مذاكرات اسلام آباد

تحرکات دیپلماتیک جمهوری آذربایجان در حاشیه نشست آنتالیا

رئیس‌جمهور آذربایجان در حاشیه مجمع دیپلماسی آنتالیا با سران سوریه، مولداوی و قبرس شمالی دیدار کرد.

به گزارش خبرآنلاین، الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان که به منظور شرکت در پنجمین مجمع دیپلماسی آنتالیا (ADF 2026) به ترکیه سفر کرده است، در حاشیه این رویداد بین‌المللی دیدارهای دوجانبه فشرده و مهمی را با سران کشورهای مختلف و مقامات ارشد حاضر در اجلاس برگزار کرد.

به نوشته تسنیم این رایزنی‌ها که طیف گسترده‌ای از موضوعات از جمله همکاری‌های انرژی، امنیت منطقه‌ای و همگرایی در جهان تُرک را شامل می‌شد، نشان‌دهنده تلاش باکو برای تقویت جایگاه ژئوپلیتیک خود در منطقه و فرامنطقه است.

یکی از کانون‌های توجه در فعالیت‌های دیپلماتیک علی‌اف در آنتالیا، دیدار وی با «احمد الشرع»، رئیس‌جمهور دوره انتقالی سوریه بود. در این نشست که روز 17 آوریل برگزار شد، طرفین بر لزوم بازتعریف روابط دوجانبه با توجه به تحولات اخیر در ساختار سیاسی سوریه تأکید کردند.

علی‌اف در این دیدار خاطرنشان کرد که جمهوری آذربایجان آماده است گام‌های عملی و مشخصی را برای توسعه مناسبات با دمشق در حوزه‌های مختلف بردارد.

محور راهبردی این گفتگوها، همکاری در بخش انرژی و به‌ویژه بررسی پروژه صادرات گاز طبیعی آذربایجان به سوریه از طریق خاک ترکیه بود.

کارشناسان معتقدند اجرای این طرح می‌تواند نقش بسزایی در تأمین امنیت انرژی سوریه و بازسازی زیرساخت‌های اقتصادی این کشور ایفا کند. احمد الشرع نیز ضمن قدردانی از مواضع حمایتی باکو، بر اهمیت سرمایه‌گذاری آذربایجان در پروژه‌های حیاتی سوریه تأکید کرد. در پایان این دیدار، رئیس‌جمهور آذربایجان از همتای سوری خود دعوت کرد تا در آینده‌ای نزدیک سفری رسمی به باکو داشته باشد که این دعوت با استقبال طرف سوری مواجه شد.

در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک، الهام علی‌اف با «توفان ارهورمان»، رئیس‌جمهور جمهوری تُرک قبرس شمالی دیدار و گفتگو کرد.

در این نشست، علی‌اف بر موضع اصولی و دائمی جمهوری آذربایجان در حمایت از حقوق مردم قبرس شمالی تأکید ورزید و تصریح کرد که باکو همواره در مجامع بین‌المللی در کنار برادران خود در قبرس شمالی خواهد ایستاد.

وی همچنین ابراز اطمینان کرد که این حمایت‌ها در سال‌های پیش رو با قدرت و ابعاد گسترده‌تری ادامه خواهد یافت.

بخش مهمی از این مذاکرات به موضوع الحاق جمهوری تُرک قبرس شمالی به «سازمان دولت‌های تُرک» به عنوان عضو ناظر اختصاص داشت. علی‌اف این گام را برای تقویت همبستگی و یکپارچگی جهان تُرک بسیار حیاتی دانست.

ارهورمان نیز با تمجید از نقش پیشروی آذربایجان در تقویت پیوندهای برادرانه میان کشورهای تُرک‌زبان، از حمایت‌های سیاسی و معنوی علی‌اف در مسیر شکستن انزوای دیپلماتیک قبرس شمالی قدردانی کرد.

دیدار با «مایا ساندو»، رئیس‌جمهور مولداوی، از دیگر برنامه‌های مهم علی‌اف در آنتالیا بود. در این ملاقات، روند رو به رشد مناسبات دوجانبه مورد ارزیابی قرار گرفت و بر اهمیت سفرهای متقابل در سطوح مختلف برای تعمیق همکاری‌ها تأکید شد.

ساندو با اشاره به بحران‌های انرژی که مولداوی در سال‌های اخیر با آن دست‌ و پنجه نرم کرده است، از حمایت‌های کلیدی آذربایجان در تأمین منابع انرژی مورد نیاز کشورش به نیکی یاد کرد و باکو را شریکی استراتژیک و قابل اطمینان برای کیشیناو توصیف نمود.

رئیس‌جمهور مولداوی همچنین به نقش مثبت و فعال جامعه آذربایجانی‌های مقیم این کشور اشاره کرد و افزود که این اقلیت با مشارکت در زندگی سیاسی و اجتماعی مولداوی، به پلی برای پیوند میان دو فرهنگ و دولت تبدیل شده‌اند. سران دو کشور در این نشست درباره فرصت‌های جدید سرمایه‌گذاری و همکاری در پروژه‌های زیربنایی اروپا به تبادل نظر پرداختند.

پنجمین مجمع دیپلماسی آنتالیا که تحت نظارت مستقیم رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و به میزبانی وزارت امور خارجه این کشور برگزار می‌شود، امسال به موضوع «غلبه بر عدم قطعیت‌ها در برنامه‌ریزی برای آینده» اختصاص یافته است. این مجمع میزبان بیش از 500 مقام بلندپایه از 150 کشور جهان است که در میان آن‌ها 22 رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر، 14 معاون رئیس‌جمهور، بیش از 50 وزیر و 75 نماینده از سازمان‌های بین‌المللی حضور دارند.

جمهوری آذربایجان با حضور فعال در این مجمع، بار دیگر استراتژی دیپلماسی چندجانبه خود را به نمایش گذاشت. رایزنی‌های علی‌اف نشان می‌دهد که باکو به دنبال بهره‌برداری از فرصت‌های ناشی از تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه، به‌ویژه در خاورمیانه و شرق اروپا است. تأکید بر راه‌حل‌های دیپلماتیک برای حل منازعات منطقه‌ای و ابراز نگرانی از تنش‌های فزاینده، موضع مشترکی بود که در تمامی دیدارهای رئیس‌جمهور آذربایجان در آنتالیا به چشم می‌خورد.

کد مطلب 2206845

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین