انعقاد این توافقنامهها به یک قرن خصومت میان ارمنستان و ترکیه خاتمه میدهد.
با وجود همه این تلاشها، انتظار نمیرود که نمایندگان پارلمان ترکیه به سرعت این توافقنامهها را به رأی بگذارند چرا که مسئولان جناح مخالف با روندی که دولت ترکیه برای عادیسازی روابط با ارمنستان در پیش گرفته است، مخالفت میکنند.
هم دولت ترکیه و هم دولت ارمنستان از اکثریت پارلمانی لازم برای تصویب پروتکلهای مورد نظر برخوردار هستند با این وجود با انتقادها و اعتراضات شدیدی در جناح مخالف روبهرو شدهاند.
منابع اگاه در آنکارا اعلام کردند قرار است ابتدا یک کمیسیون پارلمان ترکیه این توافقنامهها را مورد بررسی قرار دهد سپس آنها را در پارلمان به بحث عمومی بگذارد اما هنوز تاریخی برای اینکار تعیین نشده است. توافقنامههایی که انکارا و ایروان برای عادیسازی روابط دوجانبه امضا کردهاند باید به تصویب پارلمان دو کشور برسد. ارمنستان هنوز این توافقنامهها را به پارلمان ارائه نکرده است.
احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه قرار است امروز بعد از ظهر در سخنرانی خود در پارلمان، موضع دولتش را درباره دو توافقنامه امضاشده با ارمنستان تشریح کند. سران ارمنستان و ترکیه این توافقنامهها را دهم اکتبر گذشته در زوریخ سوئیس امضا کردند تا به این ترتیب پس از چندین دهه خصومت با یکدیگر آشتی کنند. کشتار ارامنه توسط حکومت ترکیه در دوره عثمانی در جنگ جهانی اول روابط دو کشور را به شدت تیره و تار کرد.
خاطرات کشتار و اخراج ارامنه توسط دولت عثمانی در فاصله سالهای 1915 و 1917، حدود یک قرن است که روابط میان آنکارا و ایروان را متشنج کرده است. مقامات ارمنستان ضمن متهم کردن ترکیه به نسلکشی ارامنه معتقدند بیش از یک میلیون ارمنی توسط دولت عثمانی قتلعام شدند اما ترکیه معتقد است بین سیصد تا پانصد هزار تن از ارامنه در این حادثه کشته شدهاند.
نظر شما