام مجبور است مشکلات داخلی را به نوعی حل کند. اگر دقت کنید، می‌بینید وزیر آموزش‌وپرورش، وزیر بهداشت، وزیر رفاه و... همچنین شهرداران و مسئولانی که جلو هستند و بیشتر به چشم می‌آیند، چند بار عوض شدند. همه این تغییرات نشان‌دهنده عزم حاکمیت برای برطرف کردن نارضایتی‌ها و تبدیل آن به رضایت‌مندی‌های اجتماعی است.

* بخش عمده جامعه فکر می‌کند چطور مشکلات اقتصادی خودش را حل کند، چطور زندگی‌اش را خودش سامان دهد. تا دیروز می‌گفت دولت بیاید به من خانه بدهد، شغل دهد و... امروز می‌بیند که مردم این توقعات را از دولت ندارند و ترجیح‌شان این است که زندگی‌شان را خودشان بسازند.

* تاکید می‌کنم که دولت به اجبار از عرصه داخلی خارج شده نه به اختیار. بنابراین وقتی قدرت پیدا کند و به جامعه برگردد و بتواند مشکلات را حل کند، سر چهارراه‌ ارتباط با مردم برمی‌گردد.

* ماجرای تهرانپارس نشان داد که مردم ضد نظام نیستند، بلکه حرف‌شان این است که عرصه زیست اجتماعی فردی‌شان باید به رسمیت شناخته شود. پس دیگر امکان برگشتی نیست و مردم دامنه عمل جامعه را بیشتر خواهند کرد که این احتمالاً به خوب ‌شدن حال جامعه هم بینجامد.

* ما در دوره و شرایط استثنایی تاریخی قرار داریم. آمریکا آمده ما را بزند و ما هم می‌خواهیم آمریکا را بزنیم اما شاید فردا با یکدیگر روبوسی هم بکنند. یا باید یک جنگ تمام‌عیار با آمریکا راه بیندازیم، که نابود شدن ما و آسیب‌پذیری آمریکا را موجب خواهد شد، یا باید با هم کنار بیاییم.

* آمریکا فقط می‌خواهد کل‌کل کند و برود، اما نمی‌تواند این کار را انجام دهد. الان هم ماجرای کشتی‌ها نشان می‌دهد که نمی‌شود.

* اگر از این شرایط بحرانی عبور کنیم، نظام سیاسی ما نظام سیاسی غیرمداخله‌گر خواهد شد.

* انتخابات اکثری در ایران برای حاکمیت یک آبرو و یک پرستیژ است. به یاد دارم وقتی که در انتخابات آقای هاشمی می‌خواستند رئیس‌جمهور شوند، این‌قدر فشار نبود که انتخابات با مشارکتی حداکثری برگزار شود و اصلاً چنین بحث‌ها و حساسیتی در میان نبود. رقیب او جاسبی‌ای که بود مثل خودش بود، فردی شبیه خودش که رقیب نمی‌شود. مردم همین‌طوری ۱۴ میلیون رای دادند و در واقع همین‌طوری رفتند رای دادند. 

* برای عبور از این شرایط عجیب بین‌المللی فقط کافی است حرف مردم را گوش کنیم. انتخابات موجب شده و می‌شود در ایران آن‌ چیزی که کف جامعه است بالا بیاید. نمایندگان و رئیس‌جمهورهای ایران عموماً این کف‌ها را بیشتر اعلام کرده‌اند.

* الان رقبای راست اصلاح‌طلبان بیشتر از اصلاح‌طلبان از جامعه حرف می‌زنند و کف را مطرح می‌کنند و نیازهایشان، انتظارات‌شان، زنان، قومیت‌ها و... را بازگو می‌کنند، اصلاً چیز عجیبی در این جامعه اتفاق افتاده که هیچ ‌چیز با ساحت ایدئولوژی نمی‌خواند.

* وقتی فضای مجازی آمد، روز اول گفتند بزنید و بکوبید و... بعد آقای رئیسی با آقای تتلو وارد گفت‌وگو شد؛ یعنی کاندیدای انتخابات با دورترین، بی‌دین‌ترین، افراطی‌ترین و رادیکال‌ترین چهره عکس گرفت و لبخند زد. خیلی اتفاق جالبی است که آقای رئیسی از کسی که تا دیروز نفی‌اش می‌کرد به این شکل استقبال ‌کند. در این صورت سلبریتی‌ها ‌زاییده و به رسمیت شناخته می‌شوند و نیروی اجتماعی با خودشان می‌آورند.

* فکر می‌کنید سلبریتی‌ها چه‌کار می‌کنند؟ می‌گویند هرچه شما بگویید ما گوش می‌کنیم؟ نه. خودشان منطق عمل خودشان را دارند. بعد به قدرت تبدیل می‌شوند و بعد نیروهای اجتماعی می‌آیند و بعد نیروی محلی و نیروهای قومی و... امثالهم. در چنین حالتی که مجبور هستید قدرت سیاسی را به دست بگیرید، در انتخابات با آنها گفت‌وگو می‌کنید. بالاخره اینها بالا آمده‌اند، ایده‌ها هم بالا آمده است و این بخش حال‌خوش، بیشتر توانسته خودش را بالا ببرد و قوی‌تر می‌شود.

* در دنیای غرب هم دقت کنید همین افراد حضور دارند. وقتی اوباما می‌خواست با ایران رابطه برقرار کند یک کشیش در شهر ایستاد و قرآن آتش زد؛ یعنی اعلام جنگ دینی با اسلام می‌کند. در آن جامعه هم چنین افرادی وجود دارد. من در آمریکا زندگی کرده‌ام. یک جاهایی در آمریکا نمی‌توان رفت؛ اگر با خانم باحجابی به آن مکان‌ها بروید کتک می‌خورید، آن هم در آمریکا! این‌طور نیست که فکر کنید نیروی رادیکال در دنیا وجود ندارد.

۲۱۷۲۱۷

کد خبر 1289611

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 42
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ناشناس IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    جناب نظریه پرداز فکر نکنم مردم ایران رو شناخته باشی
    • علی IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      43 5
      وضع ما مردم داغونه! کسی توجه میکنه؟؟؟
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    بنده نه خودم نه خانواده‌ام نه فک و فامیل‌هام به هیچ عنوان تمایلی به جنگ ندارند. هر وقت کاری کردید که ایران هم یه کشور نرمال باشه اون موقع تا پای جون‌مون هم هستیم!
  • ایرانی IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    جناب جامعه شناس اگر خدای نکرده جنگ شد شما و فرزندانت بفرمایید جبهه . حال مردم خوب نیست چون می بینند مسوولین و هنرمندان و ورزشکاران و هر کسی که دستش به جایی بند است خودش و فرزندانش برای روزگار جنگ اقامت یکی از کشورهای غربی را از حالا گرفته اند.
  • IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    من که فرار میکنم
  • IR ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    219 6
    بحث دیانت امثال تتلو به خودش مربوط است و خدایش !! مردم فریب چهره های چون رئیسی ، قالیباف ، و امثالهم را نخواهند خورد !!!! ننگ بر هر دو جناح
  • IR ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    اگر هر کشوری به ایران حمله کند جلویش نایستیم فردای نخواهیم نداشت و برزخی جهنمی برلی آیندگان خواهیم ساخت انسلن که آزاده نباشد حتی نفس کشیدنش برای جامعه مضر است الان شرایط خیلی بدی داریم اما اگر درگیری رخ داد نجنگیم شرایط فاجعه را خواهیم دید عرلق افغانستان لیبی در مقابل ویتنام
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
      69 1
      تاریخ مصرف این شعارها خیلی وقته گذشته. من و پدرم تو جنگ بودیم. الان که میبینم خون صدها هزار شهید چگونه داره توسط یه عده پایمال میشه و در سایه نام شهدا و اسلام و انقلاب به چپاول کشور مشغول هستند بعید میدونم خدای ناکرده در صورت بروز جنگ آب تو دلم تکون بخوره.
  • محمد IR ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    این سوال جوابش روشنه...قطعا می جنگیم...
  • محمود AE ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    از یه در فقر تو بیاد از یه طرفم ایمان بیرون میره، آدم گرسنه هم واسش چیزی مهم نیس، چه آمریکا چه هر کس دیگه، تا وضعیت معیشت مردم درست نشه نمیشه به چیزی امید داشت
  • IR ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    امریکا یا هر قدرت غریبه دیگر هرگاه کوچکترین تعرضی به خاک وطن داشته باشد با مقاومت شدید مردم مواجه خواهد شد
  • IR ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    من ک نمی جنگم خسته و گرسنه ام
  • علی IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    ایشون استاد جامعه شناسی هستن اون وقت؟ کجا ؟ ؟؟چجور جامعه شناسی هست که وضعیت جامعه رو اینطور وارونه جلوه میده؟مردم حالشون خوبه؟؟!!
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    من حاضر نیستم برای حفظ صندلی یه مشت اختلاسگر و آقازاده بجنگم
    • IR ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      46 1
      اینو خوب اومدی11
  • مینا IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    باید جنگید
  • RO ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    جنگیدن من. فقط و فقط دفاع از خاک کشورم با همه ی قومیت ها و ملیت های محترمش هست.
  • IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    17 65
    کوه اتش به جگر دارد اگر خاموش است
  • بی نام IR ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    84 10
    جنگ را همیشه سیاستمداران شروع می کنن و سربازها تمام. مردم ناچار به دفاع هستند تا امروز هیچ کشوری بدون دفاع تسلیم نشده. در تاریخ ایران سراغ دارید!؟
  • US ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    عمرا!! مردم دسته دسته میرن سفارت امریکا درخواست پناهندگی میدن
    • IR ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      همونقدر که مردم عراق جلو امریکا جنگیدند ،مردم ایران هم خواهند جنگید
    • IR ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      5 21
      تو که در امریکایی
  • IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    165 6
    اقای جامعه شناس پنجاه ساله بعد میفمهی هدف غرب چی بوده . مردم حالشون خوب نیست دکتر بفهم .
  • IR ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    2 124
    عجب تحلیل هوشمندانه ای
  • TR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    وقتی بحث وطن باشه قطعا مردم دفاع میکنن
  • RO ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    158 6
    جامعه نابوده کجا خوبه
  • سپهر IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    ... مردم حالشان خوب است !! اما جامعه حالش بد است !! آقای ارمکی مگر جامعه را همین مردم تشکیل نمی دهند؟! چرا به هر قیمتی حاضر می شوید به عنوان یک جامعه شناس توجیه گر باشید ؟! بازی با کلمات را تمام کنید و با شعور مردم بازی نکنید
  • IR ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    مطمئن هستید ایشان جامعه شناس است و داشته از جامعه ایران صحبت می کرده و نه سوئیس؟
  • ناشناس US ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    کجا حال جامعه و مردم خوب هستش؟مردم رو از دین وطن زدین.
  • IR ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    54 3
    جنگ نمیشه
  • IR ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    8 146
    خاکه کشوره هرکی باشه مقابلمون می جنگیم
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    98 4
    تحریم بدتر از جنگه
  • IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    119 4
    عمرا بجنگن
    • IR ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      6 24
      من میجنگم
  • احمد IR ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    طبیعتا اصلاح طلبها یا فرار می کنند یا شروع به سنگ اندازی در مقابل مقاومت تنها بسیجی ها و سپاهی ها و جوانان تابع ولایت دفاع خواهند کرد هر چند جنگ بعدی جنگ موشک خواهد بود ب
    • IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
      33 4
      دقیقا مشکل اینجاس که الان فقط قشر شما جزو ملت ایران حساب میشن بقیه که اکثریت محضن دشمنن
  • IR ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    در واقع ترامپ به ‌خوبی می‌داند مردم با هر کنش آمریکا احتمالاً پشت نظام سیاسی جمع ‌می‌شوند !!!!!
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    161 2
    آقا زاده ها و کسانیکه خودشون رو مالک مردم میدونن برن بنجگن من شخصا حاضر نیستم برم بجنگم مسئولین و بچه هاشون تو بهترین جاهایه دنیا خوش بگذرونن اما اگه این مسئولین نبودن تا آخرین قطره خونم رو فدای کشورم میکردم
  • امیر IR ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    وقتی جنگ میشه مگه مهمه امریکا جلوت باشه یا دارغوزاباد باید دفاع کرد
  • IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    4 116
    * از طرفی نظام مجبور است مشکلات داخلی را به نوعی حل کند. اگر دقت کنید، می‌بینید وزیر آموزش‌وپرورش، وزیر بهداشت، وزیر رفاه و... همچنین شهرداران و مسئولانی که جلو هستند و بیشتر به چشم می‌آیند، چند بار عوض شدند. همه این تغییرات نشان‌دهنده عزم حاکمیت برای برطرف کردن نارضایتی‌ها و تبدیل آن به رضایت‌مندی‌های اجتماعی است.
  • من DE ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    72 10
    جنگ کابوسه
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
    38 1
    من که پسرم را پنهان می کنم. بگذار امثال سالار آقاخان برای دفاع از «وطن» به جبهه بروند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین