واکنش به یک ویدئوی وایرال شده / ادعای معاون دومای روسیه درباره هندوانه‌های ایرانی/ پاسخ کارشناس امنیت غذایی

هندوانه‌های ایرانی در بازار روسیه متهم به دارا بودن نیترات بیش از حد مجاز شده‌اند؛ اگرچه صحت این ادعا در هاله‌ای از ابهام است، اما نشان می‌دهد استانداردهای کشورهای واردکننده مانند روسیه برای نیترات و سموم در محصولات کشاورزی، سخت‌گیرانه است و ایران برای حفظ بازارهای صادراتی خود نیاز به رعایت این استانداردها دارد.

الهه جعفرزاده: مطالعات علمی و گزارش‌های قبلی نشان می‌دهند که برخی محصولات کشاورزی ممکن است در مواردی نیترات بالایی داشته باشند، به‌ویژه اگر از کودهای شیمیایی به‌صورت غیراصولی در پرورش آنها استفاده شود. مطالعات پیشین نشان داده که سطوح بالای نیترات، در برخی موارد می‌تواند برای کودکان خطرناک باشد، اما به‌طور کلی خطر آن برای بزرگسالان محدود است.

همچنین طی سال‌های گذشته نیز گزارش‌هایی از بازگرداندن برخی محصولات کشاورزی ایران، مانند فلفل دلمه‌ای و کیوی، از روسیه و هند منتشر شده؛ که دلیل آن، باقی‌مانده سموم یا فلزات سنگین مانند نیترات بیش از حد مجاز عنوان شده بود.

در همین راستا، به تازگی ویدئویی هم در فضای مجازی منتشر شده که نشان می‌دهد معاون دومای (پارلمان) روسیه طی بازرسی و بازدید از میدان میوه و تره‌بار مسکو، با دستگاه نیترات‌سنج یک هنداونه ایرانی را مورد سنجش قرار می‌دهد؛ نتیجه حاکی از این است که هنداونه‌هایی که از ایران صادر می‌شوند، ۵ برابر حد مجاز حاوی نیترات هستند.

مهدی سروی، کارشناس امنیت غذایی، در این‌باره به خبرآنلاین می‌گوید: «صادرات مواد غذایی خام، به‌ویژه محصولات کشاورزی، به کشورهای دیگر نیازمند نظارتی دقیق و جدی است. هم‌چنین بر شناسنامه‌دار شدن این مواد تأکید جدی وجود دارد؛ که در این زمینه تعاونی‌های تولید و شرکت‌های بازرگانی که اقدام به صادرات می‌کنند، می‌توانند نقش اثرگذاری داشته باشند. اگرچه نگرانی‌هایی درباره نیترات در محصولات کشاورزی ایران وجود دارد، اما ادعای پنج برابر بودن نیترات در هندوانه‌های صادراتی به روسیه بدون شواهد رسمی تأیید نشده و نیاز به بررسی بیشتر دارد.»

واکنش به یک ویدئوی وایرال شده/ اظهارات معاون دومای روسیه درباره هندوانه‌های ایرانی/ پاسخ کارشناس امنیت غذایی

سطح طبیعی نیترات در هندوانه چقدر است؟ اصلاً خطری دارد؟

هندوانه به طور طبیعی حاوی نیترات است (به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم نیترات در هر کیلوگرم)، اما مقدار آن معمولاً کم و در محدوده ایمن برای مصرف انسان قرار دارد. این مقدار در مقایسه با سبزیجاتی مانند اسفناج، کاهو یا چغندر (که می‌توانند ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم نیترات داشته باشند) بسیار ناچیز است.

همچنین مطالعه‌ای در ایران (منتشرشده در ScienceDirect) نشان داد که هندوانه‌های کشت‌شده در برخی مناطق ایران بین ۲۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم نیترات دارند. در مواردی که کودهای ازته بیش از حد استفاده شده بود، این مقدار بالاتر بود، اما همچنان برای بزرگسالان بی‌خطر تلقی می‌شد. کودکان به دلیل وزن کمتر و حساسیت بیشتر ممکن است در برابر نیترات اضافی آسیب‌پذیرتر باشند؛ با این حال، مصرف متعادل هندوانه حتی برای کودکان هم مشکلی ایجاد نمی‌کند.

نیترات‌ها ترکیبات طبیعی موجود در خاک هستند که گیاهان، از جمله هندوانه، از طریق ریشه جذب می‌کنند. میزان نیترات در هندوانه به عوامل مختلفی مانند نوع خاک، روش کشاورزی، استفاده از کودهای شیمیایی و شرایط محیطی بستگی دارد.

استانداردهای جهانی، مانند استانداردهای اتحادیه اروپا یا سازمان جهانی بهداشت (WHO)، معمولاً برای نیترات در میوه‌ها حد خاصی تعیین نمی‌کنند، زیرا مقدار آن در میوه‌هایی مثل هندوانه به ندرت به سطح خطرناک می‌رسد. با این حال، برخی کشورها مانند روسیه ممکن است استانداردهای سخت‌گیرانه‌تری داشته باشند؛ مثلاً کمتر از ۶۰-۹۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم برای هندوانه.

واکنش به یک ویدئوی وایرال شده/ اظهارات معاون دومای روسیه درباره هندوانه‌های ایرانی/ پاسخ کارشناس امنیت غذایی

چالش رعایت استانداردهای جهانی در صادرات محصولات کشاورزی ایران

استانداردهای کشورهای واردکننده مانند روسیه برای نیترات و سموم در محصولات کشاورزی، سخت‌گیرانه است و ایران برای حفظ بازارهای صادراتی خود نیاز به رعایت این استانداردها دارد.

سروی در این‌ خصوص عنوان می‌کند: «ادعای فوق -که صحت آن مشخص نیست- در خصوص پیاز جنوب کرمان هم مطرح است و تنها به هندوانه منحصر نمی‌شود. اما به هر جهت، شرکت‌هایی هم وجود دارند که این قبیل محصولات را به صورت مشخص و با استانداردهای لازم به سایر کشورها، خصوصاً روسیه، صادر می‌کنند؛ که این بسیار حائز اهمیت است و چه بهتر که چنین ظرفیت‌هایی در ایران ارتقا پیدا کنند؛ که هم به تولید کشور جهت بدهند و به بهبود کیفیت کمک کنند و هم در بازارهای صادرات جهانی از اعتبار محصولات ایرانی دفاع کنند.

از این طریق می‌توان حرکت موفق‌تری در مسیر صادرات داشت و کالاها را از چرخه صادرات بدون نظارت، که اغلب به واسطه بازرگانان خرده‌پا صورت می‌گیرد و کنترلی بر روی استانداردها و سلامت آنها نمی‌شود، خارج کرد و مدیریت شایسته‌تری بر کیفیت داشت.»

واکنش به یک ویدئوی وایرال شده/ اظهارات معاون دومای روسیه درباره هندوانه‌های ایرانی/ پاسخ کارشناس امنیت غذایی

چگونه نیترات باقی‌مانده در هندوانه را کاهش دهیم؟

  • شست‌وشوی دقیق: شستن هندوانه قبل از برش می‌تواند هرگونه آلودگی سطحی را کاهش دهد. اگرچه نیترات در بافت داخلی گیاه است و با شست‌وشو حذف نمی‌شود، اما این کار از انتقال آلودگی‌های خارجی به داخل میوه هنگام برش جلوگیری می‌کند.
  • انتخاب محصولات ارگانیک:  هندوانه‌های ارگانیک که با کودهای طبیعی (مانند کمپوست) پرورش یافته‌اند، معمولاً نیترات کمتری دارند، زیرا از کودهای شیمیایی نیتروژنی کمتر استفاده می‌شود. هنگام خرید، به برچسب‌های ارگانیک یا گواهی‌های معتبر توجه کنید. همچنین، خرید از تولیدکنندگان محلی که روش‌های کشاورزی پایدار را رعایت می‌کنند، می‌تواند احتمال وجود نیترات اضافی را کاهش دهد.
  • مصرف متعادل: مصرف متعادل هندوانه (مثلاً چند برش در روز) خطر تجمع نیترات را به حداقل می‌رساند. تنوع در مصرف میوه‌ها و سبزیجات نیز از قرارگیری بیش از حد در معرض نیترات یک محصول خاص جلوگیری می‌کند. برای کودکان، که حساسیت بیشتری به نیترات دارند، بهتر است مصرف هندوانه در حد اعتدال باشد و با میوه‌های کم‌نیترات مانند سیب یا موز ترکیب شود.

۴۷۲۳۲

کد خبر 2060170

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 90
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    140 7
    این یعنی کشاورزی مملکت به هر دلیلی صاحب ندارد تا نظارتهای دقیق بر روی محصولات کشاورزی صورت گیرد مردم و کودکان ایرانی قربانی وجود سموم بالا در محصولات میباشند چرا روسیه یا هند مردم ما باید مورد مراقبت قرار گیرند آقای پزشکیان پاسخگو باش! ایزارهای نظارتی و حکومتی را فعال کن این موضوع شوخی نیست تغذیه مردم است و هندوانه یکی از اقلام ان است.
  • ناشناس IR ۲۳:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    28 0
    تو ایرانم هندوانه‌ها همه بو میده اونم به خاطر کود شیمیایی یا زیاده دیگه اصلاً مزه نداره
  • حمید IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    37 1
    عجب، خوبه حالا خارجی ها مردم ایران را از کیفیت پایین و غیر استاندارد مواد غذایی آگاه میکنند... باید بهشون خسته نباشید بگیم.
  • IR ۲۳:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    30 0
    برای وزیر کشاورزی که فقط مانده خودش را هم به روسیه و عراق و... صادر کند آب مملکت را آشغال سرطان زا تولید و مردم را و سرمایه آنها را از بین می‌برد.
  • حمید IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
    32 1
    حالا با این بی آبی تو مملکت ماباید هندوانه بکاریم صادر کنیم عقلم خوب چیزیه
  • علی کریمی IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    33 2
    دولت باید بدونه بقیه کشورها مثل ما مردم ایران نیستن که هر آشغالی به خوردشان بدید
  • نازنین IR ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    27 1
    درکشور خودمان کسی بفکر این موارد که نیست بگذار حداقل کشورهایی مثل روسیه وعراق به بگویند چه میخورید .مسئولین ما که دنبال رانت واختلاس هستن کاری به این چیزها ندارن میوه نیترات داشته باشه یا اورانیم فقط مردم ندانند همین کافیست .....
  • داریوش فر IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    29 0
    محصولات کشاورزی درجه یکو بفرستین برا کشورهای عربی و روسیه و بدترین هاشو هم بزارین برا مردم ایران،میوه های درجه یک صادر میشن مثل پسته انار پرتقال و غیره و مردم ایران هم هیچ ،تازه اون کشورها ب همین درجه یک ها هم گیر میدن ببینید دیگه توی ایران چ میوه های بی کیفیتی مصرف میشه
  • sima IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    24 0
    لطفا نظارت کنید با جون مردم ایران بازی نکنید مردم عادی ک دستگاه نیترات یا سموم سنج ندارند تا مطلع بشن چی دارن میخورند مردم به کشاورزا ومسئولین اعتماد میکنند لطفا بخاطر کسب درامد با آینده وجون یک ملت بازی نکنید. بچه ها بی گناهن با دست خودمون خودمونو نابود نکنیم
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    19 0
    چرا از مهندسان کشاورزی وکود وروشهای ارگانیک استفاده نمی کنند.پس متخصصان رو می خوان برای چی.تو کشوری که آب کمه چرا باید به خاطر بی توجهی اتلاف آب بیشتر بشه.
  • ناشناس IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    22 0
    شما مسعولین و کارشناسان ایران به مردم خودمون اهمیت نمی دهید به فکر صادرات و مردم روسیه هستین وای بر شما
  • سینوهه IR ۰۰:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    14 0
    برای کشت چندبار در سال کود شیمیایی زیادی استفاده میشه که علاوه بر آلوده کردن محصولات کشاورزی باعث آلوده شدن آب ها هم شده
  • IR ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    22 1
    یعنی فقط صادرات باید دقیق شد؟! ما ملت آدم نیستیم که نظارت دقیق و منظم داشته باشن رو کشاورزان که هر سمی رو استفاده نکنن و با جون ملت بازی نکنن!!!!
  • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    19 1
    در این کشور فلک زده مدیریتی وجود ندارد، کنترلی بر هیچ چیزی نیست و جان مردم بی ارزش ترین کالای کشور هست
  • ناشناس IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    9 0
    من که هر وقت می خورم دل درد می گیرم و خیلی کم خرید می کنم.
  • امیر IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    15 0
    کی وقت کردیم اینقدر بد بشیم که برای پول بیشتر کود شیمیایی بیشتر بدیم به زمین که برداشت بیشتر بدون افت داشته باشیم و باعث این همه بیماری بدون درمان باشیم. هنوز از طمع و بیسوادی و بی رحمی رنج نیبریم
  • IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    12 1
    همه جا فقط دنبال پول های کثیف‌ بلا نسبت یک سم می زنن هندوانه زودتر برسه . صدبار قبل آن سم می زنن هرکس واقعیت را بگه تشویش اذعان عمومی!!
  • IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    15 0
    ببین اون هندونه ای که ما میخوریم دیگه چی توشه؟!
  • هندوانه پور IR ۰۱:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۷
    21 0
    یه هندوانه رو هم نمی‌تونین درست پرورش بدین . مشکل از کود بی‌کیفیت و غیر استاندارد هست . نظارت در حد صفر هستش . محصول خوب به مردم نمی‌دین بعد میگه هنوز قطعی نشده و مشخص نیست یارو که کرم نداره الکی گیر بده . محصولات مشکل داره به جای بر طرف کردن مشکل میگه دو قاچ بیشتر نخورین آخه کی میشینه موز و سیب و هندوانه رو باهم میخوره مگه پولشون میرسه با این اوضاع آخه. واقعا جای تأسف داره یعنی ثابت کردین که اندازه صادرات یه هندوانه هم عرضه ندارین

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین