لزوم حضور فعال و حرفه‌ای روابط عمومی‌ها در کارگروه‌های استانی

مدیر روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با اشاره به جای خالی روابط عمومی‌ها در کارگروه‌های استانی، تاکید کرد که ارتباط دو سویه با مخاطبان و نقش موثر رسانه‌ها باید به صورت حرفه‌ای در تصمیم‌گیری‌های کلان استان لحاظ شود.

به گزارش خبرآنلاین، سید علی‌اصغر محدث ضمن تبریک ایام روابط عمومی و روز ارتباطات، بیان کرد: ارتباط در عصر حاضر یکی از بنیادی‌ترین دانش‌ها و مهم‌ترین عوامل پیشرفت انسان به شمار می‌رود و اساس بسیاری از علوم قرن حاضر است.

وی جای خالی روابط عمومی‌ها را در کارگروه‌های استانی بسیار مشهود دانست و افزود: شاخص‌هایی مانند میزان مشارکت خبری، تعامل با مخاطبان، تبلیغات و اطلاع‌رسانی، خدمات الکترونیکی و امکانات جانبی در پایگاه‌های اطلاع‌رسانی امروز اهمیت فراوانی یافته است.

محدث تصریح کرد: با بررسی کارگروه‌های استانی در حوزه‌های مختلف، مشخص می‌شود که جایگاه روابط عمومی‌ها، رسانه‌ها و اطلاع‌رسانی در توسعه استان به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است و نبود آیتم‌هایی چون اطلاع‌رسانی، رسانه‌ها، روابط عمومی‌ها و افکار عمومی در این کمیته‌ها قابل تامل است. همچنین رابطه حرفه‌ای میان روابط عمومی دستگاه‌ها و رسانه‌ها شکل نگرفته و نیاز به حضور مشاوران متخصص در حوزه رسانه و روابط عمومی در فعالیت‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان استان و شهر احساس می‌شود.

او تاکید کرد: نظام اداری دستگاه‌ها باید به کارکرد روابط عمومی با دیدگاه حرفه‌ای نگاه کند تا افرادی متخصص و باتجربه در این حوزه بتوانند نماینده افکار عمومی بوده و با آگاهی دقیق آسیب‌های مردمی را شناسایی و به شکلی ملموس برای کارگروه‌ها ارائه کنند تا در تصمیمات تاثیرگذار باشند.

مدیر روابط عمومی فرهنگ و ارشاد استان فارس با بیان اینکه فعالیت‌های روابط عمومی زمانی محدود به چاپ پلاکارد بود و اکنون به نصب بنرهای مناسبتی و انتشار اخبار یک‌طرفه تقلیل یافته، گفت: این رویکرد باعث شده دغدغه‌ها و نیازهای جامعه رو به رشد استان فارس کمتر دیده شود و صرفا رویدادهای سازمانی ملاک اخبار قرار گیرد.

وی مهم‌ترین وظیفه روابط عمومی را برقراری ارتباط دو سویه با مخاطبان دانست و افزود: با توجه به دغدغه‌های مقام معظم رهبری در نامگذاری سال، بر دوش روابط عمومی‌ها است که رسالت خود را به خوبی انجام دهند.

محدث به چالش‌های روابط عمومی در ایران اشاره کرد که شامل ساختار و چارت سازمانی نامناسب، کمبود اعتبارات، ضعف آموزش، عملکرد نیروی انسانی و نگرش‌های غیرتخصصی، نبود تشکل‌های حرفه‌ای و قوانین منسجم در حوزه مسئولیت‌های استراتژیک و حرفه‌ای است.

در پایان، وی ابراز امیدواری کرد جایگاه روابط عمومی‌ها حرفه‌ای‌تر شود و بتوانند در بازخورد عملکرد دولت و سازمان‌های خود نقش مؤثری ایفا کنند. همچنین ارتباط با رسانه‌ها که یکی از وظایف اصلی روابط عمومی است را مهم‌ترین عامل برقراری ارتباط سازمان با مردم و تسهیل ارائه اطلاعات به افکار عمومی عنوان کرد.

گفتنی است؛ مدیر روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با کسب چندین مقام در جشنواره‌های استانی روابط عمومی در حوزه‌های پوستر، تبلیغات محیطی و ارزیابی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی سازمانی، از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بارها به عنوان روابط عمومی برتر کشور معرفی شده است.

48

کد خبر 2065438

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =