۱۶۱ نفر
۸ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۵
لطفاً برای دستگیری گوشی‌قاپ خیابان استاد معین تلاش نکنید!

فرض کنید این سارق معروف هم با تلاش فراوان پلیس دستگیر شود. ‌آیا جز این است که نحوه برخورد با او همان روش همیشگی خواهد بود که بیشتر شبیه است به «رپرتاژ تبلیغاتی برای گوشی‌قاپی به عنوان یک شغل پر درآمد»؟ 

 (توضیح: بر حسب اتفاق، این سارق معروف چند ساعت پس از انتشار این یادداشت دستگیر شد. دستگیری وی هیچ تاثیری در ضرورت طرح مطالب این یادداشت ندارد و بلکه آن را کاربردی‌تر می‌کند.)

فرض کنید این سارق معروف هم با تلاش فراوان پلیس دستگیر شود. ‌آیا جز این است که نحوه برخورد با او همان روش همیشگی خواهد بود که بیشتر شبیه است به «رپرتاژ تبلیغاتی برای گوشی‌قاپی به عنوان یک شغل پر درآمد»؟ 

پس از دستگیری گوشی‏قاپ، این بار هم این مراحل به ترتیب طی خواهد شد: ابتدا نمایی از پشت سر جناب سارق، به اطلاع ملت شریف می‌رسد. در این مرحله چون حکمی صادر نشده، طبق قانون نباید چهره متهم نشان داده شود.

در مرحله دوم، خبرنگاران به گرد او حلقه زده و از او مانند یک‌ کارشناس، رهنمود می‏طلبند که مردم بی‌پناه در برابر امثال او برای امنیت خود چه کنند. او به جای اینکه از مجازات هراسان باشد، با آرامش و افتخار مانند برنده المپیاد شروع به بیان تجربیات و دانش‌افزایی برای مردم می‌کند. (گویی هیچ راه دیگری برای رساندن هشدارهای لازم به مردم وجود ندارد).

در مرحله سوم، بدون اعلام تاریخ حضور متهم در دادگاه – بر خلاف روش مرسوم در دنیا که خبر دستگیری همراه با اعلام تاریخ اولین حضور در دادگاه است – پس از مدتی برای او حکمی در زمان و مکان نامعلوم صادر می‏شود که معمولا این حکم، اطلاع‏رسانی هم نمی‏شود. 

حال پرسش مهم این است که آیا سارق خیابان استاد معین پس از یک سال سرقت چند میلیاردی، احتمالی ولو اندک می‌دهد که قوه قضاییه پس از دستگیری و صدور حکم، تصویر او را منتشر کند؟ هرگز. او به خوبی می‌داند حتی برای جرم‌هایی به مراتب سنگین‏تر – یعنی جرائم درجه یک تا چهار که ماده ۳۶ قانون مجازات اسلامی تصریح به انتشار مشخصات متهم حتی در مرحله برگزاری دادگاه دارد - هیچ اقدامی صورت نمی‏گیرد. 

برای اینکه بفهمیم چرا این سارقان در کنار متجاوزان به نوامیس، اسیدپاشان و قمه‌کشان چنین جسور شده‌اند، به تاریخچه خبررسانی قوه قضاییه مراجعه کنید و ببینید آیا در این ۴۰ سال، چهره ۴۰ نفر از این دست مجرمان منتشر شده است؟ 

با این اوصاف، همین که یک سارق، مقداری در بازجویی‌ها مقاوم باشد و به نیمی از سرقت‌های خود اعتراف نکند، کافی است که ماهانه تا دهها و صدها میلیون تومان درآمد داشته باشد و هر از چند گاهی، احتمالا چند ماهی هم به زندان برود که برای به روز کردن شگردها بسیار مفید است. (بی‌جهت نیست هر گاه با مجرمی مصاحبه می‌شود سابقه چندین بار دستگیری دارد). به این ‌ترتیب، روند سه مرحله‌ای مذکور، مانند یک بسته تشویقی یا رپرتاژ تبلیغاتی برای افزایش تعداد سارقان عمل می‌کند. 

 یک گوشی‌قاپ، زورگیر و دیگر مجرمان خشن، گویی هر روز چنین پیامکی را از دستگاه قضا دریافت می‌کنند: «حفظ آبروی شما قبل از دستگیری با خودتان و حفظ آبرویتان بعد از دستگیری با ما. فرقی نمی‌کند چه بلایی بر سر جان و مال و ناموس مردم آورده باشید: تجاوز به عنف، زورگیری، قمه‌کشی، اسیدپاشی یا هر جرم دیگر». 

حال که پنهان‌سازی هویت و سرنوشت چنین مجرمانی، روند جاری قوه قضائیه است و به جای آنکه پس از دستگیری، اطلاع‌رسانی‌های پی در پی شروع شود، برعکس، روزه سکوت قضایی آغاز می‌شود، پس همان بهتر که همین تعداد موجود زورگیر در خیابان‌ها بچرخند و لااقل با روشهای مشوقانه و مجرم‌ساز اطلاع‌رسانی کنونی - که تضمین آبروی مجرم، بخش لاینفک آن‌ است - بر تعداد آنان افزوده نشود. 

من شخصا از تفسیر عملکرد ریاست محترم قوه قضاییه عاجز مانده‌ام. از یک طرف، انصافا مدیریتی متفاوت از گذشته به نمایش گذاشته‌اند. در هر گزارشی که از جلسات قضایی یا سفرهای استانی ایشان پخش می‌شود، به جای کلی‌گویی، یک یا چند مشکل اساسی مردم مورد تذکر و تاکید رئیس قوه قرار می‌گیرد که حاکی از اشراف دقیق و دغدغه‌مندی عمیق ایشان نسبت به مشکلات مردم است. از طرف دیگر، نمی‌فهمم چرا اصلاح نظام اطلاع رسانی قوه قضاییه که ناخواسته مجرم‌پرور است مغفول مانده است. قوه قضاییه عملا به صورت حافظ تضمینی آبروی مجرمان، از متجاوز و سارق مسلح گرفته تا اسیدپاش و چاقوکش درآمده است. 

جناب آقای اژه‌ای! لطفا خبر خبرگزاری میزان(کد خبر ۳۹۹۹۰۴) را ملاحظه کنید. فقط در طول دو ماه، پانزده مورد ضرب و شتم پرستاران همراه با شکستگی بینی،دنده، چاقو در بدن و ...توسط همراهان بیمار گزارش شده است. طبق همین گزارش مدیران بیمارستان‌ها به دلایلی، بسیاری از موارد را اصلا گزارش نمی‌کنند. حال، در سایت همان خبرگزاری میزان جستجو کنید. ببینید حتی یک مورد از اعلام مجازات عاملان ضرب و شتم کادر درمان را تا امروز (شهریور ۱۴۰۳) اطلاع‌رسانی کرده است؟! (گزارش مربوط به سال ۱۳۹۶ است). اگر قانونی وجود داشت که هر کس کادر درمان را مورد ضرب و شتم قرار دهد با تصویر معرفی خواهد شد کمتر کسی جرئت می‌کرد با پرستاران چنین کند. 

عکسهای خصوصی یک دختر به خاطر انتقام‌جویی از طرف یک فرد خبیث، در جامعه می‌چرخد و گاهی به خودکشی او منجر می‌شود، اما تصویر عامل انتشار عکسها تا ابد در اسرارخانه قوه قضاییه باقی می‌ماند! آیا اگر عامل انتشار عکسها می‌دانست اولین مجازاتش انتشار تصویر خودش است چنین بی پروا اقدام می‌کرد؟

حتی در مورد قاپ‌زنی کیف و موبایل که از معضلات جامعه امروز شده است، قانون به رئیس قوه برای معرفی فرد سارق اختیار داده است. طبق تبصره ۲ ماده ۳۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری، «انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده در محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم است، در صورتی‌که به عللی از قبیل خدشه‌دارشدن وجدان جمعی و یا حفظ نظم عمومی جامعه، ضرورت یابد، به درخواست دادستان کل کشور و موافقت رییس قوه قضاییه امکان‌پذیر است.»

 پیشنهاد مشخص این یادداشت این است: تعدادی از جرائم که به شدت زندگی مردم را مختل کرده و با جان و مال و ناموس آنان سر و کار دارد و بسیاری افراد را گاهی تا آخر عمر از زندگی ساقط می‌کند ابتدا مشخص شود؛ جرائمی مانند اسیدپاشی، زورگیری، شهادت دروغ، تجاوز به عنف، حمله به کادر درمان توسط همراهان مریض، قمه کشی، انداختن عمدی خود جلوی ماشین برای خسارت، انتشار عکسهای خصوصی افراد، اجیر کردن شرخر و هر جرم دیگری که مردم را ذله کرده است. 

سپس مرحله اساسی آغاز شود و آن سلب اختیار از قوه قضاییه برای مخفی نگه‌داشتن هویت این مجرمان پس از صدور حکم دادگاه است؛ یعنی دستگاه قضایی موظف به معرفی آنان - با رعایت حد و حدود و شیوه‌نامه مشخص -  لااقل در یک پایگاه اطلاع‌رسانی خاص باشد. 

طبعا این یک پیشنهاد اولیه و نیازمند به کار کارشناسی دقیق از جنبه‌های گوناگون است. اما به هر حال روشن است که اگر اساسا شبیه چنین قانونی اجرا  نشود، همچنان عده‌ای ولو اندک، جامعه را به صورت جنگل می‌بینند و می‌دانند هر غلطی بکنند آبرویشان محفوظ است. در چنین جنگلی است که یک فرد به خود اجازه می‌دهد با خیال راحت، در مدت کوتاهی هفت هزار بار برای اورژانس مزاحمت تلفنی ایجاد کند و افرادی را به کام مرگ بکشاند و در عین حال هویتش مخفی بماند. البته مردم هم همچنان بی‌پناه و ناامید از اقدامات جدی دستگاه قضایی، فعلا چاره‌ای جز نگاه به آسمان نیافته‌اند.
 

کد خبر 1937194

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 681
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    اين سيستم هرگز اصلاح نخواهد شد
  • معراج IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    327 3
    جانا سخن از زبان ما میگویی جناب آقای اژه‌ای لطفا پاسخگو باشید از این مبحث براحتی نگذیرید
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    340 7
    مرحبا و طیب الله بانفاسکم . وقتی دزد دستگیر شده زودتر از شما از دادگاه خارج می شود و برای شما یک خسته نباشید هم می گوید .دزد بیت المالی که ترفیع درجه می گیرد .گرفتن او جز هدر دادن وقت و بودجه چیزی نیست .
  • محمد IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    177 9
    تمامی این اقدامات مبارزه با معلول است و بازدارندگی اندکی خواهد داشت.پس علت اصلی باید کندو کاو و مشخص شود و سپس چاره جویی گردد.
  • IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    217 6
    حرفشون حقه جواب نداره
  • ولی IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    181 2
    نکته بسیار مهمی را مورد تحلیل قرار دادید. عالی بود و هست. براستی چرا در قوه قضاییه اینگونه عمل می کنند و مردم همچنان در استرس و نگرانی باید پای در خیابان بگذارند؟ با این روش روبنایی و نمایشی آیا مشکل رفع یا حداقل کاهش یافت؟ پرواضح است که خیر و نشان از غلط بودن روش برخورد با سارقین تاکنون بوده است. بیشتر سارقان سابقه صدها بار سرقت و خلاف را در پرونده دارند و همچنان آزاد می شوند. نظر حقیر تبعید به جزایر جنوب یکی از کارهای مفیدی می تواند باشد که به کاهش چشمگیر چنین اقدامات مجرمانه منجر خواهد شد.
  • بندرعباسی IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    68 80
    دیر فرمایش فرمودی حاج آقا !! پلیس اونو دستگیر کرد. اگر فرمایش جدیدی دارید. خدمت قوه قضاییه بفرمایید. تا مماشات نکند. و سپس خدمت دولت محترم. تا زمینه شغل جوانان فراهم کند.وسپس خدمت مشمولان فرهنگی. تا نسبت به آموزش و رشد فرهنگی و اخلاقی جامعه قدم‌های بیشتری بردارند.
  • اردل DE ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    ملت ما گوشی قاپ نبود! دزد نبود ! مال مردم خور نبود ! باید علت را جستجو کرد
  • مهدی IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    153 4
    کاملا موافقم. بنظرم باید برای بازدارندگی بیشتر جرایم مالی و خشن قوانین بازنگری گردد.
  • IR ۱۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    تازمانی که مامور به صورت جلسه قاضی به وثیقه بسنده کند هیچ مجرم و خلاف کاری ککش هم نخواهد گزید
  • ناشناس IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    164 3
    خدا وکیلی دمت گرممم. عین حقیقت را گفتی. همه سابقه دار و با تجربه تر..انگار رفتن کلاس بالاتر 🤣🤣
  • ... IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    146 2
    خان خبرنگار کم سواد و هیجانی و جوگیر، با خرسندی هرچه تمامتر به این سارق میگه: میدونی بین مردم معروف شدی به "آرسن لوپن تهران"؟ جل الخالق! خبرنگاری مگه هوش و زکاوت و سواد همراه با شعور نیست؟ هر کسی می‌تونه میکروفون دستش بگیره و جو بده؟ این سارق بعد از این هنداوانه ای که ایرن خانم زیر بغلش داد چنان آب زیر پوستش رفته و چنان شاد و شاداب میشه که بعد از این دائم در تلاش هست تو خبرها باشه که! اونم به هر نحوی!
  • عباس IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    224 4
    والله اگر ما سارقی بیبینم از ترس نزدیکش نمی شویم چون اگر خود زنی هم کنه ما باید اول دیه اش را بدهیم بعد ازش رضایت بگیریم این یه حقیقت تلخ شده برامون
  • حرف حق IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    113 2
    آفرین به شما که حرف راست رو میزنی اگه چندنفر روزنامه نگار یا خبرنگار خوب مثل شما می بود مردوم دیگه چی میخواستند نه طرف دار خلاف ن طرف دار دولت حرف حق ماشاءالله با قدرت برید جلو ،فقط حواستون باشه یک دفعه نکن فلانی تصادف کرد یا ترور شد معلوم میشه کار کیه اونیکه مردوم رو دوست داشته باشه خیلی دشمن داره
  • سورنا IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    121 2
    بله آقای مطهری درست می فرمایند چرا باسارقان جنایتکار جدی برخورد نمی کنید چهره ی آن هاو نام و نام خانوادگی آن ها باید به مردم اعلام شود تا خانواده هایی که چنین فرزندانی تربیت می کنند در برابر مردم رسول شوند
  • IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    99 3
    واقعا جای سوال داره چرا افراد خطاکار معرفی نمی‌شوند ب ک ر ش د ک
  • سید IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    118 0
    از واقعیت ها نباید گریزان بود قوه قضائیه باید روش خود را عوض کند چون مورد اعتراض اکثریت ویا شاید همه مردم است
  • بابک NL ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    116 4
    درود بر شرف نگارنده ، قوه قضایه اصولا کارش شده مدارا با زورگیران و برهم زنندگان آرامش جامعه ، به چه هدفی؟ معلوم نیست.
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    112 5
    گوشی قاپها باید دستشون برید تاعبرت بگیرند
  • Mm IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    121 2
    ضمن تایید گفته های جناب محمد مطهری باید بگویم وضعیت رسیدگی به دعاوی در محاکم ما واقعا افتضاح است و در بسیاری موارد اینقدر طول می کشد که طرفین از شکایت منصرف می شوند. نمی دانم قوانینمان ناقص هستند یا قضاتمان نابلد یا سیستم فاسد است؟ در هر حال فقط دعا می کنم موردی برای مراجعه به قوه قضائیه برایم پیش نیاید .
  • فرزاد IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    113 2
    احسنت. فقط ما مالیات بی خود می دهیم تا دزدها بهتر پرورش یابند
  • سپهر IR ۱۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    103 3
    واقعا ای کاش مسئولین قوه قضاییه برای انتشار تصاویر و بشدت مجازات سخت اقدام کنند تا ببینید دیگر دزدی یافت میشود یا نه ..
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    111 1
    احسنت !آفرین بر شما ولی کاش گوش شنوایی باشه در دستگاه قضا که برای مردم هم ارزش قائل شود