تجمل‌گرایی خانواده‌ها به مانع بزرگ فرزندآوری تبدیل شده

طی ۲دهه گذشته میزان باروری در ایران به زیر سطح جایگزینی یعنی کمتر از ۲ فرزند به ازای هر زن رسیده است و این امر مسئولان و برنامه‌ریزان کشور را به تکاپو واداشته تا در راستای ایده‌های افزایش باروری سیاست‌هایی را در دستور کار قرار دهند.

به گزارش خبرآنلاین  دکتر شهلا کاظمی‌پور؛  جمعیت‌شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در همشهری نوشت: در سال‌های اخیر، سیاستگذاران با تصویب قوانینی همچون «جوانی جمعیت» تلاش کرده‌اند سدی را که در مسیر رشد جمعیت ایران شکل گرفته، بشکنند، اما به‌نظر می‌رسد این مسیر، پیچیده‌تر و پرهزینه‌تر از آن باشد که صرفاً با مشوق‌های مالی یا قانونی قابل عبور باشد. واقعیت این است که انتظار معجزه از این نوع قانونگذاری‌ها، انتظاری ساده‌انگارانه است.
واقعیت این است که روند سالمندی جمعیت ایران نه‌تنها متوقف نشده، بلکه به‌سرعت در حال اوج‌گیری است. براساس پیش‌بینی‌ها، تا سال ۱۴۲۰، از هر ۵ ایرانی، یک نفر سالمند خواهد بود؛ این نسبت در دهه بعد به یک‌سوم جمعیت کشور می‌رسد. این یعنی در بهترین حالت، سیاست‌های جوان‌سازی می‌توانند روند پیری را کند کنند، نه متوقف.
اما شاید کمتر به این فکر شده باشد که در دل همین سیاست‌های جمعیتی، تناقضی آشکار وجود دارد: وقتی جوانان ما بر اثر تصادف از دست می‌روند، دیگر فرزندی به دنیا نمی‌آید که آینده‌ای را بسازد. آمار سالانه ۲۰ تا ۳۰ هزار مرگ ناشی از تصادفات جاده‌ای، از تأثیر منفی ۷ تا ۸درصدی این مرگ‌ومیرها بر رشد جمعیت سخن می‌گوید؛ آماری که برای هر نهاد تصمیم‌گیرنده‌ای باید زنگ خطر باشد.
نمی‌توان از یک سو بودجه‌های سنگین برای ترویج فرزندآوری درنظر گرفت و از سوی دیگر، چشم بر جاده‌هایی بست که هر روز قربانی می‌گیرند. اگر قرار است سیاست‌های جمعیتی اثربخش باشد، باید نگاهی جامع و دوسویه داشت. جوانی جمعیت فقط با تولد بیشتر محقق نمی‌شود؛ باید برای ماندگاری زندگی نیز سرمایه‌گذاری کرد. تا زمانی که زیرساخت‌های ایمنی و سلامت مغفول بمانند، سیاست‌های جمعیتی نه‌تنها به نتیجه نمی‌رسند، بلکه گاه به ضدخود بدل می‌شوند.
از سوی دیگر نباید فراموش کرد که مسائل فرهنگی اصل و اساس تغییر نگرش بین مردم است. یک مسئله فرهنگی در جامعه ما ظهور کرده به‌نام تجمل‌گرایی؛ برای مثال در بحث ازدواج موانعی چون مهریه سنگین و جهیزیه که در آن تجمل‌گرایی دیده می‌شود، وجود دارند. در واقع این یک مسئله فرهنگی مهم است که برای رفع آن نیاز به اقداماتی فراتر از گفتاردرمانی داریم.
در نهایت شاید بهتر باشد که قبول کنیم سیاست جمعیتی باید از حوزه باروری و برنامه‌ریزی خانواده فراتر برود و تمامی رفتارهای اجتماعی و انسانی را که بر متغیرهای جمعیتی تأثیر می‌گذارند در بر بگیرد.

21302
کد خبر 2052702

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 8
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • جواد IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    8 0
    خوب نبود نگارنده محترم از قدیم خانواده های مرفه و به قول شما تجمل گرا بچه های کم به دنیا می آوردند و امروز اولین دلیل کاهش جمعیت نبود امید به آینده و احتمال تحمل گرسنگی شما بگو امنیت اقتصادی ریشه تمام مسائلی هست که فرمودید
  • محمد IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    4 0
    نخیر پوشک سیصد هزار تومانی مانع است
  • ساکت IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    4 0
    ما مردم اولویت آخر مسئولین هم نیستیم حالا این جمله خیلی مسخرست مسئولین به تکاپو افتادند
  • یک ایرانی IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    7 0
    آخه تو کشوری که این همه مشکل آب و برق و گاز و هوا و مسکن و خوراک وجود داره و از همه مشکلات بدتر ، تبدیل به افغانستان شده اگه کسی فرزند دار بشه در حق اون طفل معصوم جفای عظیم کرده . همون بذارید افغانیا که صاحب ایران شدن کما فی سابق فرزند آوری کنن
  • وطن IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    3 0
    حرف حق رو این دفعه خودتون گفتین ،ممنون واقعا به جای هزینه تبلیغ برای فرزند اوری به فکر حفظ کردن این بچه ها و جوانان و اینده شان باشین و شاد باشن ،اعتیاد نداشته باشن ،خطرات تصادف رو از بین ببرین،اجازه بدین ماشین خوب و استاندارد، راحت وارد کشور بشه ...
  • ناشناس IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    1 0
    هزینه های زایمان رو پایین بیارین مردم بتونن بچه بیارن وسایل بچه لاقل لوازم ضروری رو قیمتشو ارزان کنین یا یارانه بدین الان هربسته پوشک معمولی ۲۴تایی ۳۱۰تومن هست خب .کنترل روی بیمارستان ها هم داشته باشین ک الکی مردمونترسونن ک مجبور بشن سزارین کنند من خودم قربانی هستم زایمانم باید طبیعی می‌بود ترسوندن منو سزارین شدم خب دیگ جرات بارداری نمیکنم چون اذیت شدم واقعا
  • IR ۲۲:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۱
    2 0
    دلت خوشه ها بجه کیلو چنده خودمونم زیادییم

آخرین اخبار