تفاهم زناشویی و سبک زندگی معنوی؛ کلیدهای خانواده موفق

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: سبک زندگی معنوی با ازدواج پایدار آغاز می‌شود و استواری خانواده را تقویت می‌کند؛ از این رو برای دستیابی به زندگی معنوی، باید ازدواج جوانان از طریق فرهنگ‌سازی اصولی و آموزش‌های غیرمستقیم به ویژه از طریق رسانه‌ها تسهیل شود.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ،نشست علمی «الزامات و بایسته‌های نهادینه شدن رویکرد خانواد ه‌محوری در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»  به ریاست غلامعلی افروز و شکوه نوابی‌نژاد از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با همکاری اندیشکده خانواده و به صورت آنلاین برگزار شد.

بنا بر روایت ایکنا، نوابی‌نژاد در ارائه مقاله خود با عنوان «ازدواج پایدار و خانواده استوار» گفت: ازدواج زمینه‌ساز تحکیم خانواده است. این پیمان مقدس در میان تمام اقوام، ملل و در همه دوره‌های تاریخی وجود داشته است. یک ازدواج موفق، پایه‌گذار خانواده‌ای شاد و مستحکم است، در حالی که ازدواج ناموفق نه تنها یک آسیب فردی، بلکه معضلی اجتماعی محسوب می‌شود. سوالی که مطرح می‌شود این است که؛ چرا برخی ازدواج‌ها موفق هستند و برخی با شکست مواجه می‌شوند؟ تحقیقات نشان می‌دهد عمده‌ترین دلایل نارضایتی زوجین، شناخت ناکافی پیش از ازدواج، انتخاب نادرست بر اساس معیارهای غلط و عدم تفاهم در زندگی مشترک است.

وی افزود: تفاهم زناشویی یکی از رموز اصلی زندگی رضایت‌بخش است؛ زندگی‌ای که در آن رضایت، طراوت و پایداری حاکم باشد. این امر تنها از طریق رابطه‌ای سالم بین زوجین و در ادامه با فرزندان و سایر اعضای خانواده محقق می‌شود. رابطه توام با احترام و صمیمیت، نه تنها نیازهای عاطفی انسان را تأمین می‌کند، بلکه بستری برای رشد معنوی خانواده فراهم می‌آورد.   

نوابی‌نژاد ادامه داد: نکته کلیدی که در مشاوره‌های خانواده بارها تأکید می‌شود، ثبات زندگی زناشویی است و این موضوع زمانی پدید می‌آید که زوجین توانایی حل سوءتفاهم‌ها و تعارضات را داشته باشند. بسیاری تصور می‌کنند خوشبختی به معنای نبود مشکلات است، اما این باور کاملاً نادرست است. پیشرفت رابطه زناشویی به درک متقابل، پذیرش تفاوت‌ها و سازگاری نیاز دارد، حتی در شرایطی که اختلاف‌هایی در سبک زندگی، مسائل شغلی یا سایر جنبه‌ها وجود داشته باشد.    

وی تأکید کرد: فضای خانواده باید آرام، سرشار از عشق و احترام باشد. عشق و احترام نقطه مقابل تحقیر، سرزنش و بی‌اعتنایی است که از عوامل تخریب رابطه هستند. در چنین خانواده‌ای، زن و شوهر نماد همدلی و هماهنگی خواهند بود. نکته مهم دیگر سبک زندگی معنوی است. بر اساس تجربیاتم، این سبک زندگی با ازدواج پایدار آغاز می‌شود و استواری خانواده را تقویت می‌کند. برای دستیابی به زندگی معنوی، باید ازدواج جوانان از طریق فرهنگ‌سازی اصولی و آموزش‌های غیرمستقیم به ویژه از طریق رسانه‌ها تسهیل شود. تربیت معنوی باید از همان ابتدای تشکیل خانواده مورد توجه قرار گیرد تا خانواده را در برابر آسیب‌ها مقاوم کند.    

عضو اندیشکده خانواده، در ادامه با اشاره به نقش اندیشکده خانواده در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، یکی از اسناد راهبردی کلان کشور است و باید از سرنوشت برخی اسناد دیگر که عملیاتی نشدند، دور بماند. علت کاربردی بودن این سند، مبنای عمل‌گرایانه آن است. تدابیر و سیاست‌های این سند باید توسط متولیان حکومتی و با مشارکت جامعه هدف (یعنی تمام مردم) اجرایی شود. اندیشکده خانواده با تکیه بر رسالت خود و پس از ماه‌ها بحث‌های علمی و فرهنگی، توانست نقش مؤثری در تصویب این سند داشته باشد.    

نوابی‌نژاد تأکید کرد: ازدواج پایدار و خانواده مستحکم، سنگ بنای جامعه سالم است. از سوی دیگر، اسنادی مانند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت زمانی اثربخش خواهند بود که با نگاهی خانواده‌محور و مشارکت جمعی به مرحله اجرا درآیند. در واقع تهیه و تدوین این سند توسط اندیشکده خانواده، با توجه به رسالت و مأموریت این نهاد و پس از ماه‌ها بحث و تبادل نظر علمی و فرهنگی میان اعضای اندیشکده، توانست تدابیر قابل توجهی را با محوریت خانواده در این سند بگنجاند. این اقدام می‌تواند در رفع چالش‌ها و مشکلات فعلی حوزه خانواده، که بسیاری از ما به عنوان مشاور در زندگی اطرافیان خود و یا در فعالیت‌های حرفه‌ای‌مان با آنها مواجه بوده‌ایم، بسیار مؤثر باشد.

وی در پایان گفت: یکی از مهم‌ترین تدابیر اندیشکده در این زمینه که بر آن تأکید ویژه شده است، این است؛ ترویج نهادینه‌سازی خانواده ایرانی اسلامی با محوریت خانواده همراه با تشویق به ازدواج پایدار و فرزندآوری، همراه با تأمین مسکن و اشتغال برای زوج‌های جوان، بی‌شک امکان‌پذیر خواهد بود.

سیاست‌های حمایت از خانواده

محمدحسین ساجدی‌نیا، سرپرست دبیرخانه اندیشکده خانواده با اشاره به بررسی تطبیقی سیاست‌های حمایت از خانواده در ایران و برخی کشورهای جهان گفت: این بررسی نشان می‌دهد که کشورهای مختلف برنامه‌های متفاوتی برای حمایت از خانواده و فرزندآوری اجرا کرده‌اند، کشور ژاپن کمک‌های مالی به خانواده‌های دارای فرزند، مرخصی زایمان پدرانه و حمایت اجتماعی از کودکان را مورد توجه قرار داده است، روسیه کمک مالی مادرانه و کمک به خانواده‌های دارای فرزند سوم، کره جنوبی پرداخت هزینه‌های مراقبت از کودک، مرخصی‌های طولانی مدت والدین و مشوق‌های مالی برای جوانان، سنگاپور پرداخت کمک هزینه مالی برای تولد فرزند و مزایای مالیاتی، فرانسه مرخصی والدین، کمک هزینه‌های مراقبت از کودک و معافیت‌های مالیاتی، ایتالیا کمک مالی برای تولد فرزند و کاهش هزینه‌های نگهداری کودک و چین پس از لغو سیاست تک فرزندی، سیاست دو و سه فرزندی با حمایت‌های مالی و مرخصی زایمان پدرانه را مورد توجه قرار داد.

وی افزود: در ایران نیز با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اقداماتی مانند تسهیلات مالی برای ازدواج و فرزندآوری، افزایش خدمات پزشکی رایگان برای مادران و نوزادان، ترویج ازدواج آسان و ارائه تسهیلات مسکن در حال اجراست. با این حال، موفقیت این برنامه‌ها با چالش‌های اقتصادی و فرهنگی روبه‌رو است. اما برای موفقیت در برنامه‌های جوانی جمعیت، نیاز به سیاست‌های چندجانبه و بلندمدت است که همزمان مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را پوشش دهند.

ساجدی‌نیا ادامه داد: خانواده به عنوان مهمترین نهاد طبیعی نظام خلقت، نقش بی‌بدیلی در شکل‌گیری ساختارهای اجتماعی دارد. این نهاد مسئول انتقال میراث فرهنگی و تربیت نسل‌ها است، همانطور که گفته می‌شود، تربیت باید از ۲۰ سال قبل از تولد فرزند آغاز شود. خانواده به عنوان ستون خیمه جامعه، اثرپذیری متقابلی با تغییرات فرهنگی و نهادهای اساسی مانند آموزش و پرورش دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به نظریه حرکت جوهری، تغییر در پدیده‌ها امری دائمی است و نهاد خانواده نیز از این تغییرات مصون نیست؛ بنابراین باید ضمن پذیرش تغییرات، با رصد هوشمندانه از این نهاد محافظت و برای شکوفایی آن برنامه‌ریزی کرد. سرمایه‌گذاری در حوزه خانواده به عنوان بهترین نوع سرمایه‌گذاری اقتصادی و اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد.

ساجدی‌نیا درباره سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بیان کرد: این سند با تأکید بر خانواده‌محوری، الزامات استوارسازی بنیان خانواده را در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، قضایی و سیاسی مورد توجه قرار داده است.

کد خبر 2065198

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار