مهدی آهویی استاد دانشگاه در میزگرد خبرآنلاین با اشاره به اینکه ترامپ در دوره جدید به مراتب یک شخصیت مغرور تر و خود محور تر پیدا کرده است گفت: علی الخصوص به خاطر اینکه از یکی دو سوء قصد هم به شکلی نجات پیداکرد، تعبیر اینکه خدا من را حفظ کرد و به این ترتیب، مقداری خود را موجودی مقدس میپندارد. بنابراین شاید اگر در دوره قبلی، بیتجربگی اجرایی او مقداری نقطه ضعف او بود، این نقطه ضعف را این بار ندارد و با اعتماد به نفس زیادتری حرکت میکند. در مورد تیمش، وجه تمایز با دفعه قبل این است که این تیم تماما از بین وفاداران شخص ترامپ انتخاب شده است. اینکه در بین حزب جمهوریخواه افرادی شاخصتر و سیاست مدار تر و با تجربه تر باشند، مثلا برای هدایت پنتاگون یا هدایت FBI یا CIA یا حتی وزارت خارجه، حتما هستند. ولی کسانیکه انتخاب شدهاند، افراد درجه سه و چهاری بودند که تحت هیچ شرایطی به چنین جایگاههایی دست پیدا نمیکردند. انگار تنها شاخص انتخابشان وفاداری به ترامپ بود. این بار یک نفر است که تصمیم میگیرد و بقیه اجرا میکنند. قرار نیست کسی از داخل دولت با ترامپ مقابله کند یا اظهار نظر کند. این هم تغییر بعدی است. پس ترکیب تیم هم خیلی در خدمت این استعداد شخصی در آمده است که قضیه را به شدت خطرناک تر میکند.
وی درباره اینکه آیا ترامپ در حال از بین بردن پایه های نظم امریکایی است گفت: در مورد تفکر، البته شاید به نوعی از دولت قبل هم شروع شده بود، ولی همانطور که آقای دکتر آخوندی گفتند، پایههای آنچه که به آنها نظم و صلح آمریکایی میگوییم که بعد از جنگ جهانی دوم تا امروز در دنیا مستقر است، انگار به نوعی آمریکا خودش پایههای نظم و صلح امریکا را شل میکند. به دست خودش دارد نظم قبلی را تخریب میکند. نظم قبلی پایههایی دارد که با ایدههای ویلسون و بعد از جنگ جهانی اول شروع میشود و بعد از جنگ جهانی دوم ادامه پیدا میکند. یکی از آنها سازمانهای بین المللی است که اولین کاری که آقای ترامپ میکند خروج از WTO یا تحریم کردن ICC است. البته هیچ وقت آمریکا عضو ICC نبوده است. ولی به هر حال در مجموعه قالب حقوق بین الملل قرار میگیرد که آن هم یکی از ارکان صلح آمریکایی بعد از جنگ جهانی دوم تا امروز بوده است.
وی در پایان گفت: همینطور بحث سازمان ملل را داریم که اصولا هیچ ارادتی به سازمان ملل در بین افراد حزب جمهوری خواه و علی الخصوص در تیم ترامپ در آمریکا وجود ندارد. خود سازمان ملل هم به عنوان یک سازمان مزاحم تقلی میشود. در واقع ترامپ به نحوی به این جمعبندی رسیده که انگار دشمنان آمریکا دارند منافع بیشتری از آن چه که به آن نظم آمریکایی میگوییم میبرند و خودش شروع به حمله به پایههای این نظم و سست کردن سیستم کرده است. یکی دیگر از ارکانش هم بحث تجارت آزاد است که به آن اشاره شد. در واقع شاید همیشه آمریکا چنین تصوری داشت که منافع تجارت آزاد علیرغم این که هزینههایی برایش داشت، ولی سر جمع منافعش در مقایسه با سایر کشورها، برایش افزون تر بود.
مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید.
فیلم کامل این میزگرد را در کانال یوتیوب یا آپارات خبرآنلاین ببینید
۳۱۱۳۱۴
نظر شما