۸ نفر
۸ آبان ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۲
سراشیبی سنت به مدرنیته

شرایط امروز کشور در واقع تقابل بین سنت و مدرنیته است. نسل قدیم نگاه سنتی در اداره کشور دارد و نسل جدید خواستار نگاه مدرن و به روز در امور کشور است. جوامع امروزی به دو قسم هستند: مدرن و در حال گذار، جامعه در حال گذار جامعه‌ای  است که بخشی از آن مدرن و بخشی دیگر سنتی است.

نقص جامعه سنتی می‌تواند مبارزه با هر پدیده جدید و خوب دانستن هر پدیده قدیم باشد، همان‌طور که نقص جامعه مدرن می‌تواند مبارزه با هر پدیده قدیم و خوب دانستن هر پدیده جدید باشد، در حالی که به طور کلی زمان، هم پیشرفت دارد و هم انحراف، با پیشرفت زمان باید هماهنگی کرد و با انحراف آن مبارزه.

در جوامع مدرن غربی و اروپایی، مردم به جای مکلف بودن محق هستند و حقوقی دارند، به عبارت دیگر بیشتر به حقوق خود توجه دارند تا به تکالیف خویش. یکی از پایه‌های اصلی مدرنیته عقلانیت است و در آن مدیریت دینی به صورت گذشته معنایی ندارد بلکه مدیریت را صرفاً یک تخصص می‌بیند و توسعه پایدار و علوم جامعه‌شناسی، اقتصاد و مانند اینها در آن نقش بسزایی دارد.

در جوامع غربی و اروپایی، برای گذر از سنت به مدرنیته قدم اول سکولاریسم است. جدایی نهادهای حکومتی و دولتی از نهادهای دینی؛ البته این بدان معنا نیست که نهادهای دینی، دیگر نباید در مورد مسائل عمومی و سیاسی صحبت کنند بلکه نباید دیدگاههای آنها مبنای سیاست‌گذاری‌های عمومی جامعه قرار گیرد. متأسفانه به علت نحوه مدیریت کشور و تنزل جایگاه روحانیت در بین مردم، ناخواسته در درازمدت به این سمت در حال حرکت هستیم. البته در جامعه اسلامی ایران نمی‌توان سنت و مدرنیته را به راحتی به شرایط موجود تعمیم داد.

شرایط فعلی کشور بیانگر یک پارادوکس یا گسست عمیق فکری میان نسل گذشته و نسل جدید است. نسل گذشته یا همان سنتی، بر پایه ارزشها و باورهای دینی، روحیه انقلابی‌گری، پایبند به سنت‌ها و روحیه تقلید است و نسل جدید به شدت سیاست‌گریز، خواستار آزادیهای فردی و اجتماعی از جمله آزادی بیان و گفتگو و معمولاً به دنبال عقل‌گرایی، صلح و تعامل با دنیای بیرونی و...

باید بپذیریم که در طول تاریخ همواره نسلهای جدید بر سر باورهای نسلهای پیشین خود شوریده‌اند و باید با این واقعیت کنار بیاییم که نسل جدید متفاوت از نسل گذشته فکر می‌کند و تمایل به هدایت از سمت حاکمیت ندارد. نسل جدید جامعه ما قائل به سیاستهای رادیکالی و به اصطلاح انقلابی نیست و از این نوع تفکر در دنیای امروز دوری می‌کند. اصلاحاتی که در دهه‌های گذشته باید نرم و زیرساختی و در طول زمان انجام می‌شد و از تنش به وجود آمده میان جوانان دهه‌های مختلف جلوگیری می‌کرد با نگرشها و دیدگاههای رادیکالی به سرانجام نرسید و اکنون ظرفیت تحمل نسل جدید به مثابه سدی پرآب و سرریز شده است.

نسل جدید به دنبال افق آینده در جامعه است و نسل قدیم بر محور افق تاریخی قدیم به جلو می‌رود. ما از گسست نسلی عبور کردیم و به سمت تقابل نسلی که رویکرد منفی یک نسل به نسل دیگر است در حال حرکت هستیم و معمولاً نسل جوان‌تر علیه نسل مسن‌تر اقدام می‌کند. در ایران به دلیل رسوخ دین در نهاد مردم جهت‌گیری به سمت مدرنیته به معنی پایان عصر دینی و اخلاقی نیست.

اما در شرایط فعلی جامعه، تنها راه حل ممکن نه انقطاع سنت است و نه تسلیم آن، بلکه راه‌حل برون‌رفت از بحران و پیشرفت جامعه کنار نهادن تفکرهای رادیکالی و تمرکز بر توسعه پایدار و به عبارت دیگر بها دادن به اقتصاد، مسائل اجتماعی و... است.

برای مواجهه منطقی با پدیده شکاف نسلی، سیاستمداران باید فرهنگ گفتگو، انعطاف‌پذیری و مدارا را بپذیرند و درک منطقی از موضوع داشته باشند نه آنکه دولتمردان به جای پیدا کردن راه حل مناسب، خود صورت مسئله باشند برای نسل جدید. در واقع هرگونه لجاجت و سرسختی و تقابل میان نسلها از سوی دولتمردان در طول زمان محکوم به شکست است.

دکتری برنامه ریزی شهری

کد خبر 1688891

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین