پدر و مادرها در هنگام رشد کودکانشان، وسایل بازی و محل سرگرمی کودکان را کنترل میکنند تا مبادا بر اثر تصادف یا سقوط به خاطر اختلاف سطح دچار آسیب دیدگی جسمانی شوند و به طور کلی تمام تلاش و دقت خود را در محیط منزل و محل بازی کودکان خود به کار میگیرند تا ایمنی لازم در آنها وجود داشته باشد. با تمام اینها، بعد از ورود به جامعه با وجود دلسوزی و مشارکت خانوادهها، دولت و نهادهای مربوطه مسوولیت ایمنسازی جامعه را به عهده دارند.
بسیار اتفاق افتاده که پسر یا دختری هنگام دوچرخه سواری یا بازی در کوچه بر اثر تصادف جان خود را از دست داده یا دچار نقص عضو شده است. اضطراب خانوادهها هنگام خروج فرزندان از خانه تا برگشتن آنها موجب فرسوده شدن اعصاب و روان آنها میشود این در حالی است که متاسفانه پیادهروها و اماکن بازی و سرگرمی کودکان حتی محیط مدارس از ایمنی لازم برخوردار نبوده و علاوه بر کودکان، سالمندان، معلولین و نابینایان با خطرات متعددی در جامعه روبهرو هستند.
ایمنسازی جامعه در کشورهای پیشرفته بر اساس الگوهای نظری و کاربردی بوده و بهترین الگو برای رسیدن به استانداردهای لازم، الگوهای جامعه ایمن هستند که در حال حاضر در چند منطقه از تهران این ضوابط پیاده شده و امید است در سرتاسر کشور ایمنسازی پیادهروها، پارکها و مدارس به صورت یک رسالت عمومی اجرا شود.
ایمنسازی جامعه برای اصناف و همینطور سایر مشاغل نیز باید در مسیر جامعه ایمن در نظر گرفته شود. علاوه بر ایمنی فیزیکی، ایمنسازی رفتاری یعنی پیشگیری از خشونتهای خانگی نیز لازم است چرا که خشونتهای خانگی اعم از خشونت علیه زنان و کودکان و تنبیه بدنی و رفتاری آنها در جامعه ما روزانه باعث بروز آثار آزاردهندهای میشود که عواطف اجتماعی و احساسات مردم بر اثر اینگونه حوادث آسیب میبیند.
توزیع عادلانه ایمنی در سطح شهرها و مناطق مختلف تهران و رفع خطرات جانی و رفتاری از جامعه باید به عنوان یک وظیفه ملی و دینی برنامهریزی و اجرا شود. علاوه بر شهرداری که در این زمینه دارای وظایف ذاتی بوده و در حال برنامهریزی و تلاش است، اورژانس، آتشنشانی، نیروی انتظامی، آموزش و پرورش، استانداری و فرمانداریها، وزارت راه و ترابری و نهادهای حمل و نقل باید به صورت ترکیبی نسبت به ایمنسازی جامعه برای اعضای آن حرکت کنند.
ایمنی جسمی و روحی باعث سرعت گرفتن روند رشد و بالندگی فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در جامعه شده و از این طریق میتوان به اهداف خودکفایی واقعی دست یافت.
*رفتارشناس و آسیبشناس اجتماعی
47234
نظر شما