امروز با حضور جمع زیادی از مسوولان اقتصادی کشور، گزارش سرمایه گذاری خارجی در ایران منتشر شد. بر اساس آنچه در این گزارش آمده، جمع کل تامین مالی خارجی صورت گرفته در سال گذشته در کشورمان به بیش از 11 میلیارد دلار رسیده است.
بر این اساس در سال گذشته 11 میلیارد و 899 میلیون دلار در کشور تامین مالی خارجی صورت گرفته است.
از این میزان سه میلیارد و 773 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی، 755 میلیون دلار تسهیلات تجاری و پروژهای بانک توسعهای و هفت میلیارد و 371 میلیون دلار تامین مالی از بانکهای تجاری بوده است.
این گزارش نشان میدهد مجموع سرمایه گذاری خارجی کشور در سال 2010 حدود 20 درصد رشد داشته است.
استانهای تهران، قزوین، اصفهان، همدان و خراسان رضوی در خصوص میزان جذب و نظارت سرمایه گذاری خارجی در سال گذشته رتبههای اول تا پنجم را کسب کردهاند.
همچنین استانهای کرمان، فارس، مازندران، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد در خصوص میزان نهادسازی برای سرمایه گذاری خارجی رتبههای برتر را کسب کردهاند.
همچنین بخش نفت و گاز بیشترین میزان جذب سرمایه گذاری خارجی در سال گذشته را داشته است.
*ارتقای 13 رتبهای ایران در فضای کسب و کار جهانی
براساس آخرین گزارش منتشر شده توسط آنکتاد رتبه ایران در فضای کسب و کار به 129 ارتقا پیدا کرده است.
براساس آنچه در گزارش سرمایه گذاری خارجی در ایران آمده است رتبه ایران در فضای کسب و کار جهانی از 146 در سال 2008 به 129 در سال 2010 بهبود یافته است.
وزیر اقتصاد با انتقاد از نحوه تنظیم گزارش آنکتاد درباره رتبه کشورها در فضای کسب و کار جهانی گفت: اگرچه رتبه ایران در سال 2010 برابر 129 اعلام شده است و این عدد نسبت به سال قبل 13 رتبه بهبود یافته است اما من مطمئنم این گزارش با تورش مواجه است.
سیدشمسالدین حسینی در مراسم رونمایی از گزارش سرمایه گذاری خارجی ایران با بیان این که در این گزارش رتبه پاکستان بهتر از برزیل گزارش شده است گفت: با این وجود این گزارش نشان دهنده بهبود فضای کسب و کار در ایران است و البته با تلاشهایی در دو سه سال اخیر انجام شد این اتفاق قابل پیشبینی بود.
وی با بیان این که در سال 1389 حدود 11.5 میلیارد دلار منابع خارجی در کشور جذب شده است گفت: از این میزان 32 درصد سرمایهگذاری مستقیم خارجی بوده است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه در سال 2010 به نسبت 2008 در مجموع سرمایه گذاری خارجی در جهان 29 درصد کاهش یافته است، تاکید کرد که ایران باید حداقل یک درصد میزان سرمایه گذاری خارجی جهان را در اختیار داشته باشد.
حسینی با ابراز خرسندی از موافقت مجلس با اختصاص 10 میلیارد تومان جایزه سرمایه گذاری خارجی گفت: امروز علاوه بر این که از پنجره واحد صدور مجوز سرمایه گذاری خارجی صحبت میکنیم از پنجره واحد پرداخت مشوقهای سرمایه گذاری خارجی نیز صحبت شود چرا که هماکنون عرصه اقتصاد جهانی عرصه مسابقه و جنگ مزیتهاست.
* افزایش 124 درصدی رشد سرمایه گذاری خارجی در ایران بسیار قابل توجه است
وزیر اقتصاد تصریح کرد که افزایش 124 درصدی رشد سرمایه گذاری خارجی در ایران بسیار قابل توجه و تقدیر است. سیدشمسالدین حسینی همچنین در حاشیه این مراسم تاکید کرد: درحالی که دنیا طی سالهای گذشته 29 تا 30 درصد کاهش سرمایه گذاری خارجی را تجربه کرده است رشد 124 درصدی سرمایه گذاری خارجی در ایران نشاندهنده همت جدی کشور برای استفاده از منابع خارجی است.
وی همچنین ارتقای رتبه فضای کسب و کار ایران به 129 را نشاندهنده بهبود وضعیت اقتصادی کشور ارزیابی و خاطر نشان کرد: این درحالی است که گزارشهای جهانی از دیدگاه من با تورش همراه است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که بیشترین سرمایه گذاری خارجی در چه حوزهای بوده است، گفت: بیشترین سرمایه گذاری در بخش صنعت و معدن و انرژی بوده است.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که تحریمها تا چه اندازه بر تجارت خارجی ایران تاثیر گذاشته است، گفت: ایران هم اکنون با بیش از صد کشور در حال تبادل تجاری است و صادرات غیر نفتی ایران 24 درصد افزوده شده است بنابراین وقتی حجم تجارت کشوری افزایش مییابد یعنی تعاملش با اقتصاد جهان افزایش یافته و در این فضا طبیعی است که برخی مانعتراشی کنند اما واقعیت این است که وقتی جلوی تجارت ایران سدی زده شود روزی این رودخانه سرریز میکند.
وی درباره بدهی نفتی هند به ایران نیز گفت: رقم این بدهی هم اکنون پنج میلیارد دلار است اما این به معنی در خطر بودن پول نیست بلکه ما راه تبادل آن را پیدا میکنیم.
وزیر اقتصاد همچنین موضوع بدهی 20 میلیارد دلاری چین بابت نفت خریداری شده از ایران به کشورمان را رد کرد.
حسینی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که موضوع بدهی 20 میلیارد دلاری چین به ایران بابت خرید نفت از کشورمان تا چه اندازه صجت دارد؟ گفت: این موضوع صحت ندارد و من آن را تکذیب می کنم.
روز گذشته یک نشریه خارجی خبر داده بود که چین بابت نفتی که از دو سال پیش از ایران خریداری کرده 20 میلیارد دلار به کشورمان بدهکار است و درصدد این است که این بدهی را با فروش کالا تسویه کند.
وزیر اقتصاد همچنین درباره مشوق های در نظر گرفته شده برای سرمایه گذاران خارجی در ایران گفت: هیات امنای صندوق توسعه ملی مصوب کرد که 20 درصد منابع این صندوق برای جذب مشارکت به سرمایه گذاران خارجی تخصیص یابد.
وی افزود: پیش بینی این است که از 30 میلیارد دلار موجودی این صندوق تا پایان سال حدود شش میلیارد دلار به عنوان اولویت برای جذب سرمایه گذاری خارجی اختصاص یابد همچنین در لایحه بودجه سال جاری مجلس به دولت این اختیار را داد که دستگاهها بدون محدودیت بودجه عمرانی را درجهت پشتیبانی از طرحهای فاینانس اختصاص بدهند و نیز 10 میلیارد تومان به سازمان سرمایه گذاری اختصاص یافت تا به عنوان کمک به شرکتهایی که در جهت جذب سرمایه گذاری خارجی تلاش میکنند تخصیص یابد.
/3131
نظر شما