«کلیه سالم، 8میلیون تومان، گروه خونی O+» ، «کلیه فروشی، گروه خونیO+، پسر، شماره تلفن: 0937880**** ،لطفا از ساعت 18 به بعد تماس بگیرید»، «کلیه گروه خونی O+، مرد 35 ساله، سالم، شماره 0935565***» اینها نمونهای از آگهیهای فروش کلیه است که روی در و دیوارهای خیابان فرهنگ حسینی تهران نوشته شده است؛ خیابانی نرسیده به میدان ولیعصر(عج) که به پاتوق بیماران کلیوی و فروشندگان حرفهای تبدیل شده است. جایی که برای کسانی که از بیماری کلیه رنج میبرند اصلا غریبه نیست. وجود انجمن حمایت از بیماران کلیوی در کوچه فرهنگ حسینی باعث شده که این کوچه به محل رفت و آمد و معاملات بیماران دیالیزی و کلیوی بدل شود.
شاید به خاطر همین هم هست که دیوارهای این کوچه پر است از نوشته هایی برای فروش کلیه. نوشته هایی که بعضیها فقط سن و گروه خونی خودشان را بالای شماره تلفنهایشان نوشتهاند و البته بعضیهای دیگر جهت اطمینان، علاوه بر اینها قیمت پیشنهادیشان را هم نوشتهاند. قیمتهای متفاوتی که بسته به نیاز بیمار که حکم خریدار را دارد و ادا کننده که حکم فروشنده را دارد بالا و پایین میشود. اگر گذرتان به حوالی این کوچه بیفتد حتما با کمی پرسه زدن آدمی را پیدا میکنید که یا میخواهد کلیهاش را بفروشد یا نیاز به کلیه دارد.
قیمت پنج میلیون است نه این رقمهای نجومی!
قانون میگوید خرید و فروش کلیه با پرداخت مبالغ بالا و بهطور مستقیم، غیرقانونی است و فقط بخش پیوند کلیه بیمارستانها میتوانند با هماهنگی و داشتن مجوز از انجمن خیریه اقدام به پیوند عضو کنند. پرسوجوهای ما نشان میدهد که آمار دقیقی از کسانی که میخواهند به هر دلیلی کلیهشان را بفروشند یا افزایش تعداد آنان نسبت به سال قبل، وجود ندارد. حتی اگر آمار بیماران کلیوی طبق اعلام مسئولان سالانه 15 تا 17 درصد بیشتر شود.
این مسئله را رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی هم تایید میکند؛ «خیلی از این افرادی که میخواهند کلیهشان را با قیمتهای بالا بفروشند اهداکننده واقعی نیستند و بیشتر به دنبال تامین نیاز مالی خودشان با قیمتهای متفاوت و نسبتا بالا هستند. متاسفانه عدهای از این آدمها هم دربعضی موارد اقدام به کلاهبرداری میکنند. در دو ماه اخیر ما 90 نفر مراجعه کننده برای اهدا داشتهایم اما روزانه 100 تا 150 پرونده تازه از بیماران کلیوی به ما افزوده میشود.»
انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی که از سال 1357 با کمک چند نفر از بیماران کلیوی شکل گرفته است، در حال حاضر 157 شعبه در سراسر کشور وجود دارد تا مرهمی بر مشکلات بیماران کلیوی کشور باشد. رئیس این انجمن در گفتوگو با تهران امروز در مورد قیمت قانونی خرید و فروش میگوید: « قیمت خرید کلیه برای همه بیماران پنج میلیون تومان به اضافه یک میلیون تومان هدیه اهداست که دولت میپردازد.
قیمتهای نجومی که در بازارهای غیر رسمی رد و بدل میشود، غیرقانونی است. ما سعی میکنیم برای کسانی که بضاعت مناسبی برای خرید کلیه ندارند کارهایی انجام دهیم ولی این بستگی به کمک خیرین دارد تا بتوانند از ما حمایت کنند چون ما هیچ گونه بودجه دولتی نداریم. تا سال 75 فقط با 320 تا 420 هزار تومان میشد کلیه تهیه کرد اما الان پنج میلیون تومان مبلغ زیادی است که ما به اهدا کنندگان میدهیم چون این بیماران که اغلب از طبقه متوسط و پایین جامعه هستند، توان کار ندارند.»
رئیس انجمن اعلام میکند میانگین سن اهدا کنندگان از بیست و چهار تا سی و چهار سال است و افراد با هرگونه تحصیلات و از همه قشری به آنها مراجعه میکنند؛ «میتوان گفت نیازهای مالی مثل قرض و دیه و بیکاری مخصوصا در قشر تحصیلکرده معمولا اولین انگیزه آنان برای فروش کلیه است.» آخرین آمارها در این زمینه میگوید هر سال بیشتر از 2100 نفر از بیماران دیالیزی کشور در مراکز داخل کشور تحت عمل جراحی پیوند کلیه قرار میگیرند که این آمار ایران را در میان 10 کشور برتر دنیا در زمینه پیوند کلیه قرار داده است و نشان از رشد 20 درصدی آمار پیوند کلیه در ایران دارد. از سال 1347 با شروع عمل پیوند اعضا در کشور تاکنون 29 هزار و 743 عمل پیوند صورت گرفته که بیشترین موارد آن مربوط به پیوند کلیه است.
استانداری هم فعالیت میکند
هرچند قیمت رسمی فروش کلیه توسط انجمن خیریه بیماران کلیوی پنج میلیون تومان اعلام شده است اما ما در بین تحقیقاتمان متوجه شدیم که انجمن خیریه تنها نهاد فروشنده کلیه نیست و استانداری تهران هم به موازات این انجمن خیریه، اقدام به فعالیت میکند. هدیه یک میلیون تومانی که دولت برای پیوند کلیه اهدا میکند، در اختیار استانداریها قرار میگیرد تا آنها این هدیه را به اهدا کننده ها بدهند. این موضوع احتمال شرکت استانداری در موضوع پیوند کلیه را قویتر میکند.
در تماس با استانداری تهران خودمان را به جای متقاضی کلیه جا زدیم و خانم آن طرف خط بعد از پرسیدن گروهی خونی جواب کوتاهی داد؛ «10 نفر جلوی شماست. تلفن را بده خبرت میکنم.»
پیگیریهای رسمی ما از وزارت کشور درباره این موضوع به دلیل عدم پاسخگویی مسئولان مربوطه به جایی نرسید و خانم دانشمند مسئول کمیته بیماریهای خاص هم در گفتگو با ما اعلام کرد «ما اجازه اظهار نظر درباره چنین مسائلی را نداریم» و ما را به مهدی رفیعی، مدیرکل کار و امور اجتماعی استان تهران ارجاع داد.
نائب رئیس کمیسیون بهداشت: کار استانداری غیر قانونی است
انوشیروان محسنی بندپی نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره وجود چنین موضوعی در استانداری تهران اظهار بیاطلاعی میکند و تاکید میکند این کار توجیه قانونی ندارد؛ « این کار بر خلاف قانون و منطق است و ترویج آن بدون شک غلط است. در تمام دنیا بحث اهدا کردن عضو مطرح است و تلاش میکنند با فرهنگسازی این کار خیرخواهانه و نوع دوستی را جا بیندازند. بههر حال هر نهاد، دستگاه و ادارهای که غیر از راههای قانونی پیشبینی شده بحث خرید و فروش کلیه را انجام بدهد یک کار غیرقانونی و غیراخلاقی انجام داده است. ادامه این کار نوعی بدآموزی فرهنگی است که کمکم در کشور جا میافتد و دیگر نمیتوان تبعات آن را کنترل کرد.»
بیماران کلیوی بیشتر میشوند
این مدیریت چند گانه قضیه پیوندهای بیماران کلیوی به همین جا ختم نمیشود و این وسط مسئله بیمارستانهای خصوصی هم مطرح است. مسئول بخش پیوند بیمارستان هاشمینژاد در این باره میگوید: «هرچند به علت هزینههای بالا پیوند کلیه در بیمارستانهای خصوصی کمتر انجام میشود اما این موضوع وجود دارد و بعضیها با وجود هزینههای بالا اقدام به خرید کلیه از افراد متفرقه میکنند و همین کار به مسئله بازار سیاه دامن میزند.»
30145
نظر شما