سمیه علیپور: نشست خبری پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران: سینما حقیقت صبح سهشنبه دهم آبانماه با حضور شفیع آقامحمدیان دبیر، حسین خورشیدی قائممقام اجرایی، شهنام صفاجو مدیر روابط عمومی جشنواره و جمعی از اهالی رسانه در تالار سینما حقیقت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.
در ابتدای این نشست صفاجو با ارائه توضیحاتی در مورد جشنواره گفت: «این دوره از جشنواره سینماحقیقت از 16 آبانماه فعالیت خود را در سینماهای فلسطین، سپیده و سالن سینما حقیقت آغاز میکند و مراسم اختتامیه در دو بخش بینالملل و ملی برگزار میشود که مراسم اختتامیه بخش بینالملل 19 آبانماه و مراسم اختتامیه بخش ملی 21 آبانماه در تالار وحدت برگزار خواهد شد.»
مدیر روابط عمومی جشنواره ادامه داد: «900 فیلم به دبیرخانه این دوره از جشنواره رسید که از این تعداد 56 درصد از آثار سینماگران شهرستانی بود و 44 درصد به فیلمهای سینماگران تهرانی اختصاص داشت.»
دبیر جشنواره به عنوان دومین سخنران نشست اظهارات خود را با توضیحاتی درباره بخش بینالملل آغاز کرد و گفت: «در بخش بینالملل 400 اثر از 57 کشور دریافت کردیم و از این تعداد هیئت انتخاب 44 اثر مستند را در بخشهای مستند بلند، نیمهبلند و کوتاه پذیرفتند. در بخش بینالملل 9 اثر از ایران حضور دارد که کار آنان در رقابت با فیلمهای خارجی سخت است.»
آقامحمدیان درباره کارگاههای آموزشی که در حاشیه جشنواره برگزار خواهد شد، گفت: «سه ورکشاپ مستند پرتره، تحقیق و مستند بحران با نگاهی به بیداری اسلامی در کنار جشنواره برپا میشود. در بخش مستند پرتره محمد تهامینژاد و دکتر مشیری، در بخش تحقیق دکتر لیلا پانیتا به همراه یکی از اساتید دانشگاه هنر حضور خواهند داشت. کارگاه آموزشی مستند بحران نیز با حضور خالد موئیض از تونس برگزار میشود.»
او با اعلام این خبر که در جریان برگزاری جشنواره از کتاب «اقتباس در سینما» نوشته فرشاد فرشتهحکمت رونمایی خواهد شد، گفت: «یک پکیج جدید از مستندهای خودمان را در جریان این جشنواره به بازار عرضه خواهیم کرد. سه فیلم مجزا در این پکیج جای گرفتهاند.»
دبیر جشنواره درباره تقدیرها گفت: «جورج شکور نویسنده لبنانی هنرمندی خارجی است که در جشنواره تقدیر میشود و همچنین از میان چهرههای برجسته ایرانی در حوزه مستند از استاد پرویز بهرام برای یادگارهایی که در زمینه نریشین مستند از ایشان داریم و محمدعلی فارسی و محمدحسین جعفریان دو مستندساز تقدیر خواهیم کرد.»
او اظهار امیدواری کرد بر اساس رایزنیهای صورت گرفته از این پس صفحهای ثابت از یک نشریه سینمایی به سینمای مستند اختصاص پیدا کند و گفت: «از سال آینده شاهد برگزاری هفته فیلم مستند در شهرستانهای مختلف کشور خواهیم بود. همچنین در مورد برگزاری هفته فیلم مستند ایرانی در خارج از کشور نیز برنامهریزیهایی کردهایم که احتمالا نخستین برنامه آن تا پایان امسال و در تاجیکستان برگزار خواهد شد.»
آقامحمدیان با اشاره به تولید 50 فیلم مستند از سوی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در مورد تولید آثار سینمایی گفت: «امسال نسبت به سال قبل تعداد تولیدات سینمایی پایینتر بود. سال قبل 11 فیلم سینمایی تولید کردیم و امسال شش هفت فیلم در دست ساخت داشتیم که در جشنواره فیلم فجر ارائه خواهند شد. برنامهریزی دقیقتر در مورد زیرساختهای مرکز و نوع عملکرد ما بعد از تشکیل سازمان سینمایی اتفاق خواهد افتاد.»
او همچنین اظهار امیدواری کرد امسال طبق وعده جواد شمقدری معاون امور سینمایی وزیر ارشاد سیمرغ بهترین فیلم مستند بلند در جشنواره فجر اعطا شود.
در ادامه جلسه خورشیدی گفت: «170 فیلم مستند در بخش مسابقه ملی با هم رقابت میکنند. 30 فیلم نیز در بخش بینالملل به نمایش درمیآیند که در کنار اینها 50 فیلم هم در بخش جنبی ملی و بینالملل اکران خواهد شد. در مجموع 250 فیلم در 500 سئانس به نمایش در میآید.»
قائممقام اجرایی جشنواره اظهار داشت: «40 نفر از مستندسازان، منتقدان و کارشناسان برجسته مسئولیت انتخاب فیلمهای جشنواره را برعهده داشتند. برای اولین بار امسال براساس گونههایی که در جشنواره تعریف شده شده بود، هیئتهای انتخاب مستقل آثار را ارزیابی کردند. در بخش جنبی جشنواره شاهد مرور آثار سه استان فارس، خراسان رضوی و گیلان خواهیم بود. همچنین آثار برگزیده جایزه بزرگ شهید آوینی و پنج اثر بخش بیداری اسلامی در جشنواره روی پرده خواهند رفت.»
سال قبل همزمان با شروع به کار چهارمین دوره جشنواره سینما حقیقت، سالن شماره دو سینما سپیده به عنوان سالن ثابت نمایش فیلمهای مستند تعیین شد.
آقامحمدیان در مورد ادامه نمایش فیلمهای مستند در این سالن گفت: «برای تمدید اجاره سالن سینما سپیده مذاکراتی انجام دادهایم که اگر امکان آن فراهم شود همکاری ما با این سینما ادامه داشته باشد، در غیر این صورت یا سراغ سینمای دیگری میرویم یا به صورت موقت فیلمهای مستند در همین سالن سینماحقیقت اکران میشوند.»
آقامحمدیان در مورد ادامه نمایش فیلمهای مستند در این سالن گفت: «برای تمدید اجاره سالن سینما سپیده مذاکراتی انجام دادهایم که اگر امکان آن فراهم شود همکاری ما با این سینما ادامه داشته باشد، در غیر این صورت یا سراغ سینمای دیگری میرویم یا به صورت موقت فیلمهای مستند در همین سالن سینماحقیقت اکران میشوند.»
او در پاسخ به سئوالی در مورد حضور مایکل مور در ایران گفت: «تماسهایی با ایشان داشتیم که نه به نتیجه مثبت رسیده و نه منفی. میدانیم که ایشان علاقمند هستند در ایران حضور داشته باشند، اما گویا مسائل کاریشان مانع میشود.»
خورشیدی در مورد حذف بخش فیلمهای چهار دقیقهای موبایلی گفت: «آثار رسیده به این بخش چندان ویژگیهای مورد نظر ما را نداشت. گویا افراد به درک درستی از خواست ما در این بخش نرسیده بودند، بنابراین چارهای جز حذف آن نبود.»
آقامحمدیان درباره بخش بیداری اسلامی جشنواره گفت: «فیلمهای خوبی به این بخش ارائه شده است. البته باید این را در نظر داشته باشیم که فعلا اغلب این فیلمها فرم گزارشی دارند و در سالهای آتی میتوان انتظار دریافت فیلمهای باکیفیتتری در این زمینه داشت.»
خورشیدی نیز یادآور شد مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی درصدد بوده پنج فیلم با این موضوع را آماده کند که از این تعداد به دلیل سختیهای تولید فیلم با موضوع بیداری اسلامی فعلا یک فیلم به طور کامل آماده و یک فیلم دیگر مراحل نهایی فنی را طی میکند.»
آقامحمدیان همچنین در مورد تعامل با شبکه مستند گفت: «امسال شبکه مستند جزو حامیان ما در جشنواره است و در طول سال از هشت فیلمی که به این شبکه ارائه کردهایم، هفت فیلم پخش شده است. ما در تلاش هستیم تعامل بیشتری با این شبکه داشته باشیم و زمینه مناسبتری برای نمایش آثار مستند فراهم کنیم.»
170 فیلم بخش ملی جشنواره سینماحقیقت در 9 بخش مستند آزاد، اجتماعی، پرتره، تاریخی، جنگ، دینی و آئینی، زیست محیطی، سیاسی و قومشناسی پذیرفته شدهاند. همچنین در ابتدای این نشست از پوستر پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران: سینما حقیقت با طراحی محمد یاراحمدی رونمایی شد.
58243
نظر شما