دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

نرگس ملک‌زاده، معلم:«دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند، آن‌ها فرزندان نسلی هستند که خودشان معترض خاموش‌اند، این والدین در خانه‌ها حرف می‌زنند و اعتراض می‌کنند، بنابراین ذهن این نسل درون خانواده و به کمک ابزار قدرتمندی به‌نام رسانه شکل گرفته و به طریقی از اطلاعات سیراب شده‌اند. »

ایرن مهرگان: صحبت از دهه هشتادی‌ها هرچند که طی روزهای اخیر شنیده می‌شود اما این نسل و آنچه که بر آنها گذشته،‌ فقط مختص این روزها نیست،‌ این نسل، دنباله و پیوست نسل‌های قبل از خودش است که با شرایطی متفاوت روبه‌رو شده، امکانات بیشتری داشته و مجهز به وسایل ارتباط جمعی بوده و همین عامل باعث شده تا نه فقط با حلقه دوستان خودش که با حلقه‌ای بسیار بزرگتر در سراسر جهان ارتباط داشته است.

بر همین اساس گفته می‌شود که جهان این نسل متفاوت از نسل گذشته است. خبرآنلاین طی روزهای گذشته، در قالب‌های مختلفی اعم از گزارش و گفت‌وگو و یادداشت به این نسل و ویژگی‌ آن پرداخته است، در این مطلب مروری داریم به نظرات هفت کارشناس که به طور مشخص درباره خصوصیات دهه هشتادی‌ها صحبت کرده‌اند.

شهلا کاظمی‌پور،‌ جمعیت‌شناس و عضو هیئت علمی بازنشسته دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران:

دهه هشتادی‌ها اصلاً از جامعه دور نیستند، دیگر برای دیدن اتفاقات، تحولات، اختلاس‌ها و سایر حوادث، نیازی به داخل خیابان بودن نیست، همه‌چیز را در همان فضای مجازی می‌بینند، من وقتی با این نسل صحبت می‌کنم متوجه می‌شوم به مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اشراف دارند.

من از دو جنبه این نسل را تحلیل می‌کنم. یکی این‌که نسل‌های قبلی در خانواده‌های پرفرزند بزرگ شده بودند، مثلاً دهه شصتی‌ها در خانواده‌هایی با میانگین ۶ الی ۷ فرزند بزرگ شدند، به مرور این وضعیت در دهه هفتاد به چهار فرزند رسید و در دهه هشتاد به دو فرزند کاهش پیدا کرد، بنابراین ما با کاهش تعداد فرزند و بعد خانواده مواجه هستیم. این تفاوت جمعیتی در بعد خانواده سبب می‌شود خانواده‌ها به‌دلیل کم بودن تعداد فرزند بیشتر به تربیت، تحصیل و تامین نیازهای فرزندشان اهمیت دهند، لذا نیازهای فرزندان در این نسل زودتر تامین و به سرعت پاسخ داده می‌شود.

تفاوت دیگر، بحث تکنولوژی‌های ارتباطی است، نسل قدیم در کانون خانواده بزرگ می‌شدند و خواسته‌های آن‌ها محدود به همان خانواده بود، شاید حتی دوچرخه هم نداشتند، اما دهه هشتادی‌ها نه تنها خیلی راحت به این خواسته‌ها رسیدند، مثلاً داشتن چیزی مانند تلفن همراه، بلکه به قدرت و سرعت تکنولوژی‌های ارتباطی آشنا شدند و با آن‌ها رشد پیدا کردند، بنابراین جهان این نسل دیگر کانون خانواده نیست، حتی تهران و ایران هم نیست، جهان این نسل بسیار بزرگ است.

بحث دیگری هم وجود دارد، معمولا افراد سه نوع بلوغ دارند، یکی بلوغ جسمی، دیگری بلوغ عقلی و آخر بلوغ اجتماعی، در گذشته بلوغ اجتماعی با تاخیر صورت می‌گرفت، اما بلوغ اجتماعی برای دهه هشتادی‌ها خیلی سرعت گرفته است؛ آن‌هم به‌خاطر این‌که اگرچه کرونا همه را خانه نشین کرد اما این گروه با کمک شبکه‌های اجتماعی توانستند با دوستان، هم‌سالان، و افراد مختلف ارتباط بگیرند، بسیاری از آن‌ها به زبان‌های مختلف مسلط شدند تا به کمک شبکه‌های اجتماعی بتوانند خلا و تنهایی دوران کرونا را سپری کنند.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

محمدتقی فلاحی، معلم:

این نسل دنبال هویت مستقل خودش است، اگر به‌دنبال یادگیری مهارتی است یعنی می‌خواهد با آن امکانی برای بروز اجتماعی داشته باشند. به‌نظرم در این‌جا فردیت برجسته است، اما این رشد فردیت بستر اجتماعی نیاز دارد، بستری که این دانش‌آموزان ممکن است در مرحله اول اصلاً به آن فکر نکنند و بیشتر جنبه فردی ماجرا مدنظرشان باشد اما مطمئناً از یک جایی به بعد متوجه می‌شوند که اگر آن بستر اجتماعی نباشد فردیت خودشان هم نمی‌تواند بروز کند.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

مهدی قوامی‌پور، جامعه‌شناس:

برخی از محققان و تحلیلگران از ظهور پدیده‌ای جهانی به نام «نسل زِد» (Z Generation) که در سطح جهانی و بومی در برگیرنده متولدین نیمه دوم دهه هفتاد و کل دهه هشتادی‌هاست یا شکاف و تقابل نسلی در جهان سخن می‌گویند که در کشورهایی با تحولات ایدئولوژیک نظیر ایران، این شکاف شدت بیشتری به خود گرفته است. شکافی که تحت تاثیر تحولات تکنولوژی و فناوری‌های اطلاعاتی و توجه بیشتر والدین به رشد روحی و روانی فرزندان خود طی یکی دو دهه اخیر رخ داده و نشان دهنده وجود منافع، مطالبات و تعصبات ناسازگار در بین این نسل و نسل‌های پیشین است که در ایران علاوه بر تقابل «سنت و مدرنیته»، جنبه‌های سیاسی و اعتقادی نیز یافته است.

در مقابل، گروهی از محققان ضمن پذیرش تفاوت‌های نسلی به ویژه در نسل دهه هشتاد، با تأکید بر پیوند اقتصادی بین نسل دهه هشتادی‌ با نسل‌های پیشین، اصولاً به موضوع شکاف و تقابل بین نسلی با دیده تردید می‌نگرند و عمده مشکل را در شکاف بین فرهنگ رسمی و غیر رسمی و بحران ناکارآمدی نظام حکمرانی در کشور می‌بینند. اما به نظر می‌رسد واقعیت جایی بین این دو نگاه ایستاده باشد. یعنی ما از یک سو با نسلی مواجه هستیم که در برخورد با نسل پیش، یک شکاف و تقابل جدی را بروز می‌دهد.

نسلی که به شدت بر وجوه مدرن زندگی تکیه و تأکید دارد و به نادیده‌انگاری و گاه ضدیت با سنت بر می‌خیزد؛ اما از سوی دیگر، وابستگی این نسل به نسل یا نسل‌های پیشین صرفاً اقتصادی نیست، بلکه آنچه که امروز شاهد آنیم نتیجه منطقی یا امتداد معقول تحولات اجتماعی و اقتصادی چند دهه اخیر در ایران است. تحولات اقتصادی- اجتماعی‌ای که منجر به شکل‌گیری طبقه متوسط مدرن شد و آرام آرام «سبک زندگی» (Life Style) و زندگی روزمره ایرانیان را تغییر داد که یکی از جلوه‌های آن را در گذران اوقات فراغت خانواده‌های ایرانی و در کافه و کافه‌گردی جوانان می‌توان دید. فضاهای جدیدی که امکان نوعی تجربه و معنای جدید از زندگی را فراهم می‌کنند و هم زمان به نمایش می‌گذارند.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

محمدرضا نیک‌نژاد، معلم:

به نظرم مهمترین ویژگی این نسل جسارت است که از یک دانایی به معنای آگاهی بیشتر برمی‌آید؛ در نسل‌ها گذشته فرزندان در خانه، مدرسه و جامعه تحت تاثیر بزرگترها بودند، طوری‌که تصور می‌شد دانا کسی است که سن بیشتری دارد، اما امکانات و شرایط امروزی جوامع در جهان و ایران سبب شده این تابو شکسته شود، یعنی اقتدار دانایی که نزد بزرگترها بود شکسته شده و همچنین کتاب‌های درسی چیزی نیست که این بچه‌ها از آن یاد بگیرند.

فضای مجازی و افزایش آگاهی‌ها سبب شده این نسل به جایی برسند که خودشان را محور دانایی بدانند، قبل‌تر تنها منبع اطلاعات دادن به دانش‌آموزان معلم بود، اما الان خود دانش‌آموزان مطالبی بیان می‌کنند که گاهی من هم از آن اطلاع ندارم یا اطلاعات اندکی دارم، این بچه‌ها دیگر معلم را دانای مطلق نمی‌دانند و البته قبل از آن پدر و مادر را دانای مطلق نمی‌دانند.

پیش از این‌که این دهه هشتادی‌ها دست به اعتراض علیه ساختارهای اجتماعی فرهنگی سیاسی بزنند در خانه‌ها اعتراض کردند اما پدر و مادرها به‌دلیل ارتباط حسی سعی کردند خودشان را با مطالبات فرزندان تطبیق دهند، دانش‌آموزان در مدرسه هم اعتراض کردند اما مدرسه به دلیل یک نهاد اجتماعی که بسیار به خانه نزدیک است این فرزندان را تحمل کردند و تغییراتی انجام دادند، حالا این اعتراضات به جامعه رسیده است اما تا الان متاسفانه حاکمیت نمی‌خواهد خودش را تغییر بدهد.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

مصطفی آب‌روشن، جامعه‌شناس:

بطورکلی نسلی که از آن به‌عنوان دهه هشتادی نام می‌بریم انعکاس و محصول رویکرد پست مدرنیستی در جامعه ایران است. این تئوری که نام دیگرش ساختار شکنی است، اصول و مولفه‌های سنت و مدرنیته را به چالش می‌کشد و در حالت تردید و نفی قرار می‌دهد. مصرف کننده رویکرد پست مدرن، طالب کثرت‌گرایی، سیالیت و مخالف سرسخت هرگونه وحدت‌گرایی است. این نسل بر اساس آموزه‌های پست مدرنیستی، هرگونه رفتاری که به اقتضای سنتی بودن، از حرمت اجتماعی برخوردارند را به‌چالش بنیادی فرا می‌خواند.

گفتنی است که سبک تربیتی والدین امروزی، برخلاف اصول خانواده‌های سنتی و اقتدارگرا که فرزندان امکان و فرصت ابراز وجود نداشته‌اند، بر مبنای گفتگو و الگوهای متقاعد کننده شکل گرفته، لذا دهه هشتادی‌ها بر اساس نوع اجتماعی شدن‌شان، آزادی و مطالبه‌گری آموخته شده در نظام خانواده را، به ساختار سیاسی نیز تعمیم داده‌اند؛ دهه هشتادی‌ها بر خلاف نسل ما در دل تکنولوژی و شبکه‌های اجتماعی متنوع رشد کرده و کمترین رابطه را با رسانه‌های رسمی داشته‌اند در واقع عوامل اجتماعی شدن نسل جدید، تفاوت معناداری با شیوه تربیتی نسل ما دارد لذا آن اطاعت‌پذیری و حرف شنوی که نسل سنتی بر آن تاکید داشته و برای ما ارزش محسوب می‌شد برای اعضای جدید جامعه تبدیل به امری ضد ارزش شده است، زیرا چارچوب نظری حاکم بر تفکرات نسل جدید، انتقادی است. جالب است بدانید که در گذشته رابطه خانواده با فرزند، یک رابطه‌ی مکانیکی و یکسویه بود یعنی خانواده فرزند را اجتماعی می‌کرد اما امروزه فرزندان نیز در حوزه مطالبه‌گری سیاسی و مدنی والدین را اجتماعی می‌کنند.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

نرگس ملک‌زاده، معلم:

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند، آن‌ها فرزندان نسلی هستند که خودشان معترض خاموش‌اند، این والدین در خانه‌ها حرف می‌زنند و اعتراض می‌کنند، بنابراین ذهن این نسل درون خانواده و به کمک ابزار قدرتمندی به‌نام رسانه شکل گرفته و به طریقی از اطلاعات سیراب شده‌اند. این نسل متوجه شدند نسل قبل‌تر از آن‌ها با گفت‌وگو به نتیجه نرسیدند بنابراین به شکل میدانی اعتراض کردند. این نسل سطحی‌نگر نیستند بلکه پرسش‌گرند، لبریز از اطلاعات هستند و به‌دنبال این هستند که به مطالبات‌شان کیفیت بدهند. آن‌ها به‌دلیل تضاد و تعارضی که میان جامعه و خودشان می‌بینند درصورت وجود فرصت اعتراض هم می‌کنند.

دهه هشتادی‌ها در این اعتراضات متولد نشده‌اند/ آنها دانا، ضدسنت، فردگرا و پرسشگر هستند

۴۷۴۷

کد خبر 1694680

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • هادی آقا IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    عالی بود
    • سکینه IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      معرکه بود معرکه.زیبا دربر گیرنده علم روز و آگاهی در بیان سپاس
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    وای به حال فردای مملکت با این آدم هاش !!؟
    • سکینه IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      46 96
      دوست عزیز می دانی ایمان و رشد از کجا نشات می گیرد ؟ یک .جسارت در تغییر .دو.دانش اجتماعی و تلاش برای راههای بهتر زیستن .سه .ویران کردن افکار غلط کذشتگان و نابودی خرافه .ودر آخر جستجوی علم .اینها راه رسیدن به ایمان و کمال و زندگی بهتر است .که ده هشتادیها در حال بوجود آوردن آن هستند .(دانشمندی گفت در راه اول علم خدا را انگار خواهی کرد و در انتهای راه خدا منتظر توست چون او را یافته ای.برای ورود به دروازه علم باید ویران کنی تا در انتها ساخته محکمی داشته باشی)
    • nastarannargesi IR ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
      59 14
      الان داریم تو خوشی شنا میکنیم؟ ....دهه هشتادیها این خوشی ر از ما نگیرین 😏
    • کنکوری IR ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
      وای بحال خودت با این مغز نداشته ت
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    و البته بسیار شجاع و نترس، امید ما به اونهاست
    • IR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      بی ادب وگستاخ و وحشی هستند
  • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    دریاچه ای به عمق نیم سانت
    • مهدی IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      نیم سانت عمق دهه هشتاد به مراتب عمیق تر از عمق درک و اندیشه نسل ها ما قبل است که امروز این وضعمونه
    • مهدی IR ۲۳:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
      نیم سانت عمق دهه هشتاد به مراتب عمیق تر از عمق درک و اندیشه نسل ها ما قبل است که امروز این وضعمونه
    • DE ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
      لابد شما چاه شجاعت و عمل و وطن پرستی و ... هستید!!! اگه نسل های شما و قبل عمق داشتید پس چرا کشور این جوری رو هواست؟؟؟
  • بی نام IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    خیلی بزرگ نکنید
  • IR ۱۴:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    به کارشناسهاتون بگید یکم از شمال تهران خارج بشید.
  • خان IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    کو گوش شنوا ... بین مسئولین و این نسل اختلاف سنی زیادی وجود دارند و درکی از این موضوعات ندارند و میخواهند به هر طریقی اینها خاموش کنند. باید با منطق و درک متقابل جلو رفت . تا بدنر نشده مسئولین رویکرددها رو عوض کنند قانونها عوض کنند و شکل دهند
  • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    سلام.نظرات این معلمین این اساتیدبزرگوار واقعا ارزشمند بودن.درود بر خودتان وعلمتان.دهه هشتادی اوج پیشرفت است.به فکرش باشید مسولین محترم.
  • IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    دهه هشتادی فرشته هستن.فعال هستن.مستقل هستن.انتخابگر هستن.باظرفیت هستن.باید مسولین به فکر دهه هشتادی باشن.
  • مهدی از شیراز IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    اگر عمری باقی باشد تا پنج سال دیگر امیدوارم که دهه نودی ها را ببینم .... مطمئن باشید آنها عجیبتر هستند و دیدن دارند .... و اگر با دهه هشتادی ها بر بخورند عجیبترین افراد در طول تاریخ خواهند بود همانطور که نسل ما دهه چهل را نسل تکرار نشدنی در تاریخ می خوانند آنها هم عجیب‌ترین نسل در طول تاریخ خواهند بود
  • IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    ضد سنت ؟؟....بعضی حرکتها خلاف دستورات دینه و دین برای همه دهه هاست .
  • علی IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    چقدر سطحی و منفعل این باصطلاح کارشناسان نظراتی را بیان کرده اند و با زبان بی زبانی از این نسل جوان البته برخی از دهه هشتادی ها که تربیت خانوادگی ندارند و رها شده در فضای مجازی رشد و نمو کرده اند را افراد دانا، آگاه، باجسارت و سنت شکن و اجتماعی و... معرفی کرده اند!!!! در حالی که این ها لوس، نادان، لج باز، بی فرهنگ، بی ادب، بی نزاکت، بی حیاء، بی غیرت، بی هدف، مسئولیت گریز، خوشگذران، ولنگار، بی ایمان، بدون پایبندی به مقررات اجتماعی و در یک کلمه، بی فرهنگ و تربیت نشده هستند. پدر و مادر های این افراد تربیت نصفه و نیمه ای داشته اند و بدلایلی این بچه‌ها را رها کرده و ولنگار و بی بندوبار بزرگ کرده‌اند.
  • امید IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    من بانسل 60 و70 و80 هرسه تا کارکردم این نسل هشتادیهافردگرا وپرسشگر ونیز بسیار خودخواه وسطحی نگر وپرتوقع هستند واهل تعقل ومسئولین پذیراصلا نیستن وبدون تلاش وکار وزحمت توقع بالاترین توجه وامکانات رادارند هرچند این نسل بیشترین امکانات رابه نسبت نسل‌های قبل داشته ولی غرق درفضای مجازی سازماندهی شده دشمن شده ودچارخلا درونی وعدم تعادل فکری واخلاقی وسرد گمی است وباید توسط مشاوران خبره مدارس ودان‌شگاهها راهنمایی وکمک شوند وگرنه خطربزرگی برای این نسل بوده وکشور درآینده ضررمیکنند
  • امید IR ۲۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    من بانسل 60 و70 و80 هرسه تا کارکردم این نسل هشتادیهافردگرا وپرسشگر ونیز بسیار خودخواه وسطحی نگر وپرتوقع هستند واهل تعقل ومسئولین پذیراصلا نیستن وبدون تلاش وکار وزحمت توقع بالاترین توجه وامکانات رادارند هرچند این نسل بیشترین امکانات رابه نسبت نسل‌های قبل داشته ولی غرق درفضای مجازی سازماندهی شده دشمن شده ودچارخلا درونی وعدم تعادل فکری واخلاقی وسرد گمی است وباید توسط مشاوران خبره مدارس ودان‌شگاهها راهنمایی وکمک شوند وگرنه خطربزرگی برای این نسل بوده وکشور درآینده ضررمیکنند
  • محیا IR ۰۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    57 51
    منم یه دهه ی شصتی مفلوک هستم که مادر یه دهه نودی هستم چیزهایی که به اجبار بخودم قبولاندن نمیزارم و نذاشتم به خورد دخترم بدن وای به روزی که دهه نودیا بزرگ بشن دهه ی نودیا مادر و پدرای باسواد و ،،،،،،،،،،، دارند همون مادر و پدرایی که آرزوی خونه و ماشین تو این حکومت دارند
  • IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    دانا در نفی داشته ها و مسخ غرب شدگی خلاصه میشود؟ یعنی همه علمای قوم و والدین این قشر نادان بوده اند که سنت ها را نفی نکرده اند و ایران را به دندان گرفته و از گزند دشمننش حفظ کرده اند؟ اصلاحات کجای معادله ایران پناهی و توسعه ملی و دشمن شناسی و تدبیر و امید بوده ایت که مدعی شناخت نسل ها و نسخه پیچی برای ملت است. قضاوت با خوانندگان محترم