به گزارش خبرآنلاین، این سوالی است که پس از 32 سال پاسخی متفاوت یافته است. اگرچه به نظر میرسید این هیات به ریاست شهید رجایی صرفا برای حضور و سخنرانی در جلسه شورای حکام به نیویورک رفته است، اما در هفته گذشته علی شمس اردکانی نماینده ویژه ایران در سازمان ملل در آن سال، به خبرآنلاین گفت که مذاکره با آمریکا درباره گروگانها از دیگر اهداف این سفر بوده است. او که پیش از رجایی به آمریکا رفته بود از طریقی شخصی به نام آندرویانگ -نماینده برکنارشده آمریکا در سازمان ملل- ، مقدمات چنین مذاکرهای را فراهم کرده بود.
اما به گفته وی، بهزاد نبوی که از همراهان شهید رجایی بود، نظر وی در این خصوص را تغییر داده و دیدار و مذاکرهای بین دو هیات ایرانی و آمریکایی انجام نمیشود. {مشروح این مصاحبه را اینجا بخوانید}.
بخشهایی از سخنان وی را با سیدصباح زنگنه عضو کمیسیون دفاعی مجلس اول در میان گذاشتیم. او که میگفت به واسطه واگذاری مسئولیت بررسی وضعیت گروگانها از سوی امام به مجلس، نمایندگان بویژه اعضای دو کمیسیون دفاعی و سیاست خارجی در جریان جزئیات هر نوع تلاشی برای مذاکره با آمریکا بودند، به خبرآنلاین گفت: مذاکره از طریق آندرویانگ کمتر مطرح میشد چون او هیچ موقعیت و سمت رسمیای نداشت. او از جایگاه قبلی خود کنار گذاشته شده بود. اگرچه از نزدیکان حزب دموکرات و کارتر بود ولی کسی به او اعتنا نمیکرد.
وی در پاسخ به اینکه آیا تصمیم رجایی به لغو این مذاکره، یک تصمیم شخصی بوده یا با تهران هماهنگ شده بود؟، اظهار داشت: نمیتوانم بگویم که تصمیمگیری مرحوم رجایی حتماً شخصی بوده. او حتماً با مشاورین دور و برش مشورت کرده و به آن نتیجه رسیده است.
نماینده مجلس اول شورای اسلامی که میگفت «خاطرم نیست که بحثی راجع به مذاکره ایران و آمریکا قبل از آن سفر انجام شده باشد»، افزود: فکر میکنم این مسئله به یک کانال خاص رفته بوده و آن کانال خاص مسائل را در این مجموعهها باز نکرده بوده. چهرههایی مثل بنیصدر یا قطبزاده یا هر مسیر دیگری. چون ما جلساتی هم که با مرحوم رجایی داشتیم، او تا قبل از سفر چیزی در این باره نگفت. این نشان میدهد که اجماعی در شورای عالی دفاع حاصل نشده بود.
مشروح گفتوگو با وی را روزهای آینده در خبرآنلاین بخوانید.
/2929
نظر شما