آمار قتل‌های ناموسی در کشورهای مختلف؛ اعدادی که پنهان می‌شوند

«این جرم توسط اعضای مرد خانواده علیه اعضای زن خانواده به دلیل این تصور که آن زن خانواده را بی‌آبرو کرده است رخ می‌دهد، یک زن به دلایل مختلفی مثل امتناع از ازدواج، مورد تجاوز قرار گرفتن، طلاق گرفتن و ... می‌تواند مورد هدف قرار بگیرد.»

نیو صدر: آنچه چندی پیش در روستای سفیدسنگان اتفاق افتاد، ماجرایی تکراری است از کلمه‌ای به نام «ناموس»، کلمه‌ای که از دو هزار سال پیش، زمان امپراطوری روم قربانی می‌گرفت و حالا در قرن ۲۱ جان رومینای ۱۴ ساله را گرفته است.

سال ۲۳ میلادی بود که قانونی توسط آگوستوس سزار وضع شد که به پدرها اجازه می‌داد، قتل ناموسی مرتکب  شوند و جان دختران خودشان را بگیرند، در برخی کشورها چهره قوانین این چنینی در هزاران سال گذشته تغییر کرده است در برخی کشورها قوانین همچنان به همان شکل هستند، اما قوانین هرچه باشد هنوز سالانه هزاران زن، جان خود را بخاطر قتل‌های ناموسی از دست می‌دهند.

دیدبان حقوق بشر، قتل ناموسی را این گونه تعریف می‌کند: «این جرم توسط اعضای مرد خانواده علیه اعضای زن خانواده به دلیل این تصور که آن زن خانواده را بی‌آبرو کرده است رخ می‌دهد، یک زن به دلایل مختلفی مثل امتناع از ازدواج، مورد تجاوز قرار گرفتن، طلاق گرفتن و ... می‌تواند مورد هدف قرار بگیرد.»

حدود ۲۰ سال پیش کمیسیون حقوق بشر خبر داد که قتل‌های ناموسی در بنگلادش، بریتانیا، برزیل، اکوادور، هند، مصر، رژیم صهیونیستی، ایتالیا، اردن، پاکستان، مراکش، سوئد، ترکیه، اوگاندا، افغانستان، عراق و ایران وجود دارد. آمار دقیق قربانیان قتل ناموسی در این کشورها مشخص نیست، اما تخمین زده می‌شود که در مجموع سالانه ۵هزار نفر به این شکل جان خود را از دست می‌دهند، آماری که برخی‌ها آن را خیلی کمتر از واقعیت می‌دانند.

اما قوانیان و آمار قربانیان در کشورها مختلف است؛ در چین تاکنون فقط یک نفر به خاطر قتل‌های ناموسی کشته شده است و در کشوری مثل پاکستان این آمار به بالای هزار نفر می‌رسد. روزنامه شرق براساس مقالات دانشگاهی و پایان‌نامه‌هایی که به بررسی این موضوع پرداختند، گزارش داده‌ است که سالانه بین ۳۷۵ تا ۴۵۰ مورد قتل ناموسی در ایران رخ می‌دهد.

در واقع به نظر می‌رسد قوانین و شرایط فرهنگی باعث شده است تا قتل‌های ناموسی در برخی مناطق از جمله جنوب آسیا و خاورمیانه بیشتر باشد.

جنوب آسیا؛ پایتخت قتل‌های ناموسی

هند و پاکستان کشورهایی در جنوب آسیا هستند که بیشترین آمار قتل ناموسی به آن‌ها اختصاص داده می‌شود، گزارشاتی وجود دارد که در  از این کشورها سالانه بیش از هزار زن، به این شکل کشته می‌شوند. این یعنی ۲۰ درصد تمام قتل‌های ناموسی به این دو کشور اختصاص دارد.

دلیل بیشتر قتل‌های ناموسی در هند ازدواج بدون اجازه پدر و مادر است، بیشتر قتل‌ها مربوط به مناطقی خاص از این کشور است و در برخی مناطق این کشور با فعالیت‌های انجام شده در دهه گذشته اوضاع بهبود یافته است. البته در چند سال اخیر افرادی که این جرم را در این کشور انجام داده‌اند با احکامی مثل اعدام روبرو شده‌اند.

در پاکستان اما اوضاع اصلا مناسب نیست، در این کشور سالانه حدود هزار زن با قتل ناموسی کشته می‌شوند. در این کشور به قتل ناموسی، کاروکاری گفته می‌شود. کارو به معنای مرد سیاه و کاری به معنای زن سیاه است.

گفته می‌شود این فرهنگ هزاران سال است که پاکستان وجود دارد و هنوز ریشه‌کن نشده است، اما بخشی از این موضوع هم به قوانین برمی‌گردد گفته می‌شود در پیدا کردن قاتل‌های ناموسی پلیس پاکستان کم‌کاری می‌کنند. حتی تا سال ۲۰۱۶ قانونی در این کشور وجود داشت که به فرد قاتل اجازه می‌داد با رضایت دیگر عضو خانواده مثل مادر، آزاد شود. از آن زمان برای متهمین حکم حبس ابد صادر می‌شود، البته با وجود این تغییر قوانین باز هم قتل‌های ناموسی زیادی در این کشور صورت گرفته است که آخرین مورد آن به دو هفته پیش برمی‌گردد.

همچنین براساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۷ در افغانستان ۲۸۰ نفر زنان خانواده خود را بخاطر کلمه «ناموس» کشته‌اند و از این تعداد فقط ۵۰ نفر محکوم شده‌اند.

خاورمیانه؛ قتل‌های ناموسی پنهانی در عربستان، مصر، عراق، لبنان و ...

در خاورمیانه هم اوضاع چندان فرقی با کشورهای جنوبی آسیا ندارد، با این تفاوت که برخی از قتل‌های ناموسی اصلا گزارش نمی‌شوند. برای مثال در لبنان بیشتر قتل‌های ناموسی به شکل مرگ اتفاقی نمایش داده می‌شوند براساس گزارش رسانه‌ها در این کشور سالانه ۴۰ نفر به این علت کشته می‌شوند. در مصر هم رسانه‌های داخلی خبر از افزایش مرگ‌های ناموسی داده‌اند، اما تنها آمار مربوط به قتل‌های ناموسی در این کشور به سال ۱۹۹۵ برمی‌گردد.

برای اردن هم آمار دقیقی از تعداد قتل‌های ناموسی وجود ندارد، اما بی‌بی‌سی در سال ۲۰۱۳، ۵۰ زن اردنی قربانی قتل‌های ناموسی را در دوره زمانی ۱۰ ساله شناسایی کرده است. البته بی‌بی‌سی گزارش داده که آمار بسیار بیشتر از این عدد است. براساس قانون این کشور اگر تصور شود زنی آبروی خانواده را برده، قاتل کمتر تنبیه می‌شود.

رعنا حسینی، خبرنگار متخصص قتل‌های ناموسی در اردن در این رابطه می‌گوید: «براساس قانون فعلی، افراد مجرم گاهی فقط به شش ماه حبس محکوم می‌شوند.»

همچنین براساس گزارش‌ها در سال ۲۰۰۷ در ترکیه بیش از ۲۰۰ زن بخاطر قتل‌های ناموسی کشته شدند، در سال ۲۰۰۸، اداره حقوق بشر نخست وزیری ترکیه اعلام کرد که تنها در شهر ترکیه هر هفته یک نفر بخاطر قتل‌های ناموسی کشته شده‌اند و در ۵ سال بیش از هزار نفر در این کشور به این شکل جان خود را از دست داده‌اند. در این کشور گاهی به اعضای جوان خانواده دستور داده می‌شود تا جان کسی را بگیرند و گاهی هم زنان خانواده را مجبور به خودکشی می‌کنند. موضوعی که شهر بتمن ترکیه را به شهر خودکشی معروف کرده است.

در کشورهای دیگری مثل عربستان، عراق، سوریه و ... هم قتل‌های ناموسی گزارش شده‌اند، اما برخلاف ترکیه اطلاعات زیادی از این اتفاق در این کشورها موجود نیست.

اروپا؛ اینجا هم قتل ناموسی وجود دارد

اگرچه بیشتر قتل‌های ناموسی در کشورهای آسیایی و خاورمیانه وجود دارد اما گزارش‌های از وقوع این اتفاق در اروپا هم وجود دارد. برای مثال پارلمان اروپا گزارش داده است که در بریتانیا سالانه بیش از ۳هزار حمله ناموسی انجام می‌شود که ۱۲ مورد از آن‌ها منجر به قتل می‌شود.

در هلند هم این عدد سالانه ۱۱ تا ۱۴ مورد است، البته گفته می‌شود در این کشور برخی از جرم‌های ناموسی گزارش نمی‌شوند. در بلژیک بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸، ۱۷ زن جان خود را به این شکل از دست دادند. پارلمان اروپا گزارش داده است که تنها مهاجران مقصر این اتفاقات نیستند.

فرانسه یکی دیگر از کشورهایی است که در سال‌های گذشته قتل‌های ناموسی انگشت شماری در آن رخ داده است، البته در دوران ناپلون بناپارت در این کشور قانونی وضع شده بود که به قاتل‌ها در چنین شرایطی به قتل عمد محکوم نمی‌شوند، این قانون هم اکنون در بسیاری از مستعمرات فرانسه پابرجاست.

۴۷۲۳۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1394337

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    30 15
    این قتلها انکار ناپذیر هست و باید برای جلوگیری اش فرهنگ سازی بشه. ولی فراموش نکنیم این نوع قتل ها فقط از سوی پدرها یا شوهرها علیه زنان انجام نمیشه. در نقطه مقابل ، به همان اندازه زنانی هستند که با اجیر کردن یک مرد غریبه اقدام به قتل شوهر خود میکنند، که اکثراً انگیزه هایشان مالی هست یا اینکه میخواهند در راستای خیانت خود، شوهر خود را از سر راه بردارند تا با مرد دیگری ازدواج کنند. در صفحه حوادث رسانه ها هر روز از این نوع اخبار منتشر میکنه و قابل انکار نیست. نمونه اش همین دو روز پیش جنازه مردی در حیاط ویلایی پیدا شد که پلیس گفت قاتلش زنش بوده تا بتونه ویلا را صاحب بشه
    • IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      28 34
      اون قتل‌ها چه ربطی به این موضوع داره، هرچی درباره زنان هست حتما باید یه چیزی بگید تا ثابت کنید زنان هم مثلا قاتل هستند، عجب
    • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      20 5
      در پاسخ به 12:37، اتفاقا کامنت اول خیلی خوب و بجا گفته شده. چشم تون را روی واقعیت نبینید. جنایت هایی که از سوی مردان انجام میشه معمولا مستقیم و به دست خودشان استف ولی جنایاتی که زنان مرتکب میشوند، از طریق اجیر کردن یک واسطه است که از طریق پول یا اغوای جنسی ، به خدمت گرفته شده که این کار در واقع دو جنایت هست، یکی کشتن مقتول و دیگری نابود کردن زندگی آن فرد اجیر شده
    • US ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      14 12
      کامنت 15:02 اصولا افرادی مثل شما در جهت منحرف کردن یک بحث چنین موضوعاتی رو مطرح میکنن ، متاسفانه هیچوقت آمار خشونت بر علیه زنان و قتل های ناموسی اعلام نمی شود تا ببینیم زنان بیشتر در معرض این مشکلات هستند یا آقایون ! در ضمن مرد زیاد داشتیم که آقایون هم برای به قتل رسوندن زن هاشون افرادی رو اجیر کردن ، حتی مورد بوده تو خود همین سایت که برای بی آبرو کردن یک خانم پول دادن که یک عده به خانم تجاوز کنن ، یا این آقایون بودن که از رابطه جنسی فیلم گرفتن برای اخاذی و بعد پخش کردن در فضای مجازی ! شما و کامنت اول جزو مردان ، مردسالار و بطور قطع زن ستیز هستید ! اتفاقا شما چشم هاتون رو بر روی واقعیت بستید
    • آقای محترم FR ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      7 10
      قطعا باید جلوی خشونت فیزیکی که حد نهایت ان قتل است گرفته شود. ولی از طریفی دیگر به جایش باید قوانین سفت و سختی وجود داشته باشد که به سرپرستان خانواده، قانوناً کمک شود، تا در مواردی که دختر یا زن حریم و چارچوب اخلاقی خانواده را به خطر می اندازد، آبرو و حیثیت خانواده و مرد را به خطر می اندازد، به اصطلاح سر و گوشش می جنبد، بشود اقدامی محکم و بازدارنده انجام شود. فکر نکنید این اتفاقات یک دو قطبی زن و مرد است و من در حال نوشتن یک کامنت ضد زن هستم. خیر . اتفاقا یکی از قربانیان این رفتار های خارج از چارچوب خانواده ، خود زنان هستند. به طوری که بسیاری از طلاق ها نتیجه این بوده که یک زن، سر و کله اش در زندگی یک زوج دیگر پیدا میشود و در نهایت با فریب مرد زندگی آنها را از هم میپاشد. زنی که اینجا طلاق داده شده، ایا قربانی نشده است؟ دختری که در پی هوا و هوس فرار میکند، آیا خودش قربانی جامعه ای که مثل گرگ منتظرش هستند نیست؟
    • IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      3 8
      اینکه زنان کسی رو اجیر می‌کنند برای قتل و مردان خودشون قتل رو انجام میدن و یا برعکس الان افتخار داره؟
    • مریم IR ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      7 4
      موضوع مقاله قتلهای ناموسی هست. موضوعی که شما مطرح میکنید قتل هست. چرا خلط مبحث میکنید. موضوع اینه که زن چون ناموس مرد محسوب میشه، مرد به خودش اجازه میده اگر صلاح دونست زن به قتل برسونه.
    • US ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      7 4
      جناب آقای محترم ( بهتره بگیم نا محترم ) صرف نوشتن اینکه من زن ستیز نیستم کافی نیست وقتی کل کامنت شما بر علیه زنان هست . جوری حرف از طلاق و سر درآوردن زنان مطلقه در زندگی مردان متاهل حرف می زنید که گویا شما آقایون نگاه میکنید کی مجرده و کی متاهل و کی مطلقه ، شماها به دختر بچه هم نظر دارید و مثل همین ماجرا رومینا سعی به اغفال ، شما رفتارهای ناشایست و مزحمت های خیابانی خودتون رو ندیدید ؟ اینکه خودتون رو مجاز به انجام هر کاری می دونید و در آخر زن رو سرزنش میکنید ؟ مردان هوسرانی که متاهل هستند و هزار کار میکنن آبرو و حیثیت خانواده رو به خطر نمیندازن ؟ زن ، مرد رافریب می دهد ؟ شمال فریب خورده به دنیا میایید !
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    20 6
    به ایران هم گریزی میزدید
  • شانلی IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    6 6
    سال ۲۳ میلادی
    • IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      4 4
      دقیقا
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    6 31
    اینقدر الو پایش نکنید اشتباه و غلط کرده دختر و این مردی که با دختر رابطه داشته و فیلمش در فضای مجازی انداخته باید محاکمه شود
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    11 7
    به فرهنگ سازی و قانون نیاز داره این موضوع قطعا تو کشورهای پیشرفته همین راه رو رفتن
    • IR ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      2 5
      کاملا موافقم
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    3 4
    تاسف آوره واقعا
  • DE ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    3 5
    تاسف
  • FR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
    7 2
    پیشنهاد میکنم نویسنده محترم اسم کامل شان را بنویسند. "نیو" ادم را یاد ورژن جدید یک نرم افزار یا یک اتومبیل جدید می اندازد. مثلا بنویسند نیوشا یا...
    • IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      4 7
      نیو یه اسم کامله، با سکون روی واو، به معنی شجاع و دلیر
    • AE ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۶
      2 1
      یعنی اسم پسر هست؟ یعنی نویسنده آقا است؟ پس چرا اینقدر زنونه مینویسه همیشه؟
    • IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۷
      0 1
      اسم قشنگیه
    • IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۷
      4 1
      نگارش هم زنانه و مردانه داره؟ عجب
  • DE ۰۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۷
    7 1
    تاسف
  • دادخواه IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۷
    13 0
    البته براي جلوگيري از قتل را ههاي زيادي هست ولي دولت مردان و نظام سياسي نقش اول را دارند و خصوصا دستگاه تبليغي مانند صدا و سيما كه تماما در فيلمهاي فارسي هنرپيشه ها به هم پر خاش ميكگنند و دعوا دارند