حشمت‌الله فلاحت‌پیشه

مواضع اخیر رئیس‌جمهور در بحث مذاکره با آمریکا فاقد ارزش استراتیک و راهبردی است. معمولا روسای جمهور در سال‌های ابتدایی ریاست‌جمهوری خود مواضع حساسی از این نوع را اتخاذ کرده و در سال‌های بعد، در راستای آن سیاست‌هایشان را شکل می‌دهند.
از این رو سخنان این روزهای رئیس‌جمهور در نیویورک با توجه به اینکه در سال پایانی دوره ریاست جمهوری خود به سر می‌برد، نمی‌تواند سیاست خارجی کشوری را نمایندگی کند که در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری جدید است. فلذا می‌توان چنین استباط کرد که طرح رابطه با آمریکا از سوی احمدی‌نژاد یک تاکتیک انتخاباتی است!
اودر ابتدای دوره ریاست‌جمهوری خود مواضع غیر الزامی‌ای را بویژه در عرصه سیاست خارجی اتخاذ می‌کرد که یک فضای منفی‌ای را علیه ایران شکل داد و سبب شد تا برخی در این مدت از این مساله سوء استفاده کنند و علیه ایران وارد عمل شوند.
این که بعد از 8 سال آقای احمدی‌نژاد مواضع از نوع دیگری را اتخاد کنند، فرصت‌های از دست رفته در عرصه سیاست خارجی را احیا نمی‌کند. یادآور می‌شوم که سیاست اعلام شده ایران در مورد فلسطین اشغالی، برگزاری رفراندوم است اما آقای احمدی‌نژاد خیلی دیر از این ادبیات مترقی در عرصه دیپلماتیک استفاده کردند. او می‌توانست در سال‌های گذشته در مورد کشورهای غربی و آمریکا به گونه‌ای عمل کند که بهانه‌ای به دست دشمنان ندهد.
او پس از 8 سال باید این واقعیت را درک می‌کرد که آمریکا اختلاف‌های راهبردی با ایران دارد که با توجه به آنها نمی‌توان به سادگی پای میز مذاکره نشست. از این رو در فرصت باقی‌مانده از عمر این دولت باید به گونه‌ای عمل کند که بهانه‌‌ای به دست آمریکا و رادیکالیسم اروپایی ندهد که علیه ایران تجمیع کنند. متاسفانه آقای احمدی‌نژاد راهبرد منسجمی در سیاست خارجی خود نداشت. از این رو لازم است که با درک این نقطه ضعف دولت‌های نهم و دهم؛ کاندیدهای ریاست جمهوری انتخابات آتی ایران، سیاست راهبردی مشخصی برای تعامل و حتی تقابل با غرب و آمریکا تدوین کنند.
فراموش نکنیم که در حادثه 11 سپتامبر که نقطه عطفی در تاریخ لشگرکشی آمریکا به خاورمیانه بود، بخشی از کشورهای عربی نقش لژستیک داشتند و آنها که مقصر اصلی آن حادثه تروریستی بودند آتش‌بیار معرکه علیه ایران شدند. برکسی پوشیده نیست که شاهزاده‌ای که هم اکنون دبیر شورای امنیت ملی عربستان است در آن سال‌ها سفیر این کشور در واشنگتن بود و طی جلسه‌ای با تروریست‌های 11 سپتامبر، اسپانسر مالی آن حادثه شد. اما هم‌اکنون عربستان که از خالقین حادثه 11 سپتامبر بود، پا به پای آمریکا در برخی تحولات منطقه وارد عمل می‌شود. علی‌القاعده آمریکا که به خونخواهی آن حادثه به منطقه آمده بود، باید به آنها حمله می‌کرد و با آنها می جنگید نه با ایران که «انتحار» با تفکر شیعی حاکم بر کشور ما همخوان نیست. به عبارت دیگر ایران که نگاه صادقانه‌ای به تحولات منطقه دارد نباید گرفتار 5 قطعنامه می‌شد. اما متاسفانه اتخاذ مواضعی نا بجا بهانه نفوذ، مداخله، تهدید و تحریم بیشتر شد. حال آنکه اگر یک نگاه ملی در عرصه دیپلماتیک از سوی دولت داشتیم، چنین نمی‌شد.
مواضع اخیر رئیس‌جمهور در مورد رابطه با آمریکا نشان دهنده آشفتگی در مواضع دیپلماتیک دولت است که یک روز مواضع به شدت التهاب آفرین اتخاذ کرده و جامعه جهانی را علیه ایران تحریک می‌کند و هم اکنون هم دم از مذاکره با آمریکا می‌زند. این موضوع نمی‌تواند موضع اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران باشد.
ممکن است این موضع ارزش انتخاباتی و برای حفظ دولت در دستان شخص دیگری داشته باشد اما به معنی مفری برای سیاست خارجی کشور نیست.
/2929
کد خبر 246408

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۵
    48 8
    مگه خاله بازیه؟؟؟ ماچ کنیم و آشتی؟؟؟ برای همین کشورها سعی می کنند تا روابط اشان قطع نشود.
  • علی US ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    66 9
    چرا؟ نون شما بریده میشه؟
    • میثم IR ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
      29 3
      اره علی جان..نون بعضی ها بریده میشه.میدونی بعضی ها از سه برابر شدن قیمت دلار چقدر سود کردند؟!
  • بدون نام IR ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    66 3
    ما خیلی از فرصت ها را از دست دادیم.
  • بدون نام IR ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    72 2
    خیلی عالی بود. من که کاملا موافقم ای کاش مسئولان الان و آینده هم بشنوند و همسو با دشمنان ما و برخی کشور های منطقه، از ما در انظار عمومی جهان دیو و جهانخوار و هیتلر نسازند.
  • حاکم IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    31 8
    بنده خدا خاتمی !!! وقتی که رییس جمهور بود خواست رابطه با آمریکا برقرار بشه ولی .... !!!
  • ایرانی IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    15 50
    هر چه دکتر احمدی نژاد گفته درست گفته . یادتون باشه که بیشترین درصد رای را در طول تاریخ ایران همین برادر گرامی آورده است بنابراین بی انصافی است در مورد صحبتهای این ابر مرد تاریخ انتخابات حرفهای نامربوط زد چه آنکه در مقابل نماینده توده بزرگ مردمی این جور حرفها فقط خود کوچک کردن است.
  • اسفندیار IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    8 49
    جواب این همه شهید و مجروح و مفقود راچه کسی میدهد / بدانید که امریکا همان امریکا .مان صدام معدوم است
    • یک دوست IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
      33 5
      دوست عزیز مگه ژاپن هم کشته نداد مگه از آمریکا مستقیم آسیب ندید ... اما استراتژیک درستی پیش گرفت الان با قدرت اقتصادی خودش داره آمریکارو به زانو در میاره . ببین ما هر چقدر با کشورهای دیگه مشکل داشته باشیم ( دشمن تراشی کنیم ) خوب معلومه هر کشوری مثل کشورهای عربی که هیچی ندارن میان برای ایران شاخ شونه می کشن ... اگه این تور باشه که شما می فرماید همین شوری (روسیه ) چه انسانهای بی گناهی از ما کشن و الان هم دارن منابع کشور به تاراج می ببرن ... یعنی اینها خیانت به ایران نکردن !!!
  • m IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۶
    36 5
    کشورهای زیر در سایه رابطه متقابل و عقلانی با آمریکا تا این حد پیشرفت کردند: 1- ژاپن ( کشوری که جنگ آن را نابود کرده بود) 2-کره جنوبی ( کشوری نوپا و استقلال یافته از کره کمونیست) 3-ترکیه ( کشوری که 30 سال پیش قابل مقایسه با ایران نبود، البته از اون لحاظ) 4-مالزی(کشوری که در عرض 20 سال اینچنین ترقی کرد) پس می بینید که نوع نعامل ما با دنیا باعث پیشرفت یا نابود می شود.
  • سیدمحمد IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۷
    4 12
    رابطه با ظالم اشتباه است؛ اگر انسان رزق و روزی خود را در برقراری رابطه با ظالم جست و جو کند خداوند قطعا او را محتاج ظالم خواهد کرد؛ و چه ذلتی بیشتر از آنکه محتاج ظالم باشد. اما اگر انسان رزق و روزی را از خداوند بزرگ بخواهد چه لذتی بیشتر از این که انسان وابسته و محتاج به خدا باشد؛ و خداوند کسی را که حقیقتا به او امیدوار باشد ناامید نخواهد کرد. اگر ما مسلمانیم و ایمان به کلمه لااله الا الله داریم ( ایمان داریم که قدرتی جز خدای یکتا نیست ) چرا دل به قدرتهای ظاهری می بندیم و تنها راه نجاتمان را برقراری رابطه با آنها میدانیم آیا نباید در ایمانمان بازنگری کنیم؟ ( و این موضوع را می توان غیر از مسائل اقتصادی به دیگر مسائل از جمله علمی و ..... تعمیم داد)
  • بنده خدا IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۸
    4 1
    برادر م حرف شما درست ولی آیا این چند سال برامون تجربه نشده .درثانی آیا فقط یه راه هست واون هم تقابل با دنیا ؟ من فکر کنم راههای متعادل تری هم هست .ما که نمی گیم غربی بشیم .باید با اونا وارد مسابقه شد وبعد دنبال مقام آووردن باشیم نه اینطوری
  • بدون نام IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۶
    1 1
    ما باید با تمام دنیا رابطه حسنه داشته باشیم با دوستان مروت با دشمنان مدارا