او می نویسد؛روند صادراتی کشور و تأثیرپذیری آن از بحران اقتصاد جهانی در حالی بر همگان واضح و مبرهن است که چندی است این شائبه در خصوص صادرات ایران به وجود آمده است که اکنون شرایط مساعدی حاکم است و از فضای بحران بیرون آمدهایم، اما با نگاهی به شاخصهای صادراتی و وضعیت جاری نتایج دیگری به دست میآید.
ترکیب کالاهای صادراتی ما بیشتر به نفع فرآوردههای پایه مواد اولیه و محصولات فرآورینشده است. این کالاها بخشی از ریشه نفتی و بخشی هم از ریشه معدن هستند که در یک سال گذشته پس از شروع بحران اقتصاد جهانی قیمتهای آنها در بازارهای بینالمللی به شدت افت کرده است.
اگر شش ماه اول امسال را با مدت مشابه در سال گذشته مقایسه کنیم، قیمتها در بازارهای جهانی تقریباً حداکثر تا 60 درصد قیمتهای شش ماه مشابه سال قبل هستند. به همین جهت آمار ارزشی، علیرغم افزایش وزنی ما افت را نشان میدهد.
این درحالی است که در صادرات تنها برای محصولات فرآوری شده جوایز صادراتی در نظر گرفته شده که آن جوایز صادراتی برای صادرات محصولات فرآوری نشده حذف شده است. بنابراین تفاوت آن در نظام تشویقی است اما در صادرات و واردات محدودیت و ممنوعیتی برای این کالاها قائل نشدهاند. با این وجود پیشبینی میشود که این افت ادامه پیدا خواهد کرد.
یعنی در محدوده بین 15 تا 20 درصد ما افت را در مقایسه با سال قبل خواهیم داشت. البته هر چه به پایان سال نزدیک شویم این میزان افت تا حدی شاید کمتر شود به دلیل اینکه ما در شش ماه دوم سال گذشته افت بسیار شدیدی در صادرات داشتیم اما در شش ماه دوم امسال در مقایسه با مدت مشابه در سال 87، فعلاً به نظر میرسد اوضاع مناسبتر است.
در عین حال امکان دارد این افت در شش ماه دوم قدری ترمیم شود، اما در پایان سال آمار کل صادرات سال 88 نسبت به سال 87 از افت 10 تا 15 درصدی برخوردار خواهد بود.
اما باید توجه داشت که بحران به اتمام نرسیده و طبیعتا علائم مثبتی حاکی از این رکود اقتصادی در برخی از کشورهای توسعهیافته در حال تبدیل شدن به رشد اقتصادی است. به هر حال این علائم بروز کرده اما به این معنا نیست که بحران خاتمه پیدا کرده است. نظری هم که کارشناسان دارند این است که بحران کماکان تا سال 2010 ادامه خواهد داشت.
متن کامل این یادداشت را با عنوان از بحران صادرات خارج نشده ایم بخوانید.
نظر شما