راه نجات ایران با درس آموزی از آلمان و ژاپن برای خوداتکایی / بازی غرب علیه خودباوری و اتحاد ملی ایرانیان

تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به خاک ما غیرمنتظره نبود. این ادامه همان سیاستی است که همواره غرب در برابر ایران در پیش گرفته است: جلوگیری از ایستادن ایران روی پای خود. در چنین شرایطی، راه نجات ما از شر آنان چیست؟ راهی که بتواند ما را از این دایره تهدید و تحریم بیرون ببرد. پاسخ را باید از تاریخ گرفت. در سال ۱۹۴۵، بعد از جنگ جهانی دوم، آلمان و ژاپن شکست کامل را تجربه کردند. زیرساخت‌هایشان ویران، جمعیت‌شان تحقیر و اقتصادشان فلج شد، اما این دو کشور، بدون تکیه به هیچ ابرقدرتی، خود را بازسازی کردند.

گروه اندیشه: یادداشت کوتاه زیر، توسط دکتر مهدی گلشنی استاد فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف نگاشته و در صفحه اندیشه روزنامه ایران منتشر شده است. این یادداشت می‌خواهد بگوید که رخدادهای اخیر (مانند حملات اسرائیل و آمریکا) بخشی از یک سیاست همیشگی غرب برای جلوگیری از قدرتمند شدن ایران است. نویسنده معتقد است راه برون‌رفت از این تهدیدها و تحریم‌ها، خودباوری، خوداتکایی و اتحاد ملی است و باید به جای تکیه بر خارج، به ظرفیت‌های داخلی توجه کرد. این یادداشت در زیر از نظرتان می گذرد: 

 ****

وقایع تلخی که در هفته‌های اخیر رقم خورد، نباید برای کسی تعجب‌آور باشد. این بخشی از سناریوی همیشگی غرب است؛ سناریویی که بر این اصل استوار است که ایران نباید قدرتمند شود. این اصل، از دهه‌ها پیش در سیاست خارجی آمریکا و انگلیس علیه ایران تثبیت شده است؛ چون آنان به خوبی می‌دانند که ایران، با این ظرفیت انسانی، با این موقعیت جغرافیایی، با این منابع طبیعی و با این سابقه تمدنی، مستعدترین کشور خاورمیانه است و برای مهار این استعداد، بهترین ابزار را انتخاب کرده‌اند:«اسرائیل»؛ رژیمی که هم نقش ابزار و هم نقش پیشقراول را برای آنان دارد.

تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به خاک ما غیرمنتظره نبود. این ادامه همان سیاستی است که همواره غرب در برابر ایران در پیش گرفته است: جلوگیری از ایستادن ایران روی پای خود. در چنین شرایطی، راه نجات ما از شر آنان چیست؟ راهی که بتواند ما را از این دایره تهدید و تحریم بیرون ببرد. پاسخ را باید از تاریخ گرفت. در سال ۱۹۴۵، بعد از جنگ جهانی دوم، آلمان و ژاپن شکست کامل را تجربه کردند.

زیرساخت‌هایشان ویران، جمعیت‌شان تحقیر و اقتصادشان فلج شد، اما این دو کشور، بدون تکیه به هیچ ابرقدرتی، خود را بازسازی کردند. رازشان چه بود؟ خودباوری، خوداتکایی و اتحاد. در ژاپن، یکی از دانشجویان که برای کسب علم به غرب رفته بود، به استاد ژاپنی خود نوشت:«ما می‌توانیم. ما دست‌کمی از غربی‌ها نداریم. می‌توانیم طی 20 سال، به آنان برسیم.» و رسیدند.

آلمان، توانست به سرعت خود را بی‌نیاز از دیگر کشورهای اروپایی کند و ژاپن هم با تکیه بر توان داخلی، نه‌تنها اقتصاد خود را بازسازی کرد، بلکه به یکی از قطب‌های تکنولوژی جهان بدل شد. امروز، مهم‌ترین نیاز ما همین است: وحدت ملی، خودباوری و خوداتکایی. ما باید به خودمان تکیه کنیم، نه به قدرت‌های غربی. باید نگاه‌مان را از بیرون برداریم و متوجه ظرفیت‌های درون شویم. بی‌شک با خوداتکایی در سایه اتحاد اجتماعی می‌توانیم از بحران‌های پساجنگ گذر کنیم.

دکتر مهدی گلشنی استاد فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف

216216

کد خبر 2087974

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =