مردم، کجای مذاکرات وین قرار دارند؟/ پشتوانه قوی مردمی از دولت می توانست آن را در مذاکرات موفق تر کند

شرق نوشت:اینک بیش از هر زمان دیگر باید حسرت انتخابات پرشور ازدست‌رفته ۱۴۰۰ را خورد. انتخاباتی که نه مستقیم بلکه غیرمستقیم و نامحسوس می‌توانست ایران و «برجام» را در مذاکرات وین در موقعیت برتر قرار دهد.

رئیس‌جمهور برگزیده و به‌تبع آن تیم مذاکره‌کننده اگر از پشتیبانی مردمی قوی‌تری برخوردار بودند، با صلابت و اعتمادبه‌نفس بیشتری در مسیر مذاکرات گام برمی‌داشتند. بگذریم از اینکه تیم مذاکره‌کننده، از مخالفان همیشگی برجام بوده‌اند و اینک در موقعیت متضادی قرار دارند و ناگزیرند از منافع ملی و مردم دفاع کنند. یقینا فشاری که روی آنان است بیشتر از دولت قبلی است؛ چراکه طرف‌های مذاکره می‌دانند این تیم علی‌رغم میل باطنی‌اش تن به مذاکره داده است و مهم‌تر از همه اینکه باید با دستاوردهای ملموس و قابل دفاع از این مذاکرات به کشورش بازگردد.

این عوامل و افزون بر آن به‌دست‌آوردن امتیازات بیشتر در مذاکرات، تعادل روحی و روانی مذاکره‌کنندگان را بر هم خواهد زد و دست بر قضا هرچقدر این مذاکرات طولانی‌تر شود، فشارهای اقتصادی به دلیل تورم افزایش یافته و ایران در وضعیتی نامطمئن‌تر قرار خواهد گرفت.

اگرچه مذاکره‌کنندگان به دلیل رویه‌های سیاسی‌شان به شتاب‌ غیرضرور تن نخواهند داد، اما کش‌دارشدن مذاکرات هم به نفع آنان نیست.

آنچه تیم مذاکره‌کننده را آشفته می‌کند اقدامی سریع در نهایت دقت است؛ کاری که معمولا خاصه در مذاکرات کار دشواری است، زیرا طرف‌های مقابل از نقاط ضعف و قوت آنان باخبر است. اگر در انتخابات ۱۴۰۰ مردم به میدان می‌آمدند و دولت رئیسی برآمده از آرای حداکثری مردم بود، اکنون دولت در این مذاکرات به هر نتیجه‌ای می‌رسید مردم از آن حمایت می‌کردند خاصه اینکه ادامه تحریم‌ها آنان را در موقعیتی شکننده‌تر از قبل قرار داده است.

در این میان مجلس حداقلی نیز نمی‌تواند نقطه اتکایی باشد؛ آن هم مجلسی که پیش از این به صورت نمادین سند برجام را به آتش کشیده است.

اکنون شرایطی به وجود آمده که اصولگرایان با تضادها و تناقض‌های خود مواجه شده‌اند و مهم‌تر از همه اینکه عیار سخنانشان نزد مردم سنجیده خواهد شد که تا چه میزان به استکبارستیزی باور داشته‌اند و تا چه میزان این استکبارستیزی و مخالفت با برجام بهانه‌ای برای اهداف داخلی بوده است. 

دولت سیزدهم ناگزیر است به یک توافق خوب دست یابد. دستیابی به توافق بد، در کوتاه‌مدت انتقادات مردم را برنخواهد انگیخت. آنان بیش از هرچیز منتظرند گرهی از کارشان باز شود. با بازشدن گره کارشان و رونق اقتصادی آنگاه به سراغ دولت سیزدهم و نقد تیم مذاکره‌کننده خواهند رفت.

مخالفان اعم از اصلاح‌طلبان، روشنفکران و نخبگان بری از قدرت نیز که همواره از این جناح‌ها به خاطر سنگ‌اندازی‌ در برجام آسیب دیده‌اند، مترصدند ببینند که دولت و تیمش از مذاکرات وین چه ارمغانی برای کشور خواهد آورد. اگر اصلاح‌طلبان به دلیل رقابت‌های سیاسی نتوانند قضاوتی منصفانه داشته باشند، روشنفکران و نخبگان بری از قدرت به یقین در موضع‌گیری‌هایشان منصفانه‌تر عمل خواهند کرد. آنچه همواره دولت‌ها در ایران در مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای با آن روبه‌رو بوده‌اند، موقعیت نامطمئن در موضع‌گیری‌هایشان بوده است. آبشخور این وضعیت، گسست بین سیاست داخلی و خارجی بوده است. 

دولت‌هایی در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای موفق‌اند که دولتشان سربرآورده از طبقه قدرتمندی از مردم باشد. «رابرت کاکس» نظریه‌پرداز روابط بین‌الملل باور دارد که موقعیت برتر یک کشور در عرصه جهانی را برتری داخلی یک طبقه اجتماعی مسلط به وجود خواهد آورد؛ طبقه اجتماعی‌ای که انرژی حاصل از به‌قدرت‌رسیدن در داخل را به فراسوی مرزها تسری دهد. براساس‌این اگر دولت نتواند به واسطه یک طبقه اجتماعی روی کار بیاید و این طبقه اجتماعی در داخل حامی منافع دیگر طبقات به شکلی فراگیر نباشد، و آنان را نمایندگی نکند، دولتی ضعیف در عرصه بین‌المللی خواهد بود.

تقریبا هیچ‌یک از دولت‌های ایران بعد از پیروزی نتوانسته‌اند طبقه فراگیر تشکیل دهند تا بتوانند در سیاست‌های منطقه‌ای نقشی جدی داشته باشند.

کاکس باور دارد اثرگذاری منطقه‌ای و جهانی، تابع انسجام و ترکیب سه عامل است: توانایی‌های مادی، بصیرت‌ها و نهادها. اگر بخواهیم با این عوامل سیاست‌های منطقه‌ای ایران را بسنجیم، به نکته قابل اتکایی دست نمی‌یابیم، البته حضور منطقه‌ای ایران فراز و فرودهای بسیاری داشته است، اما اگر توانایی مادی و بصیرت‌ها را نادیده بگیریم باز هم نهادهایی که بتوانند سیاست‌های منطقه‌ای ایران را جذاب کنند وجود ندارد.

کاکس باور دارد غرب با ایدئولوژی لیبرال و اقتصاد آزاد توانسته به این مهم دست یابد اما بحث رابرت کاکس به همین‌جا منتهی نمی‌شود. او می‌گوید این عوامل بر نیروهای اجتماعی استوار است. نیروهای اجتماعی‌ای که در شکل معینی از روابط تولید ریشه دارند. با تغییر شیوه‌های تولید، قدرت برتر کشورها به چالش کشیده خواهد شد. او از صنعتی‌شدن اروپا و تغییر روابط سخن می‌گوید که موجب پیدایش طبقه کارگر شده است و مناسبتی با بحث ما ندارد. گرانیگاه بحث در اینجا این است که کشورهایی با اقتصاد نابسامان و نهادهای غیرجذاب حتی اگر بصیرت‌های لازم در مدیریت را داشته باشند، قادر به اثرگذاری نخواهند بود. اینک اصولگرایان بیش از هر زمان دیگری به این نکات پی برده‌اند و شاید از اینکه در ادوار گذشته منافع ملی را فدای مطالبات و منافع جناحی خویش کرده‌ بودند، سخت پشیمان‌اند. دولت سیزدهم و تیم مذاکره‌کننده آن ناگزیر است به توافقی دست یابد که قابل دفاع باشد. این مهم اگر خوشایند مخالفان آنان هم نباشد همه باید در تحقق آن کوشش کنند و در انتظار معجزه نباشند.

23302

کد خبر 1585933

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    اگر مردم و زندگی ما مردم مهم بود خواست مردم ارزش داشت که زندگیمان ای نبود الان تحریم نبودیم حال روزمان سیاه تر از شب نبود واقعیت اینکه در این مملکت خواست یک عده اقلیتی خیلی مهم تر از خواست و نظر اکثریت
    • IR ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      14 75
      رئیس جمهور رو ما انتخاب کردیم اونوقت بیاد خواسته های شما رو برآورده کنه؟!
  • IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    88 6
    40 سال مردم حمایت کردن و از همه چیزشون پذشتن ، چی گیرمون اومده؟؟ اتفاقا یه موقع هایی عوض کردن مسیر ، بیشتر منفعت داره..
    • IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      5 70
      شماها که خیلی وقته مسیر رو عوض کردید. فقط نمی‌دونم کی دست از سر این مردم بر میدارید. سی سال این مملکت دست همفکران شما بود چکار کردید که حالا طلبکارید؟
  • محمد IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    13 86
    دولت روحانی با رای بالای مردم بر سرکار آمد در این هشت سال چکار کرد من نمی گویم این دولت تا کنون موفق بوده ولی بهتر است شما فعلا ساکت باشید که خاطره مردم از دولت روحانی بسیار آشفته است ضمنا در این زمان حساس که ایران در حال مذاکره است چرا دارید با این سخنان مایوس کننده به دشمن آدرس میدهید که دولت تنهاست نویسنده این مقاله در این موقعیت حساس فقط دارد به آمریکا خوش خدمتی میکند
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      76 5
      بهتره شما ساکت باشی که همفکرانتان هم نوا با ترامپ برجام رو به آتش کشیدن چرا که اگر ذره ای شعور داشتی میفهمیدی در اون یکسالی که برجام برقرار بود مردم نمیخریدند تا ارزان تر بخرند ولی الان نمیخرن چون ندارند که بخرند واقعا خیلی پر رویی میخواد که هم دست و پا میزنید تا به برجامی که ماه عسل تلاش تیم روحانی بود برسید هم پشت سرش حرف بزنید
    • پاسخ به ۱۴:۵۳ IR ۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      11 68
      باشه ما ساکت میشیم... شما صحبت کن! برجام آفتاب تابانه! مردم ایران از رکود عبور کردیم! منم صبح جمعه فهمیدم! برجام نباشه آب خوردن نداریم! مردم ایران اینا اگه بیان دلار میشه پنج هزار تومن! در هیچ جای برجام کلمه تعلیق نیامده است! امضای جان کری تضمینه! به من اطلاع نداده بودن که واژه "ساسپِند" هم در توافقنامه آمده!! مردم ایران!....
    • ناصر IR ۰۱:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۵
      2 0
      محمد جان حرف حق تلخ هست ببینن چقدر منفی زدن، این نشانه تلخیش هست
  • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    41 6
    عجب رویی دارید شما!ووو
  • غلام سلمانی پور IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    24 12
    چراآدرس غلط میدهید؟مگرمردم کشورهای روبروی ما چنددرصدشان پشتوانه این مذاکرت هستند،یادرتحریمه دخیلند وموافق؟
  • منصور IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    6 35
    تصمیم دارید تا کی عقده گشایی کنید،،
    • IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      4 23
      تا وقتی که آمریکا و اسرائیل بترکن 😡🤯
  • حسینی IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    8 26
    شما نمیخواد سنگ مردم رو بر سینه بزنید یکی مرد جنگی به از صد هزار
  • مجید IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    36 5
    مردمی هم وجودداره؟
    • IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      6 32
      بله
  • صادق IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    47 4
    اگر ریگی در کفش نیست از مردم نظر خواهی کنند که آیا با این کارهای یک عده در اقلیت و دردسر برای آنرژی اتمی موافق هستند یا نه
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    33 3
    تمام تصمیمات در پشت درهای بسته و در خفا و بدون اطلاع مردم گرفته شده و اصولأ مردم محلی از اعراب ندارند که از آنها نظر خواهی بشه اما تمام ذلت و بدبختی این تصمیمات روی مردم بار شده و نتیجه اش فقر ، بیکاری گرانی کمرشکن ، کاهش ارزش پول در داخل و تهدیدات مستمر و همه جانبه از بیرون و در یک کلمه نابودی مملکت.
  • IR ۱۶:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    60 1
    مردم در کجای مذاکرات وین قرار دارند ؟ مگر قرار است مردم جایی داشته باشند ؟ مردم چکاره اند ؟ مقامات همه کاره اند ،کار مردم فقط رای دادنه وآن هم فقط به منتخبین مسئولین پر افاده و....
    • IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
      36 0
      کلیدواژه قشنگی انتخاب کردی. "مردم"! یاد رقابتهای انتخاباتی افتادم 😂😅
  • IR ۱۶:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    50 2
    وقتی پنهان کاری و غریبه دانستن مردم فرض ۴۳ ساله بوده بنابر این رجوع به نظر مردم بیشتر به جوک شبیه هست. یک نمونه طرح صیانت هست که بردن زیر اصل ۸۵ ، یعنی خلاف خواست اکثریت کار خودشون رو بکنن
  • ع IR ۱۶:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    10 2
    آقایان در‌دولت‌قبلی‌می گفتند مردم‌محرم‌نیستند حالا‌چی
  • کازرونی IR ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    5 0
    3سال دیگه پشتوانه مردمی، باعث میشه، همه چی درست بشه
  • فرهاد IR ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۴
    28 3
    مردم؟ از کی تا حالا مردم مهم شده‌اند؟ در ایران فقط منافع یک اقلیت مهم است. اقلیتی که بچه‌هایشان در سوئیس و آمریکا زدگی می‌کنند و خودشان برای خوراک و پوشاک و آیندهٔ ما تصمیم می‌گیرند!
  • امیر IR ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۵
    0 0
    آقای 17:34 دقیقا منظور از اقلیت شما بودید
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
    0 0
    خیلی جالبه شما اصولگرا رو مقصر شکست خودتون میدونید در حالی که ترامپ برجامی رو که شما با هزار و یک دروغ به مردم معرفی کردید رو به راحتی آب خوردن پاره کرد و الان هم به یک معضل بزرگ برای کشور تبدیل شده!عجب رویی دارید شما،حیف که مردم حافظه تاریخی کوتاهشون ضعیفه و انگار نمی توانند 10 سال گذشته رو به یاد بیارن