چرا رنگ ستاره‌های آسمان با هم متفاوت است؟

روزنامه خراسان نوشت: رنگ ستاره‌ها با هم فرق دارند و این تفاوت به درجه حرارت سطحی آن‌ها بستگی دارد.

امشب موقع نگاه کردن به آسمان تاریک، به ستاره‌ها دقت کنید. به‌نظر شما ستاره‌ها به چه رنگ‎هایی دیده می‎شوند؟ چی؟ سفید و درخشان هستند؟ خب کمی دیگر دقت کنید! چندتا هم زرد دیدید؟ بعضی‌‏ها هم انگار نارنجی یا قرمزند؟ ستاره آبی کم‎رنگ هم پیدا کرده‌اید؟ خب خب خیلی هم عالی! اصلا نگران نباشید شما خیالاتی نشده‎اید اتفاقا چشم‎های شما دارد خیلی درست و دقیق می‎بیند. رنگ ستاره‌ها با هم فرق دارند و این یک پدیده واقعی است که ممکن است قبلا هم به آن توجه کرده باشید، ولی این تفاوت رنگ ستاره‌ها به چه چیزی مربوط می‏‌شود؟ چه چیزی باعث می‎شود یک ستاره رنگی نزدیک به آبی داشته باشد و دیگری زرد یا نارنجی باشد؟

رنگ ستاره‌ها به دمای آن‎ها ربط پیدا می‎کند. احتمالا توی فیلم‎ها یا آزمایش‌های مدرسه دیده‌اید که وقتی یک تکه آهن را روی آتش می‎گیرند، آهن از رنگ تیره کم‎کم به نارنجی و زرد درمی‌آید و اگر این داغ کردن برای طولانی مدت ادامه پیدا کند، رنگش سفید می‌‎شود. مشابه این اتفاق درون ستاره‌ها رخ می‌دهد.

ستاره‌های مختلف عناصر متفاوتی در خود دارند، اما بیشترشان از هیدروژن، هلیوم، کربن و فلزات سنگین تشکیل شده‌اند. می‏‌دانیم که ستاره‌ها این عناصر را در واکنش‎های هسته‎ای می‎سوزانند و با انرژی تولید شده‎اش نور و گرما آزاد می‎کنند.

بسته به این که چه عناصری در ستاره می‎سوزد، میزان انرژی آزادشده و حرارتی که تولید می‎شود، فرق دارد؛ بنابراین میزان دمای ستاره بر رنگ آن هم تاثیر می‌گذارد؛ درست شبیه همان تکه آهن داغ‎شده. نکته جالب این جاست که برخلاف تصورتان زرد و نارنجی، رنگ‌های مربوط به دماهای خیلی زیاد نیستند بلکه سفید و آبی نشان‌دهنده دمای خیلی‎ خیلی زیاد در ستاره‌ها هستند و ستاره‌های زرد، نارنجی و قرمز، ستاره‌های به نسبت سردتر‎ند.

2323
کد خبر 1446233

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =