۵۸ نفر
۷ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۲
مدیریت روحی و روانی ورزشکاران المپیک

بعد از خاموش شدن مشعل رقابت های المپیک توکیو به یاد دلایل ناکامی های ورزشکاران کشورمان و مقایسه آن با دانشجویان فوق و دکتری کشور که گاها دچار مشکل می شوند افتادم. 

کمی بیشتر از سی سال است که با دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری در چند جای دنیا سر و کار داشته و دارم و با دغدغه های آنان برای جمع کردن یک پژوهش (مدال) برای کسب مدرک بالاتر (تز و تز دکتری) کاملا آشنا هستم.   

بیشترین علاقه من هم بخصوص در سال های اخیر بعد از تحقیق و طراحی فنی و مهندسی سازه ها، مقاوم سازی آنها در برابر زلزله، انطباق شرایط و رفتار های انسانی با مفاهیم و فرمولاسیون های ریاضی و مهندسی است. شاید این علاقه بعد از سالها تحقیق درباره علل آسیب پذیری سازه ها در برابر حوادث مثل زلزله و آتش سوزی و انفجار و ... در من ایجاد شد که اگر ما علل را درست بشناسیم  راه کارهای مقابله را هم خیلی خوب می توانیم طراحی کنیم. در بررسی آسیب پذیری ها هم میان سازه ها و انسانها حقیقتا تطابق مفهوم داری بین آنها از دیدگاه مهندسی وجود دارد که جای بحث آن در مقاله ای دیگر ان شا الله. 

در همین میان هم بارها و بارها شرایط فنی را با شرایط و رفتارهای انسانی (ناملایمتی ها) در مقابل محزک ها در سازه ها (باد، زلزله، آتش، ...) یکی و یا بسیار  نزدیک دیده ام !  اگر اتصال یک سازه که از فرمولی تبعیت می کند در برابر عاملی مثل زلزله آسیب پذیر میشود، اگر زلزله را درست در طراحی لحاظ کنیم، اتصال خوب عمل کرده و سازه بدون تخریب باقی خواهد ماند، یعنی سازه در برابر زلزله هولناک برنده خواهد شد ! بنظرم از همین مفهوم باید در ورزش هم استفاده کنیم. 

حال با توجه به این مقدمه کوتاه، انسانها برای رسیدن به جایی برای پریدن به پله های بالاتر بدون شک مسیری را طی می کنند حتی بس سخت و دشوار ولی وقتی آنجا رسیدند به معنی آن است که شرایط کسب آن پله را داشته اند (در ورزش حداقل اینطور است) باید این مطلب به آنها دایم گوشزد شود، بله شما با تلاشهای قبلی خود در حال حاضر برای نوشتن تز دکتری خود دارای تمام شرایط لازم بوده ای که اینجا هستی پس می توانی به اتمام برسانی اگر نکنی تنبلی خودت است نه ضعف علمی تو. 

در المپیک اخیر هم باید قبل از سفر منتخبان به آنها گفته می شد که شما آنچه مقرارات دنیا گفته بود را پشت سر گذاشتید و بر اساس قوانین جهانی اینجا هستی و نه با پارتی بازی  مثل هر نفر دیگر که در توکیو خواهد بود، پس شروع اینجاست، گذشته محملی در حال حاضر برای تو ندارد، آفرین که اینجایی. 

به مربیان هم باید یاد داد و گفت، از اینجا به بعد او از شما تمرین و استراتژی نمی خواهد فقط می خواهد کنارش باشی و قلب او را قدرت ببخشی، به او بگویی این میدان توست و توی زن یا مرد،  میدان برو و مدالت را کسب کن چون تو اینجایی ، بدان آنها هم مثل تو دغدغه هایی دارند، آنها هم مشکلاتی دارند مثل بقیه، احتمالا مشکلات مالی یا  بیماری در خانه، ریس فدراسیون بی درایتی مثل تو، برخی از آنان مثل تو وسایل لازم را برای تمرین و اردو نداشتند، حتی خیلی از آنان ممکن است بلیط آمدن به توکیو را نداشتند و ... ولی بدان تو اینجایی و در میان بقیه با شرایط یکسان در حال حاضر، پس اول رقابت از اینجا شروع می شود!؟ 

اگر دقت کرده باشیم عموما در بازی های اول مگر قرعه بد افتاده باشد ورزشکاران ما از حریف برده اند که این همان "ادامه" ضربه حرکت یا همان تکانه و مومنتوم برد های داخلی و قهرمان و منتخب المبیک شدن در داخل از کشور می باشد. عموما مشکل از بازی های دوم به بعد شروع می شود و این همان کم آوردن کوچینگ (coaching) را نشان می دهد. ورزشکاران شرایط دیگران را می بینند، وسایل تمرین آنها را می بینند، مربی های بدنسازی و آمادگی و صدها امکانات بهتر آنها را می بینند و ناگهان در مقابل آنها کم می آورند ! اینجاست که مربی یا روانشناس تیم باید با خنده ای بر لب بگوید بچه ها ما اینجا هستم اتفاقا بهترم از آنها هستیم و مواردی که خود بهتر می دانند. 

نقش روحی روانی و کوچینگ و ضربه حرکت در وزشکاران سنتی و مرامی (کشتی، وزنه برداری ،کاراته و...) در مقایسه با ورزشکاران دیگر به خوبی قابل رد یابی است. آنها در مقابل زرق و برق ها کمتر کم می آورند (مشتی ترند) و مدال آوری آنها بالاتر است. این مهم در پارالمپیک هم با توجه به صبر بالاتر ورزشکاران پارالمپیکی نسبت به ورزشکاران ازاد در مدال آوری دیده خواهد شد، نکته ای قابل تامل و حیاتی برای مسولان ورزش مدال آوری کشور عزیز مان. 

در زمان تحقیق و نوشتن تز ، دانشجویان بخصوص دانشجویان دکتری افت و خیز های زیادی سراغ آنها می آید، حتی زمانی که امکان سفر با دانشجویان برای ارایه مقالات در کنفراس های بین المللی برای ما هم فراهم بود (هیهات از روزگار) می دیدم که دانشجویان برای ارایه ناگهان بر عکس زمان آمدنشان به کنفراس کم می آورند، گویی از زرق و برق ها ترسیده باشند، آنجا بود که می بایستی فورا وارد عمل شد و گفت کار خودت را با مجموعه کار های گروه خودت مقایسه کن ! برو نشان بده مهم نیست که چقدر خوب انگلیسی حرف می زنی مهم نیست که کراوات نزده ای مهم کارت است که در تراز یک جهانی است آخر تو اینجایی در کنار بقیه مدعیان از تمام دنیا، و وقت به تو داده اند تا از کارت در سطح بین المللی دفاع بکنی. 
حال فکر می کنم کلامم را منعقد کرده باشم اگر چه نارسا، مشکل ما در المپیک علاوه بر کاستی های موجود، ضعف کوچینگ و روحی روانی ورزشکاران نیز بود.  در این دوره این ضعف از همیشه نمایانتر بنظر آمد و خود را بصورت اساسی در این مسابقات نشان داد، باید فکری برایش کرد. 

* استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران و بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران

کد خبر 1549502

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    قیاس‌ها و استدلا‌ل‌های بکار رفته در متن بسیار مبتدیانه و بی‌ربط بود...
    • IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
      0 1
      واقعا چنین است ، گودرز چه ربطی به شقایق دارد...
  • علی IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    سلام و درود بر استاد بزرگوار و دلسوز، بسیار عالی و مفید
  • ناشناس IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    آقای ناطقی الهی نیز که تخصص ساختمان دارند دیگر در هر زمینه ای اظهارنظر می فرمایند
    • فريد FR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
      1 0
      هر كس المپيك ديد اينو گفت، بد گفت حالا ! ساختمان يا نجار سر خيابان راست گفت يا بد گفت ؟ استاده و سني ازش گذشته تجزيه تحليلشم كه در تمام موارد كه تا حالا نوشته ١٠٠٪؜ درست بود خدا وكيلي نبوده ؟ نظريه پردازه همشم درست بدون تعصب
  • محمد IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    مقاله خیلی جالبی بود. متاسفانه همیشه تیمهای ورزشی ایران مشکل روانشناسی داشته و دارند. در ابن زمینه در ایران زیاد کار نشده است. این مقالات بسیار مفید خواهد بود اگر باعث جلب توجه مسئولان بشود.
  • وطن دوست IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 0
    مقایسه دانشجویان با سازه و ساختمان و نحوه مواجهه با عوامل تهدید کننده بسیار مقایسه جالب و تفکر برانگیزی است.
  • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 0
    جناب دکتر من عموما نوشته های شما را می خوانم و به سهم خودم بسیاراز شما ممنونم ضمن ابن که به عنوان یک هیات علمی همکار شما قدرت بیان و تعمیم مسایل تیوری به واقعیت را تحسین می کنم اما تاسف می خورم که چرا مدیران بحران سیستم حکمرانی مان اینها را نمی خوانند و باوجود انکه از مدیریت زندگیهای شخصی خود عاجزند صندلیهای قدرت ا رها نمی کنند
  • فريد NO ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    2 0
    كاملا درست است اصلا معلوم بود كه مربي ها رنگشون سفيد شده بود
  • افرا IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 0
    مقایسه درست من هم در دوران دکترا متزلزل شدم استادم روحی کمک کرد بله شما باید مشاور فدراسیون ورزش بشود‌رشتتون نیست ولی خیلی اشنا به مطللب هستید
  • فرشته IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    شما یکی از نوابغ ایران هستید من تمام مقالات شما را دنبال می پنم در ایران نظریه ّپردازی مثل شما وجود ندارد
  • عليرضا FR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 0
    دقيقا اين از چره مربيان و ورزشكاران نمايان بود، دقت شما براي من ستودني است استاد اميد كه توجه كنند
  • حسين FR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    استاد پيشرو در علم مهندسي شناخت، اقاي دكتر در كدام دانشگاه مباحثي مثل مواردي كه سما دنبال مي كنيد تدريس ميشه در ضمن چه مدركي پيشنازه، چند كار اخير شما در مدلسازي مهندسي از رفتار هاي انساني خوندم حيرانم
  • داريوش FR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 0
    A+++
  • فرشته IR ۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    رشته خوبیه برای شناسایی ضعف های انسانی نمره شما ۱۰۰
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    لذت بردم باید تمام رفتارهای ما انالیز بشه شاید یکروزی مثل ادمهای نرمال باشیم احسنت
  • محمد IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    این برای کشورهایی است که 30 مدال میبرن نه برای ما مربی اصلا نداریم یه بازیکون قبلی بدون هیچ سابقه ایی
  • توانا FR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    مثل هميشه فوق العاده
  • فرزان IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    0 0
    عالط مهندسي علمط انظانط و درست
  • سیمون FR ۲۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    1 1
    بله البته میان کمبود ها و کاستی ها در وسایل و تمرینات
  • مهتاب FR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
    2 0
    جالب بود
  • محمد شجاعی IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 1
    درود بر استاد عزیزمان دکتر ناطق الهی عزیز
  • سنان IR ۰۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 0
    مشکلات ما در ورزش خیلی زیاده در ضمن ما مربی تعلیم دیده نداریم این مربیان ورزشکاران قدیمی هستند و از علم مربی گری مدرن اطلاعی ندارند بازم دم غیرتشون گرم
  • محمد رضا نواب زاده IR ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    2 1
    سلام بر استاد بزرگوار دستمریزاد طبق معمول زدید وسط خال این داستان کوچینگ و مشکل روحیه دادن و کم نیاوردن در تمام فعالیتهای گرو هی و انفرادی دیده میشه کاشکی میشد برای وقتی که خود مربی هم کم میاره فکری کرد کلا مشکل عدم کارآزمودگی واعتماد بنفس به وفور در تمام سطوح به چشم میاد امیدوارم سرکار راه حلی برای این مشکل هم پیشنهاد بفرمایید
  • روانفر IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 0
    بسیار مهم و نکته کلیدی را اشاره کردید بله متاسفان کوچ فنی داریم ولی کوچ روحی روانی نداریم
  • محمد حسین IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 0
    خیلی عالی بود استاد ما در دانشگاه هم اگر شما نبودید امکان اتمام تز برایم میسر نبود بله هر شاگردی و هر ورزشکاری یک مربی تمام عیار برای برنده شدن دارد عالی مثل همیشه
  • محسن FR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 0
    با مربی خوب می بریم با مربی بد می بازیم نمونه فوتبال، عین فرمایش شما تا هزینه نکنیم همین یکی دوتا مدال انهم به همت عالی
  • محسن FR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    1 0
    با مربی خوب می بریم با مربی بد می بازیم نمونه فوتبال، عین فرمایش شما تا هزینه نکنیم همین یکی دوتا مدال انهم به همت عالی
  • رزاق FR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    2 0
    قابل درک است نسبت به هزینه ای که برای ورزش مدال اوری اعمال نمی شود فقط فوتبال
  • محمد رضا FR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    2 0
    بجای مربی مداح میبریم المپیک
  • حميد DE ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۸
    0 0
    دقيق و منطقي ولي ورزشكارهاي ما هم همشون نازنازو هستند فكر مي كنن از اسمان نازل شدن
  • پروین IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۹
    0 0
    درست است