به عبارت ديگر اگر مجازاتي در اسلام اثر وهن آميز داشته و در اثر اجراي آن، دين مبين اسلام متهم به خشونت و پندارهاي غلط در بين مردم شده و به عبارتي آب به آسياب دشمن بريزد، هيچگاه شارع مقدس اجراي چنين مجازاتي را به مصلحت ندانسته است. اين نظر مورد اجماع جمهور فقهاي عظام اسلام اعم از شيعه و سني است.
در قضيه اجراي علني مجازاتها نيز برخي از مفسرين و شارحين كتاب خدا و سنت اهل بيت، اعتقاد دارند كه منظور از علني بودن اجراي مجازات، حضور تعدادي از مومنين از حيث نظارت عمومي بر اجراي مجازات بوده است، و هيچگاه هدف شارع مقدس، اجراي مجازات در آشكار عموم چند ده تا چند صدنفره مردم نبوده است.
يكي از مواردي كه مي توان از دیدگاه روانشناسي و جامعه شناسي كيفري از موجبات وهن دين اسلام تلقي كرد، همين موضوع است كه افراد بدون داشتن ظرفيتها و تحملهاي روحي و رواني، شاهد و ناظر اجراي مجازاتهاي سالب حيات نظير اعدام يا قصاص و سنگسارويا حتي شلاق باشند. درچنین حالتی اثر اصلي اجراي مجازات كه جلوگيري از ارتكاب مجدد جرم و گناه است، نه تنها تامين نشده، بلكه باعث تجري و گستاخ شدن ناظرين و شاهدين فاقد ظرفيت براي ارتكاب جرايم خشن مي گردد.
يكي از مشكلات جامعه امروزي اين است كه در كالبدشكافي جرايم، صرفا به اجراي مجازات اكتفا و بسنده شده است، در حالي كه مهمتر از اجراي مجازات از ديدگاه جرم شناسي، پيشگيري از وقوع جرم مي باشد. اگر ما علل ارتكاب جرم را به علل دروني و بيرونی تقسيم كنيم، عدم اشتغال و بيكاري جوانان و نيز عدم وجود سرگرميهاي سالم و كمبود اين سرگرميها در جامعه، موجب رخوت و نااميدي قشر جوان به ادامه زندگي در جامعه شده است. اين معضل را بايستي به معضل گرايش جوانان به مشروبات الكلي و مواد مخدر سنتي و شيميايي اضافه كرد. به حدي كه جوانان با مصرف اينگونه مواد و زايل شدن عقل و خردشان، مستعدتر و آماده تر براي ارتكاب جرم مي شوند.
هنگامي كه جواني نسبت به آينده خود، نااميد باشد، از لحاظ روانشناسي، اين جوان بسيار پذيراي مرگ و قطع زندگي مي شود. حال اگر چنين فردي با اين شرايط روحي و رواني و مصرف مشروب يا مواد مخدر، مرتكب قتل گردد، با علم به اينكه مجازات چنين عمل شنيعي اعدام است، به نتيجه دلخواه خود كه سلب حيات از خود است، خواهد رسيد. شايد بتوان افرادي را كه محكوم اعدام و قصاص شده و در حين اجراي حكم، چهره خنداني دارند را از اين ديد، نگريست.
با توجه به اينكه در زمان حكومت پيامبر گرامي اسلام و حضرت علي (ع)، كه مجريان به حق حدود الهي بودند، محدوده اطلاع رساني ايشان محدود به شهر اجراي مجازات بوده است، به عبارت ساده تر، هنگامي كه حدي از حدود الهي نظير سنگسار يا قصاص در حال اجرا شدن بود و از شهروندان ساكن آن شهر دعوت به نظارت مي گرديد، صرفا بخشي از شهروندان ساكن در آن شهر، از اجراي مجازات آگاه مي شدند كه همگي مسلمان و تابع احكام شريعت اسلامي بودند، اما اكنون با توجه به وجود تكنولوژي پيشرفته اينترنت و رايانه و ماهواره و مخابرات، كه اطلاع رساني درباره جزئي ترين امور افراد يك شهر را قابل گسترش در سطح كره زمين كرده است، بخش قابل ملاحظه اي از كشورهاي جهان (که بنا به دلايلي با اجراي حدود الهي از جمله مجازاتهاي سالب حيات مخالفت دارند) شاهدوبیننده اجراي علني اين مجازاتهاي اسلامي می شوندبنابراین با توجه به امكان فيلمبرداري و عكسبرداري ازصحنه اجرای مجازاتهاو پخش آن در بلاد و كشورهاي غير اسلامي اجرای علنی اینگونه مجازاتهااز مصاديق وهن اسلام خواهد بود
نظر شما